Ineke Kraijo – Vechten tegen de golven (2e recensie)

Dirk woont op het eiland Marken, in de Zuiderzee. Als hij 12 wordt, moet hij van school af om te gaan werken als visser, net als zijn vader en opa. Dirk wil veel liever doorleren om dokter te worden, maar hij heeft geen keus. In de nacht van 13 op 14 januari 1916 steekt er een zware storm op. Het eiland overstroomt. De golven beuken de huizen kapot en bijna niemand kan zwemmen. Ook het huis van Dirk komt onder water te staan. Dirk moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie, maar het water is sterk. Zullen ze het overleven?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Als het geluid van de bel klinkt, kijkt Dirk op van zijn boek. De bel. Dat is vreemd. Alle buren komen altijd gewoon de trap op geklost en roepen dan heel hard: ‘Volluk!’ En nu heeft hij ook geen klompen op de houten treden naar hun voordeur gehoord.
‘Binnen!’ roept vader met een zware stem.
Langzaam gaat de deur open en meester Van Boven stapt de kamer in.
Waarom komt hij nou naar hun huisje? Vlug gluurt Dirk naar zijn broertje Jan, maar die schudt zijn hoofd.
‘Meester Van Boven,’ zegt vader. ‘Komt u verder.’
‘Graag, meneer Taanman, het is gemeen koud buiten. Ik waai gewoon uit mijn hemd.’
Vader kijkt een beetje minachtend naar de meester en Dirk kan wel raden wat hij denkt. Zo’n stadse meneer als de meester is natuurlijk helemaal geen kou gewend. Met windkracht 8 op een botter op de Zuiderzee, dát is pas koud! En Dirk kan het weten, want hij moet steeds vaker met vader mee, zeker de laatste maanden.
‘Wat zou de meester hier komen doen?’ fluistert Jan zo zacht dat Dirk hem nauwelijks kan horen. ‘Hij komt niet voor mij, hoor. Ik ben het braafste jongetje van heel Marken.’ Hij trekt een gek gezicht.
Als Jan het braafste jongetje van Marken is, dan moet hun eiland wel een roversnest zijn! Vorige week nog had hij een ruit van de kruidenier ingegooid. (blz. 9)

De meester komt om te praten over Dirk. Dirk is een goede leerling en de meester vindt dat hij verder zou moeten leren. Daar is Dirks vader tegen. Nog een paar weken en dan moet Dirk van school af en samen met zijn vader als visser aan het werk. Dirk zou liever geen visser worden. Hij wil bij mensen zijn en hen helpen of hen wat leren. Maar Dirk heeft niets te zeggen…

Voor hij het weet is het december en gaat Dirk met zijn vader mee naar zee. Terwijl ze de haven uitvaren kijkt Dirk nog even achterom. Hij weet dat hij een week weg zal zijn.

Hij werpt een korte blik over zijn schouder naar hun eiland met de school. Daar zullen Jan, Maria, Aaltje, Kees, Arie en alle anderen straks gewoon in de klas zitten. Hij niet. Zijn schooltijd is echt voorbij en hij moet visser worden. Maar dan zal hij ook een echte, goede visser worden. Hij zal alles leren wat er te leren valt over de Zuiderzee, de schepen en de vissen. Over niet al te lange tijd zal hij de beste visstekjes kunnen vinden en de wind en de golven kunnen lezen als een boek. Hij zal weersveranderingen aan het gedrag van de meeuwen gaan zien en hij gaat ervoor zorgen dat zijn vader en hij de meeste vis vangen. Zo veel, dat iemand zich bij hen zal willen aansluiten en ze weer in span kunnen varen, net zoals bap Taanman en bap Kes deden. (blz. 61)

Dirk doet zijn best, maar hij is blij als ze weer aan land zijn. Hij zal de rest van zijn leven een paar dagen op zee zijn en dan weer een paar dagen aan land. Op een nacht, als ze weer thuis zijn, kan Dirk niet slapen. Zijn moeder ook niet en ze gaan samen thee drinken. Als Dirk naar buiten kijkt ziet hij iets raars…

Moeder steekt de gaslamp aan en hangt een ketel aan de heugel boven het vuur. Dirk kruipt uit de bedstee en loopt naar het raam. Hij tuurt door een kier in de gordijnen.
Water! Water in de straten. En nu slaapt hij niet. Hij is echt wakker. De Zuiderzee golft door de straat, spoelt om de palen waar hun huis op staat.
‘Moeder, kijk!’
In een paar tellen staat zijn moeder naast hem. Ze spert haar ogen wijd open.
‘Nee!’ roept ze. ‘Dit is geen gewone overstroming. Het water staat al veel te hoog. Ik ga vader wekken.’
Ze rukt de deuren van de bedstee open.
‘Henk, word wakker! Deze overstroming gaat een ramp worden!’ (blz. 72)

Zal deze overstroming inderdaad een ramp worden? Wat gaat er de komende dagen gebeuren? En wat heeft deze overstroming met de toekomst van Dirk te maken?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het boek is gebaseerd op iets dat waargebeurd is, namelijk een overstroming in 1916 bij het eiland Marken
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil het eiland wel zien en Dirk ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
De moeilijke woorden staan schuingedrukt en kun je achterin het boek terugvinden in de woordenlijst. Daar wordt uitgelegd wat het woord betekent
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar