Christopher Plum is geen held. Hij is niet moedig en sterk en kan eigenlijk niets bijzonders. Maar daar zal snel verandering in komen… Christophers leven staat op zijn kop als hij een magisch zwaard vindt in een geheime tunnel onder zijn huis. Een vreemde stem draagt hem op het zwaard in veiligheid te brengen. Maar dat is niet gemakkelijk, als blijkt dat er twee schurken achteraan zitten die de macht over de wereld willen. Christopher krijgt magische hulp van bijzondere vrienden. Maar komt die hulp op tijd?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Christopher Plums benen voelden loodzwaar aan. Hij was zo bezweet dat de bruine stekeltjes op zijn hoofd waren ingezakt en zijn rode shirt aan alle kanten vastgeplakt zat. Zijn rugzak bonkte tegen zijn rug terwijl hij honden en kinderwagens ontweek en over muurtjes sprong. Toen hij op zijn horloge keek, botste hij tegen een fietser aan, die vloekend op de grond viel. Meteen hield hij in en bukte om de man overeind te helpen. Maar toen hij de voetstappen achter zich dichterbij hoorde komen en omkeek, mompelde hij een haastig ‘sorry’ en zette het weer op een lopen. De fietser keek hem verbaasd na. Hij krabbelde overeind, maar werd omvergelopen door drie in korte rokjes gestoken meiden met lange wapperende haren, die schreeuwend en lachend achter Christopher aan kwamen. Hij vloekte opnieuw toen één van hen op zijn hand ging staan, maar de meiden keken niet op of om. Tegen de tijd dat hij met moeite weer op zijn fiets was geklommen, was Christopher al om de hoek van de straat verdwenen. De hele weg naar school rende hij door, zonder ook maar ergens op te letten. (blz. 5)

Christopher wordt gepest op school door Beth en haar vriendinnen. Daarom probeert hij elke dag zo snel mogelijk naar huis te rennen. Hij is het liefst onzichtbaar. Maar op een avond gebeurt er iets vreemds…

Het was alsof hij lucht was. Opnieuw verdween hij in de vloer. Hij ging door een dikke laag beton, wat erg benauwend was, en toen door een laag zand waar mieren en torren krioelden en spinnen hem vreemd aankeken. Wat doe je hier? leken ze te vragen en dat was precies wat Christopher ook graag wilde weten. Waarom was hij losgekomen van zijn lichaam? Waarom zakte hij door vloeren en zand en nu weer door beton en… Hij keek omlaag toen zijn voeten grond voelden. Hij stond stil! Eindelijk! Maar waar was hij? Hij keek eens goed rond. Het leek wel een tunnel waar hij nu in stond. Verderop aan de stenen wand hing een brandende fakkel, die een flakkerend licht in de tunnel wierp. Christopher bleef een moment lang voor zich uit staan staren. Een tunnel onder zijn huis? Met brandende fakkels aan de wanden? Dat was vreemd. Het leek wel een beetje op iets wat Superman mee zou maken. Maar hij was geen Superman, hij was maar een gewone, magere, ietwat verlegen jongen van net twaalf jaar, wiens lunchgeld elke dag werd afgepakt door drie heksen… eh… meiden. Wat moest hij in een tunnel onder zijn huis? En wie had die fakkels aangestoken? (18)

Het lichaam van Christopher zit nog in zijn kamer. Het is zijn geest die op reis gaat. In deze tunnels komt hij Viviane tegen. Zij is een geest en ze vraagt zijn hulp. Hij moet een zwaard in veiligheid brengen. Twee dieven zijn op zoek naar dit zwaard en zij mogen het zwaard niet in handen krijgen.

‘Maar waarom ik?’
Viviane glimlachte en Christopher voelde zijn wangen warm worden.
‘Jij bent bijzonder, Christopher. Jij kunt iets wat anderen niet kunnen en daarom is het jouw taak om het zwaard in veiligheid te brengen.’
‘Maar waarom doe je dat zelf niet?’
‘Ik ben slechts de beschermvrouwe van het zwaard. Ik kan het niet verplaatsen. Ik kan alleen de juiste persoon naar het zwaard leiden en hem advies geven.’
‘En hem onzichtbaar maken, zelfs voor iemand die zo’n magische bril draagt,’ voegde Christopher eraan toe.
Hij haalde diep adem. ‘Oké, ik zal mijn best doen. Ik zal het zwaard verstoppen. Maar hoeveel tijd heb ik nog? Hoe lang kan ik buiten mijn lichaam blijven?’
Viviane zuchtte. Hij had nog nooit zoiets verdrietigs gehoord en een rilling liep over zijn rug toen hij haar bedroefde blik zag.
‘Ik weet het niet,’ zei ze zacht. ‘Ik weet alleen dat je teruggaat in je lichaam zodra je deze missie hebt voltooid.’ (blz. 59)

Christopher doet zijn best, maar het lukt de dieven om het zwaard te stelen. Viviane zorgt ervoor dat Christopher hulp krijgt. Als hij ziet dat het Beth is, zijn grote pestkop, is hij daar niet blij mee. Zal het Christopher en Beth lukken om het zwaard weer terug te krijgen? En wat is er zo belangrijk aan het zwaard? Komt Christopher weer in zijn eigen lichaam terug? Of blijft hij voor altijd een geest?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten iets uit het verhaal zien
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend avonturenverhaal over Christopher. Hij denkt dat hij een gewone jongen is, maar dat blijkt niet zo te zijn…
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Christopher ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat. Verder vraag ik me af wat er zo belangrijk is aan de Nachtschimmen? Waar komen ze vandaan? Ik snap (nog) niet waarom ze in het verhaal zitten.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
snokjes. Ik heb nog nooit van dit woord gehoord en kan op internet ook niet vinden wat het betekent. Andere woorden: smispelen, rap gaan slapen, snorkjes
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van avontuurlijke verhalen