Salah Naoura – Help, ik wil eruit! (1e recensie)

Het leven kabbelt rustig voort in het gezin Gruber. Papa is elke dag in de weer met zijn modelspoorbaan, mama verzorgt haar bromelia’s in de tuin en Henriks oudere zus Fabienne staat zich urenlang op te tutten voor de spiegel. Henrik zelf vindt zijn leventje nogal saai. Tot oma Cordula opeens voor de deur staat en besluit te blijven. Cordula is geen rustige, lieve oma. Ze geeft bevelen, maakt ruzie en fluistert dat haar vader lang geleden drie goudstaven begraven heeft in de tuin van de Grubers. Algauw zijn alle gezinsleden (behalve oma Cordula) én de meeste inwoners van de gemeente op zoek naar de schat in de tuin en het aangrenzende kuurpark. Is er goud te vinden? Of neemt oma Cordula iedereen beet?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Heel wat huisgezinnen hebben vreemde gewoonten. Elke vrijdag vissticks met ketchup eten, bijvoorbeeld. Of ‘s nachts de afgevallen bladeren in het geniep over de haag in de tin van de buren gooien.
Sommigen zijn alleen gelukkig als ze kunnen ruziën.
Anderen telefoneren liever dan te praten.
En nog anderen rijden elke zomer voor drie weken naar Denemarken. Gewoon omdat ze nu eenmaal altijd in de zomer voor drie weken naar Denemarken rijden. Je kunt natuurlijk eens heel voorzichtig vragen: ‘Willen jullie dan nooit eens een keer ergens anders naartoe?’ Maar dan roepen ze: ‘Wát? Ben je gek! Dan weet je vooraf toch helemaal niet hoe het daar is!’
De vreemde gewoonte van de Grubers was putten graven. Diepe putten. In hun achtertuin wemelde het dan ook van de diepe putten. En de strookjes gras ertussen waren zo smal dat je bij elke stap goed moest uitkijken. Alsof je op een drassig stuk grond liep. (blz. 5)

Henrik vindt dat hij een saai leven heeft. Hij is nergens echt goed in en heeft geen bijzondere hobby. De rest van de familie is veel interessanter, of dat vinden ze in ieder geval zelf. De vader van Henrik heeft een modeltreinbaan in huis gebouwd, zijn moeder besteedt veel tijd aan de bloemen in haar tuin en zijn zusje staat urenlang voor de spiegel. Op een dag staat oma Cordula voor de deur. Ze is geen lieve oma. Ze klaagt en geeft iedereen bevelen. Op een dag vertelt ze Henrik dat er ergens in de tuin goudstaven liggen begraven. Die heeft vader daar begraven toen het oorlog werd. Henrik weet niet of hij haar moet geloven…

Sommige nachten zijn gewone nachten. Je ligt in bed en je zou al lang moeten slapen, maar dat wil maar niet lukken. Je krijgt geen lucht, je hart klopt veel te hard en te snel, er rommelt iets in je buik en je tenen jeuken. En hoe komt dat? Dat komt doordat je weet dat je iets van plan bent. Doordat je zeker weet dat je binnenkort iets heel bijzonders, iets buitengewoons en volkomen krankzinnig gaat doen. Iets wat je normaal nooit zou doen. Maar je zult het doen omdat je moet, omdat je niet anders kunt! En ineens dringt het tot je door dat daarna niets nog zal zijn zoals het was.
Zo ging het die nacht ook met Henrik. De maan scheen door het raam naar binnen en van beneden klonk het heerlijk geruststellende gesnurk van oma Cordula door het huis. Maar Henrik was klaarwakker en hij bleef maar aan de schat denken. (blz. 58)

Zal er echt een schat in de tuin begraven liggen? Zal Henrik de schat vinden? En hoe dan?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Het zijn zwartwit tekeningen en ze laten iets uit het verhaal zien
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een grappig verhaal waarin mensen op zoek zijn naar een verborgen schat
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Weet ik niet
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Niemand
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een grappig verhaal
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van grappige boeken