James Frey & Nils Johnson-Shelton – Endgame: de luchtsleutel (1e recensie)

Na de ultieme strijd in Endgame - De opdracht, waarbij twaalf mensen 'speelden' om hun eigen eeuwenoude cultuur, gaat de strijd nu onverminderd door. Endgame, de wereldwijde game die hun lot zal bepalen, is de keiharde realiteit. Ze strijden om de felbegeerde drie sleutels, waarmee de winnaar het voortbestaan van zijn cultuur veiligstelt. Ook in dit tweede deel is er maar één regel: er zijn geen regels. De spelers die nog in de running zijn, vervolgen hun gevecht op leven en dood. Het spel kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen en is loodzwaar, de inzet immens hoog. What will be will be.

Boekinformatie
Schrijver: James Frey, Nils Johnson-Shelton
Titel: Endgame: de luchtsleutel
Serie: Endgame #2
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2015
Bladzijden: 440
Vertaler: David Orthel, Henrieke Herber
ISBN: 9789000340750
Genre: science fiction
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

‘Tarki, Tarki, Tarki…’
Wolken drijven over de Himalaya, het zonlicht wordt weerkaatst door de besneeuwde hellingen. De Kanchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld, kijkt uit over de stad. De inwoners wijden zich aan hun dagelijkse bezigheden: werken, winkelen, eten, drinken, lesgeven, leren, schateren, glimlachen. Honderdduizend in vrede levende, onwetende inwoners.
De kleine Alice stapt door haar achtertuin, grassprietjes kietelen aan haar tenen, vanuit de vallei stijgt de geur op van een bosbrand. Ze houdt haar knuistjes op haar heupen, ellebogen naar buiten als vleugels. Ze buigt haar knietjes, steekt haar hoofd naar voren. Ze beweegt met haar ellebogen, naar binnen, naar buiten, naar binnen, naar buiten, kakelt en krast als een pauw. Ze roept ‘Tarki, Tarki, Tarki’, want zo noemen ze de oude pauw die nu al 13 jaar bij het gezin woont. Tarki loert naar het meisje, draait een halve slag, zet zijn glanzende veren op en kakelt terug. Hij spreidt zijn staart uit en Alice danst opgetogen in het rond. ze rent op Tarki af. Hij gaat ervandoor, Alice hobbelt hem achterna.
In de verte steekt de Kanchenjunga scherp af en achter de bevroren hellingen ligt, verborgen, de Vallei van het Eeuwige Leven. Alice weet niet van het bestaan van deze vallei, Shari kent ‘m op haar duimpje.
Alice loopt achter Tarki aan naar een rododendron. Ze is minder dan een meter bij de glanzende vogel vandaan als hij zijn kop buigt, met zijn ogen knippert en krast naar iets wat op de grond ligt, onder de struik. De vogel duikt tussen de bladeren. Alice komt dichterbij.
‘Wat is dat, Tarki?’
De vogel pikt in de aarde.
‘Wat is het?’
De vogel bevriest, als een standbeeld, zijn kop laag maar uitgestrekt, hij tuurt met een wijd opengesperd oog naar de grond. Alice buigt zich voorover. Er ligt daar iets. Iets kleins, rond en donker. (blz. 9)

De Aardsleutel is gevonden. Nu zijn de overgebleven kandidaten van Endgame op zoek naar de Luchtsleutel. Alle kandidaten hebben hun eigen strategie om zo ver mogelijk te komen in Endgame. Iedereen wil de winnaar worden, want dan blijven alle mensen van hun lijn, hun afkomst, leven. De rest van de mensen op aarde zullen Endgame niet overleven. Dat hebben de Makers de kandidaten verteld.

Dus weet Eben: het móéten de Makers geweest zijn.
Eben weet ook dat dit wreedheid is. Zij brachten mensen tot leven, zij horen toe te zien op onze bijna-uitroeiing, om de levensklok van de aarde op nul te zetten, de planeet te laten herstellen van de geleden schade, maar ze horen zich niet met het Spelen van Endgame te bemoeien. Zij hebben deze regels gemaakt en nu overtreden ze die.
Wat betekent dat het misschien tijd is.
Tijd om te kijken wat er in die legendarische, maar o zo echte kist zit. De kist die al staat te wachten sinds oom Mozes net deed alsof-ie vernietigd was, ‘m verdonkeremaande en de zonen van Aäron opdroeg ‘m tegen elke prijs te verdedigen. En er nooit naar te kijken, de kist open te maken. En hij gebood: ‘Verbreek het zegel alleen op de dag des oordeels.’
Die dag is dichtbij.
Dit is het einde van een tijdperk.
Binnenkort zullen de machtige Aksumieten de touwtjes in handen nemen en zien wat er voor krachtigs te vinden is tussen de vergulde vleugels van de cherubijnen der glorie. Binnenkort zal Eben ibn Mohammed al-Julan de vernietiging riskeren, omwille van Endgame.
Zodra Hilal bijkomt en weer na kan denken, zal Eben het verbond met de Makers verbreken en zien of de lijn van Aksum de Makers een koekje van eigen deeg kan geven. (blz. 23)

Aisling, één van de kandidaten, krijgt hulp van een overheidsorganisatie. Ze vertrouwt hen niet echt, maar ze kunnen wel van pas komen.

‘Ik bedoel dat als dit misselijke kosmische spelletje echt gewonnen kan worden en als de winnaar wordt beloond met de overleving van de leden van zijn lijn, wij ervoor moeten zorgen dat jij wint.’
Eindelijk snapt Aisling het. Ze glimlacht. ‘Omdat jullie ook bij de La Tène horen.’
McCloskey legt haar vinger tegen haar neus. ‘Bingo. Omdat wij ook van de La Tène zijn, net als bijna een kwart van de Amerikanen en nog zo’n vijfde van de Europeanen. Jij, Aisling Kopp, bent onze Speler.’
Aislings hart begint opnieuw te bonzen. Het is allemaal te veel. Het feit dat iemand van de overheid – die in Endgame-termen niets voorstelt – dit allemaal weet, is behoorlijk verontrustend.
Het betekent dat de wereld al aan het veranderen is, zelfs nog voor het einde. (blz. 105)

Welke kandidaat zal de Luchtsleutel vinden? Welke kandidaten zullen tijdens de weg hiernaartoe worden verslagen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal over het einde van de wereld.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dit is het tweede deel van een trilogie (serie van 3 boeken) en dat merk je. Er gebeurt veel in het verhaal, maar het is heel duidelijk een tussenverhaal.
Er gaan veel mensen dood in het verhaal
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal in het volgende boek verder gaat. Zal de aarde echt vernietigd worden?
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 14 jaar die houden van spannende verhalen

.

Geef een antwoord