Jasmine Warga – Mijn hart en andere zwarte gaten (1e recensie)

De zestien jaar oude natuurkundenerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met een moeder die haar nauwelijks kan aankijken zonder met haar ogen te knipperen, klasgenoten die continu achter haar rug om over haar roddelen, en een vader die met zijn gewelddadige misdrijf het plaatsje waar ze woont schokte, heeft Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen. Er is alleen een probleem: ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Maar als ze op een website stuit die de optie Samen Zelfmoord biedt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden – Roman, een tienerjongen die achtervolgd wordt door de gevolgen van een familietragedie, zoekt ook een partner. Hoewel Aysel en Roman niks met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Maar naarmate hun zelfmoord vastere vorm aanneemt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen tussen haar wens om een einde aan haar leven te maken of proberen Roman ervan te overtuigen om hun levenskrachten te bundelen.

Boekinformatie
Schrijver: Jasmine Warga
Titel: Mijn hart en andere zwarte gaten
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2016
Bladzijden: 320
Vertaler: Hanneke van Soest
ISBN: 9789045210148
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Muziek, vooral klassieke muziek, en dan met name het Requiem in d-mineur van Mozart, heeft kinetische energie. Als je heel goed luistert, kun je de strijkstok van de viool boven de snaren horen trillen, klaar om de noten te ontbranden. Om ze in beweging te zetten. En als de noten eenmaal de lucht in zijn gevlogen, botsen ze tegen elkaar. Ze vonken. Ze spatten uiteen.
Ik mijmer vaak over hoe het voelt om dood te gaan. Hoe doodgaan klinkt. Of ik uiteen zal spatten, zoals die noten, mijn laatste pijnkreten zal slaken en dan voor eeuwig stil zal zijn. Of misschien verander ik wel in een vaag statisch geruis, nauwelijks merkbaar, dat je alleen hoort als je goed genoeg luistert. (blz. 9)

Aysel is 16 jaar en ze is dol op natuurkunde. Haar vader zit in de gevangenis. Haar moeder negeert haar en op school wordt ze gepest. Ze wil zelfmoord plegen, maar niet alleen. Ze is bang dat ze dan op het laatste moment het niet durft te doen. Daarom zoekt ze via de website Soepel Heengaan meer informatie en een zelfmoordpartner.

Zodra meneer Palmer op een veilige afstand van mijn tafel is, klik ik weer op Soepel Heengaan. Op zijn simpelst gezegd is Soepel Heengaan een website voor mensen die dood willen. Er zijn een heleboel van dit soort websites, de een met meer toeters en bellen dan de andere. Sommige zijn gericht op een specifieke nichegroep, mensen met een voorkeur voor een bepaalde methode, bijvoorbeeld verstikking. Andere zijn speciaal opgezet voor een bepaald type mens, zoals depressieve geblesseerde atleten. Ik heb er nog steeds geen gevonden die gewijd is aan de ongewenste dochters van psychotische misdadigers, en daarom moet ik het voorlopig met Soepel Heengaan doen.
De website van Soepel Heengaan is rechttoe rechtaan. Geen opzichtig of goedkoop HTML-gedoe. Alles is in zwart-wit. Chic, voor zover een website over zelfmoord chic kan zijn. Er zijn messageboards en forums, en daar zit ik het meest op. Onlangs ben ik geïnteresseerd geraakt in een sectie die Zelfmoordpartners heet. (blz. 15)

Bij haar in de omgeving is er een jongen die ook op zoek is naar een zelfmoordpartner. Ze maken een afspraak om elkaar te ontmoeten.

Als FrozenRobot naar me toe loopt, houden twee andere jongens hem tegen. Ze zijn allebei lang, maar niet zo lang als hij. Ze kloppen hem op de rug. Hij knikt, alsof hij het eens is met wat ze zeggen.
Ik kijk naar hem en vraag me af of ik zelfmoord zou willen plegen als ik was zoals hij. Iemand met vrienden, iemand die mensen blij maakt door het feit dat hij bestaat. Diep vanbinnen weet ik dat het in elk geval voor mij daar niet om gaat.
Ik speelde wel eens een spel waarbij ik met mezelf onderhandelde: misschien, als het gefluister over pap ophoudt; misschien, als mam weer naar me gaat kijken alsof ik een normale dochter ben; misschien, als je kunt garanderen dat je niet wordt zoals pap. Dat laatste bedierf natuurlijk het hele spel.
Dat kan ik namelijk met geen mogelijkheid garanderen, vooral niet nu ik weet dat er iets mis is met mij. Er is iets kapot. Wat mensen niet begrijpen, is dat het bij een depressie niet om de buitenkant gaat; het gaat om de binnenkant. Vanbinnen is er iets mis met me. Al zijn er natuurlijk dingen in mijn leven waardoor ik me alleen voel, niets geeft me een sterker gevoel van eenzaamheid en doodsangst dan mijn eigen stem in mijn hoofd. De stem die me eraan herinnert dat ik hoogstwaarschijnlijk net zo word als mijn vader. (blz. 47)

Roman, zoals FrozenRobot echt heet, ziet er uit als een typische Amerikaanse jongen. In het café waar ze afspreken wordt hij door iedereen begroet. Aysel snapt niet waarom iemand zoals hij zelfmoord wil plegen. Zullen Aysel en Roman daadwerkelijk zelfmoord plegen.

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, mooi, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een mooi verhaal over een zwaar onderwerp (zelfmoord), maar het is geen droevig verhaal geworden. Er zitten zelfs grappige stukjes in.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het is niet leuk om te lezen dat iemand zelfmoord wil plegen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek gaat over jongeren met een depressie. Dit verhaal zorgt ervoor dat je beter snapt hoe iemand die depressief is denkt. Mooi boek om te lezen en te bespreken op de middelbare school
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
mijmer, slaken, albast, halsboord
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar

Geef een antwoord