jeff kinney-1

Begin december was Jeff Kinney, schrijver en illustrator, een dagje in Nederland. Hij kwam naar boekhandel Scheltema in Amsterdam. Kinderen konden kaartjes winnen om hier bij te zijn. En ik mocht er ook bij zijn…

Jeff Kinney werd geïnterviewd door Joris van de Leur, van uitgeverij De Fontein.

Jeff vertelde dat hij als tiener een brief schreef naar Lincoln Peirce, de schrijver van Big Nate. In Nederland kennen we dit figuurtje als Niek de Groot. Hij had in de brief ook een tekening gestopt. Een tijdje later vond hij zijn eigen figuurtje terug in een strip van Big Nate. Toen wilde hij striptekenaar worden. In het begin kreeg Jeff heel veel afwijzingsbrieven van uitgeverijen. Daarin werd hem verteld dat zijn tekeningen niet goed genoeg waren. Hij besloot om zijn tekeningen simpeler te maken en hij begon te schrijven over wat hij in zijn jeugd meemaakte. Na vier jaar had hij een notitieboek vol aantekeningen en toen duurde het nog vier jaar voordat hij zijn eerste boek had geschreven. Hij liet deze eerste versie aan iemand zien op Comic con (een soort stripfestival in Amerika). Deze persoon vond de eerste bladzijde erg leuk. Zo werd Jeff schrijver. Inmiddels is hij al 9 jaar schrijver.

Elk jaar in januari begint Jeff aan een nieuw boek. Waar hij woont ligt dan veel sneeuw, dus een goed moment om te schrijven. Voor een goed boek heeft hij 300 grappen nodig en daar is hij zes maanden mee bezig. Hij gebruikt een telraam om dit bij te houden. Daarna begint hij met het omslag. Als hij de goede tekening heeft gevonden voor het omslag, bedenkt hij de titel van het boek en de kleur. Dan kost het hem nog een maand om het boek te schrijven. Daarna maakt hij de illustraties op een tablet. De computer helpt hem beter worden, want hij kan niet zo goed tekenen zegt hij. Het leukste aan cartoons vindt hij dat je alles simpel maakt en dat maakt de tekening beter.

Jeff is ongeveer een uur bezig om een tekening van een grap te maken. Voor elk boek betekent dat dat hij 320 uur aan het tekenen is. Dat doet hij in 4 tot 6 weken. Hij tekent meestal 15 uur per dag. En dan is het boek klaar. Het boek gaat naar de uitgever en een paar weken later krijgt Jeff een pakketje met daarin het echte boek. Dat vindt hij elke keer weer gaaf! Hij is dan 9 maanden met het boek bezig geweest. Hij vindt het heel bijzonder om dan het resultaat te zien.

Jeff zet het boek bij de andere delen in zijn boekenkast. Dan is het tijd om reclame te maken voor zijn nieuwe boek. Hij gaat op tournee in Amerika. Dat doet hij in een grote Whimpy kid bus. En dit jaar doet hij een wereldtournee en is hij dus ook in Nederland.

Jeff vindt het geweldig om naar allerlei landen te reizen om reclame te maken voor Wimpy Kid. Hij vindt het leuk om zijn fans te ontmoeten. Hij zag dat Wimpy kid in Japan met vijf vingers wordt getekend. Een mens mag in Japan niet met vier vingers worden getekend. In New York zag hij een hele grote Greg-ballon in de Thanksgiving Parade.

De verhalen van Bram zijn in 48 landen vertaald, onder andere in het Latijn. De Paus heeft een exemplaar van Wimpy kid gekregen. En hij vertelde iets heel bijzonders: wimpy kid is het meest populair in Nederland. Hier worden de meeste boeken van hem verkocht.

Na het interview was het tijd voor limonade en gebakjes. En kon iedereen in de rij gaan staan om zijn/haar boeken te laten signeren.

2016 verslag bezoek Jeff Kinney
stapels boeken
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
zaal vol kinderen
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
interview voor Jeugdjournaal
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
mijn boek is gesigneerd
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
Bram Botermans
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
op de foto met Jeff Kinney
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
gebakjes
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
vertaler Hanneke Majoor
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
Jeff Kinney signeert
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
mijn boek is gesigneerd
2016 verslag bezoek Jeff Kinney
kort gesprek met Jeff Kinney

Het was een heel gezellige middag! Bedankt uitgeverij De Fontein dat ik er bij mocht zijn.

De foto’s zijn door mij gemaakt, behalve die waar ik zelf op sta. Die zijn gemaakt door de moeder van Myrthe en Daphne.

Over Jeff Kinney