Jeugdboekenweek 2016 – Weg van de stad

geplaatst in: overzicht | 0


jeugdboekenweek 2016Vanaf 5 maart is in Vlaanderen de Jeugdboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Weg van de stad’. Dit is waar de website van de Jeugdboekenweek aan denkt bij dit thema:

Waar woon jij? Waar wil je wonen? In de stad? Op het platteland? Ergens tussenin? Hier in België? In Europa? Aan de andere kant van de wereld? Hoe leef je? Wie zijn je buren? Hoe mobiel ben je? En is alles goed zoals het is? 

De Jeugdboekenweek 2016 denkt na over steden, dorpen en landen. Over samenleven in de stad met mensen vanuit alle windstreken, over landbouw in de stad, gezonde lucht en druk verkeer. En wat met het groen in de stad? De routes zijn talrijk. Dus kom, pak een boek, ga mee!

Bij dit thema zijn door de organisatie leestips gezocht voor verschillende leeftijden. Hieronder staan deze leestips, met daarachter een link naar de recensie (als die er is). Kom jij anders een recensie schrijven? Dat kan hier. Welke boeken heb jij gelezen?

 

Voor 3-6 jaar

**Mijn reuze zoekboek van de wereld
Groot hardkartonnen zoekplatenboek met paginagrote, zeer gedetailleerde kleurenillustraties van Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, de oceaan en nog meer continenten en leefgebieden, met vele zoekopdrachten.

**Joukje Akveld – Ga toch fietsen!
Soms ben je boos en maak je ruzie. Dan kan even weggaan helpen, om de boosheid kwijt te raken en het weer bij te leggen. Daar gaat dit verhaal over. Boese fietst zijn woede weg. Op de grote prenten vol beweging volg je Boese, dwars door de stad, over het land, en weer terug.

Koen Van Biesen – Buurman vangt een vis
Buurman gaat met buurmeisje vissen. Maar achterop de fiets vangt het buurmeisje al van alles met de hengel: een pakket van de postbode, de paraplu van een chique dame en nog veel meer!

**Virginia Lee Burton – Het huisje dat verhuisde
Een huisje op het platteland komt langzamerhand in het centrum van een grote stad vol stof en rook te liggen. Gelukkig kan het huisje naar buiten verhuizen waar het de wisseling der seizoenen weer kan beleven.

**Bernardo Carvalho – Heeft u soms een knipperlichtje gezien?
Een vuurvliegje is op zoek naar een knipperlicht. Allerlei dieren wijzen hem de weg, tot hij in de stad komt. Op de laatste pagina begint een ander verhaal, dat in tegengestelde richting verloopt.

**Charlotte Dematons – De gele ballon
Dit schitterende prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Jong en oud zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

Agathe Demois & Vincent Godeau – De lange reis: groot kijk- en zoekboek
Roodsnaveltje vliegt voor het eerst naar de Andere Kant over steden, zeeën en bergen. Onderweg ziet hij veel bijzondere dingen.

Imme Dros – Tijs en de eenhoorn
De eenhoorn hoort nergens bij, maar hij kan dat niet geloven en gaat op zoek. Tijs verhuist van een huis aan zee naar een huis bij een bos. Hij vindt het maar niets en na twee weken loopt hij weg. Op zoek naar zijn oude huis. Hij belandt echter op een toren waar hij de eenhoorn ontmoet. Omdat eenhoorn geen spiegelbeeld heeft, maakt Tijs een tekening van hem. Na wat rondzwervingen brengt een agent hem weer thuis.

**Florence Ducatteau – Een vakantie aan het meer
Robin heeft genoeg van de drukte bij het zomerhuis. Hij roeit naar het eiland in het meer. Maar daar blijkt hij niet alleen te zijn. Dit is zo’n zoekboek waar je veel plezier aan beleeft. Op de prenten met zachte kleuren blijf je nieuwe dingen ontdekken: het schommelende meisje, de ijverige beverkolonie…

**Jonny Duddle – Piraten in de straat
Suf-aan-zee is een duf dorp. Er valt nooit iets te beleven. Tot Sanne nieuwe buren krijgt. Een hele piratenfamilie dan nog wel! Ze wapperen met zwaarden, stinken uit hun mond en zijn dol op ratten. Behalve Sanne dan houdt niemand in het dorp van de bonte piratenbende. Er wordt zelfs een petitie opgezet om de piraten het dorp uit te zetten. Maar na hun vertrek blijken ze minder vervaarlijk dan gedacht.

Ciara Flood – Buurman brombeer
Beer woont ver weg van iedereen en dat bevalt hem prima. Dan bouwen konijnen hun huis vlak bij zijn huis! Het is gedaan met zijn rust.

Alice Hoogstad – Monsterboek
Een meisje tekent in een zwart-witte stad allerlei kleurrijke monsters op muren, huizen en straten. De monsters komen tot leven en brengen kleur en chaos in de stad.

**Yukiko Kato – De grote groene wei
Als een klein meisje op een zomerse dag een mooie vlinder achtervolgt, verdwaalt ze in het hoge gras van een grote weide. Gelukkig weet haar moeder precies waar ze is.

**Leonore Klein – Henri gaat naar Parijs
Henri woont in een klein dorpje in Noord-Frankrijk, met een parkje, vijf bomen, een eekhoorn en een kerkje. En verder niets. Henri droomt van Parijs en besluit op een dag dat hij niet langer kan wachten. Lopend gaat hij op weg. Als hij stopt voor een middagdutje, legt hij een potlood op de grond met de punt in de richting van Parijs. Zo kan er niets misgaan…

Torben Kuhlmann – Mollenstad
Lees de recensie(s) over dit boek
Onder een mooi, groen grasveld woont een mol. Hij heeft alles in overvloed. Algauw komen er daarom steeds meer mollen wonen. Ze bouwen een uitgebreid gangenstelsel met liften en trams, en langzaam transformeert het groene veld in een grijze woestenij vol rokende schoorstenen. Net op tijd realiseren de mollen zich dat ze het grasveld moeten beschermen…

**Ted van Lieshout – Boer Boris gaat naar de markt
Boer Boris wil zijn oogst verkopen op de markt. Maar langs de ene weg mag hij niet lopen, op de andere niet met de auto rijden. Hoe moet hij nu bij de markt komen?

**Mack – Allemaal leuke landen
In Japan eten mensen met stokjes. En in Australië komen kangoeroes voor. Kijk hoe mensen leven in zeventien landen over de hele wereld. Met kleurenfoto’s, grappige illustraties en raadseltjes.

**Philip Maes – Kabouter Korsakov in de metro
Kabouter Korsakov en glimworm meneer Wattman belanden onbedoeld in het metrostelsel van de mensen. Daar ontmoeten ze konijn James Bruin en Barry de rioolrat.

Alice Melvin – De hoofdstraat
Sanne doet boodschappen. Ze gaat winkel na winkel binnen, want haar boodschappenlijstje is lang. De flapjes maken van elke winkel een schattig poppenhuis vol verrassingen.

**Sven Nordqvist – Findus gaat verhuizen
Omdat kat Findus van opa Pettson niet om vier uur ‘s nachts op zijn bed mag springen, verhuist hij naar een huisje in de tuin. Maar is dat wel zo leuk?

Eric Puybaret – De rode stelten
Lees de recensie(s) over dit boek
Stel je voor… een stad die op het water drijft. De huizen staan op palen, de mensen lopen op stelten. Leopold heeft de langste stelten van iedereen. Hij torent zo hoog boven iedereen uit dat hij meer vogels kent dan mensen. Hij leeft alleen, met zijn hoofd in de wolken. Maar dan komt het winterfeest eraan. De bewoners van de waterstad hebben Leopolds hulp nodig. Hij torent zo hoog boven iedereen uit dat hij meer vogels kent dan mensen. Hij leeft alleen, met zijn hoofd in de wolken. Maar dan komt het winterfeest eraan. De bewoners van de waterstad hebben Leopolds hulp nodig…

Jean Reidy – Wij samen op stap
Lees de recensie(s) over dit boek
Weet je nog? Wij twee op pad? We maakten een tochtje door de stad.

**Eef Rombaut – Schaap zoekt groen
Schaap is verhuisd naar de stad. Maar hij mist het groen van de wei. Daarom gaat hij bij zijn bovenburen in het flatgebouw op zoek naar groen.

**Tom Schamp – Otto in de stad
De kat Otto mag met zijn vader mee naar de stad.

**Katrin Wiehle – Mijn kleine bos
Maak kennis met de fauna en flora van het bos. Eén voor één leren jonge kinderen de planten, bomen en bosbewoners kennen. Wie woont waar, welke blaadjes horen bij welke bomen, wat kan de mens eten? De eenvoudige woorden en heldere prenten maken alles duidelijk.

 

Voor 6-9 jaar

Erica Bakker – Handboek voor wildplukkertjes
Van rozenbottels kun je jeukpoeder maken. En paardenbloemen zijn heerlijk in de sla. Tips waar je eetbare planten, bloemen en vruchten kunt vinden. En stapsgewijze uitleg van o.a. recepten en knutsels.

Stefan Boonen – Hier waakt oma
Tien kinderen gaan een weekend bij hun bijzondere oma logeren. Ze beleven knotsgekke avonturen in het vakantiehuisje in het bos. Samen met oma doen ze alles wat niet mag!

Michael de Cock – Beste vrienden voor altijd (Rosie en Moussa)
Moussa is in de wolken. Zijn lievelingsoom komt logeren! Rosie en Moussa kunnen het goed met oom Ibrahim vinden. Ze worden Beste Vrienden Voor Altijd. Dan krijgt Moussa een idee: als oom Ibrahim nou eens zou trouwen met Rosies mama! Rosie weet het niet zo goed. Want haar papa is er toch ook nog? Ook al zit hij in de gevangenis? Voor het eerst maken Rosie en Moussa ruzie.

Jozua Douglas – Op reis naar de maan
Mik wil naar de maan. Hij wil op zoek naar Woes. Die woont daar. Sam gaat mee. Maar is Woes wel lief?

Bibi Dumon Tak – Mikis de ezeljongen
Lees de recensie(s) over dit boek
Op een dag heeft opa een grote verrassing voor Mikis. In de schuur staat een ezel! En Mikis mag een naam voor haar verzinnen. Hij noemt haar Tsaki. Tsaki is de mooiste ezel van het hele eiland. Haar vacht is lekker zacht en aan haar lange oren lijkt geen einde te komen. Opa heeft haar gekocht voor het zware sjouwwerk. Lekker handig, vindt hij, een tractor op poten. Maar al dat hout op haar rug is veel te zwaar voor Tsaki. Mikis en zijn vriendinnetje Elena gaan Tsaki helpen. En dat loopt heel anders af dan ze hadden gedacht.

Bies van Ede – Vergeetman
In Vergeetman, het zelfstandig te lezen vervolg op Verdwijnkind, raken Biko en Loekie in de ban van Vergeetman, die zo heet omdat iedereen zijn naam vergeet. Hij verzamelt oude kranten en papier en bewaart ze in zijn ‘huis’: een voormalige kelder van een gesloopt huis. Omdat weggegooid papier eigendom is van de gemeente, zit de politie achter hem aan. Waarom steelt hij eigenlijk oud papier? Biko en Loekie willen daar meer van weten! Intussen dreigen Biko en zijn vader, die illegaal in het land verblijft en werkt, hun huis te verliezen. Tot overmaat van ramp duikt ook autodief en inbreker Sjaak weer op!

David Granados Niubó – De hoed
Hoe kun je opvallen in een stad waar alles grijs is? Meneer Jolig verzint van alles, maar kiest steeds de verkeerde achtergrond. Dan bedenkt hij iets waarmee hij écht opvalt.

Anke Kranendonk – Verdwaald in Amsterdam
Hachi (11) is een dagje met haar moeder in Amsterdam. Ze raken elkaar kwijt. Tijdens de zoektocht naar elkaar komen ze allemaal ‘bijzondere’ mensen tegen.

Dimitri Leue – Amber & S: een prinses van zes of negen karaat
Amber is jarig en gaat voor het eerst naar Antwerpen. Als haar verjaardagskroon in de Schelde waait, helpt haar nieuwe vriend S haar deze weer terug te vinden. Hun zoektocht voert hen dwars door de stad.

Chihiro Maruyama – Pierre de doolhofdetective: op zoek naar de gestolen doolhofsteen
De Doolhofsteen is gestolen door meesterdief Mr. X. Alleen Pierre, de Doolhofdetective, kan de zaak oplossen. Help je mee?

Koos Meinderts – Bij ons in de straat
In Bij ons in de straat stellen Koos Meinderts en Annette Fienieg hun buren aan je voor: Tante Truitje, Cowboy Henkie, Kleine Jantje Hens aan Dek en nog zeven anderen. En op nummer elf? Daar wonen ze zelf. Een feestelijk en onverwoestbaar prentenboek vol vrolijke figuren.

Tosca Menten – Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist
Lees de recensie(s) over dit boek
Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis…

Anne Miljard – Zomaar een straat door de eeuwen heen
Wandel door de tijd en zie hoe het leven in een dorp of straat is veranderd vanaf de prehistorie tot de dag van vandaag.

Paul de Moor – Mijn straat
Een jongen beschrijft met oog voor detail de straat waar hij vroeger woonde, de huizen die er stonden, de dingen die hem overkwamen, de mensen die er woonden. De bakker op zijn bakfiets, de ijsman met zijn paard, de melkboer met de rammelende bussen melk, de boer op klompen van wilg en de Griek met zijn reus van een neus. Allemaal passeren ze de revue.

Reggie Naus – Trubbel de trol
Lees de recensie(s) over dit boek
Pepijn wil weten welk beest ‘s nachts de vuilnisbak leeg eet. Hij krijgt de verrassing van zijn leven: het is een trol! Trubbel heet hij, en hij wordt al snel Pepijns vriend. Maar Trubbel is niet de enige trol in het Nevelwoud. Hij woont in een grot bij zijn opa. En opa trol wil niets liever dan weer eens een recept maken uit zijn Mensbeestenkookboek…

Reine De Pelseneer – De ontdekking van Fleur
Fleur verhuist van de stad naar een klein dorpje. Er is niks te beleven en haar buurjongen Sam vindt ze saai. Maar dan vindt ze een geheimzinnig opschrijfboekje.

Kathrin Schärer – Stadsmuis en Veldmuis
Stadsmuis komt logeren bij Veldmuis en maakt kennis met het leven op het land. Daarna brengt Veldmuis een bezoek aan de stad.

Liselotte Schippers – Kroepoek en saté
Chan is helemaal vanuit China naar Nederland verhuisd. Hij ontmoet kinderen in de straat, die uit verschillende landen komen. Wat eten ze en wat voor taal spreken ze?

Annie M.G. Schmidt – Pluk van de Petteflet
Lees de recensie(s) over dit boek
In de Petteflet is een kamer vrij. Als Pluk dat hoort rijdt hij er in zijn rode kraanwagen snel naartoe en gaat in de torenkamer wonen, helemaal bovenin. Eindelijk heeft hij een huis. En hij krijgt er meteen heel veel vrienden bij: Zaza de kakkerlak bijvoorbeeld, en Dollie de duif, meneer Pen, de Stampertjes en Aagje. Samen met hen beleeft hij steeds weer nieuwe avonturen.

Anneke Scholtens – Naar neef Jip
Suus gaat naar Jip. Aap gaat mee. Bij Jip is een bok. De bok wil een hap. Een hap van Aap.

Tom Schoonooghe – Mijn stad
In dit creatieve kijk- en doeboek neemt illustrator Tom Schoonooghe je mee naar enkele grote Europese steden. In een grote lijntekening herken je de stad, maar tegelijkertijd nodigt de tekenaar zijn lezer uit om zelf tekeningen én stickers toe te voegen en zo zijn eigen visie en stad te creëren. Kinderen denken creatief mee en zorgen dat geen enkel boek hetzelfde is. Daarnaast schrijft Tom zijn reiservaringen neer in korte, sappige en leuke verhalen en weetjes over de verschillende steden. Kleef de stickers, haal je kleurpotloden boven en maak je eigen stadsverhaal!

Janneke Schotveld – De zolderkinderen
Het Koekoeksnest wordt bevolkt door drie kleurrijke gezinnen. Iedereen komt bij iedereen over de vloer, maar de zolder is het exclusieve terrein van de kinderen. Wanneer tante Mimi, de huisbaas, overlijdt, komt neef Jimmy de speelzolder opeisen. Dat laten de kinderen niet zomaar gebeuren!

Gitte Spee – Er was eens een vosje…, over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens
Een vosje wil dolgraag in een toren wonen en gaat in een zelfgebouwd vliegtuig op zoek naar een mooi exemplaar.

Marije Tolman – Het eiland
Een ijsbeer daalt af uit een witte wolk boven zee en zwemt van eiland naar eiland. Onderweg komt hij allerlei bijzondere dieren tegen.

Béatrice Veillon – De grote reis rond de wereld
De familie Opstap reist door ruim veertig landen en steden, Zoekboek met een wereldkaart en paginagrote stripachtige kleurenillustraties van de Duitse kerstmarkt, markt in Senegal e.d.

Moniek Vermeulen – Siebe wil niet weg!
Siebe moet verhuizen. Maar Kip mag niet mee. Samen met Mette bedenkt hij een plan.

 

Voor 9-12 jaar

Koen Brandt & Warre Borgmans – De Bremer stadsmuzikanten (Heerlijk Hoorspel)
geen samenvatting

Sarah Crossan – Gewicht van water
De Poolse Kasienka verhuist met haar moeder naar Engeland. Haar moeder stort zich volledig op de zoektocht naar Kasienka’s vader en laat Kasienka aan haar lot over.

Roald Dahl – De fantastische Meneer Vos
Lees de recensie(s) over dit boek
Meneer Vos zou niet zoveel praatjes hebben als hij had geweten dat de boeren Bolus, Bits en Biet hem op dat ogenblik opwachten. Ze liggen achter een boom bij de ingang van het hol, een geladen geweer in de aanslag. Ze zijn vastbesloten om Meneer Vos dood te schieten, uit te hongeren of uit te graven, al duurt het nog zo lang…

Aaron Frisch – Meisje in het rood
Sophia’s grootmoeder Nana woont aan de andere kant van de stad. Ze gaat op pad om haar koekjes, honing en sinaasappels te brengen. Maar Sophia moet wel op de grote weg blijven.

Stuart Gibbs – De maan-zaak
Lees de recensie(s) over dit boek
In het jaar 2041 is het eerste permanente buitenaardse verblijf op de maan voor mensen een feit. De twaalfjarige Dashiell is een van de uitverkorenen die er mogen wonen. Het lijkt fantastisch, maar niemand op aarde kent de waarheid: het leven op de maan is oersaai! Kinderen mogen niet eens naar buiten- en om het nog erger te maken, het eten is er ver-schrik-ke-lijk, de leefruimte beperkt en de wc’s… De wc’s zijn het grootste drama ever. Op dag 188 van hun verblijf op de maan wordt dr. Ronald Holtz dood gevonden buiten de basis. Hij blijkt zonder dat iemand het wist de basis te hebben verlaten en heeft daarbij zijn ruimtepak niet goed aangedaan. De bevelhebber van de basis denkt al snel aan een ongeluk, maar Dash gelooft dat niet en gaat op onderzoek uit.

Jory John & Mac Barnett – De vreselijke twee
Lees de recensie(s) over dit boek
Miles moet naar een nieuwe school in een kleine stad in Midden-Amerika waar koeien de belangrijkste industrietak vormen. Hij is vastberaden om daar zijn reputatie als echte grappenmaker weer op te bouwen, maar hij krijgt concurrentie van Niles, ogenschijnlijk een vreselijke nerd en zijn toegewezen school-buddy, die zichzelf ook al als meester-grappenmaker ziet. Al snel raken ze in een ‘prank war’, waarbij ze over en weer de idiootste grappen uithalen. Uiteindelijk besluiten ze echter hun krachten te bundelen om de rector aan te pakken, die geobsedeerd is door zijn eigen gezag en het op Miles gemunt heeft. Samen bereiden Miles en Niles hun allergrootste grap ooit voor!

Joëlle Jolivet & Ramona Badescu – Hier in Parijs
Neem een kijkje in Parijs, wandel langs de Seine, bewonder de Mona Lisa en beklim de Eiffeltoren.

Laila Kouba – Hoger dan de bergen, dieper dan de zee
Monji verliest zijn moeder als hij vijf jaar is. Zijn oudere broer Abdel ontfermt zich over hem. In de jaren zestig en zeventig zijn veel Europese firma’s op zoek naar goedkope arbeiders. In de winter van 1970 meert een Franse boot aan in de haven van Tunis. Monji wil naar Europa. Hij wordt geselecteerd en krijgt een contract voor zes maanden bij een Noord-Franse rederij. Zijn broer kijkt uit naar zijn terugkeer.

Rindert Kromhout – Die dag in augustus
Lees de recensie(s) over dit boek
‘Enrico?’ vroeg Teresa. ‘Wat er ook gebeurt, wij blijven voor altijd bij elkaar, hè?’ ‘Voor altijd,’ zei Enrico. ‘Waarom zou ik niet meer bji je willen blijven?’ ‘Als ik een ongeluk krijg en een mismaakt gezicht heb en blinde ogen.’ ‘Voor altijd,’ zei Enrico. ‘Als mijn moeder wil verhuizen en ik in een stad aan de andere kant van het land ga wonen.’ Enrico sprong op. ‘Voor altijd!’ ‘Als we ruzie krijgen, zoals nonni Luigi en Marta.’ Enrico viel op zijn knieën en stak zijn armen in de lucht. ‘Voor altijd!’ Maar toen kwam die dag in augustus. Die dag die hun levens voorgoed zou veranderen…

Sjoerd Kuyper – De duik
Lees de recensie(s) over dit boek
In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.

Astrid Lindgren – Wij uit Bolderburen
Lees de recensie(s) over dit boek
Al staan er maar drie huizen, toch is Bolderburen het fijnste dorp van de wereld. Want er wonen zes kinderen, dus er is altijd iemand om mee te spelen. Bolderburen is ook zo leuk omdat er altijd wat te doen is: schatten zoeken, een hut bouwen of zwemmen in de beek… Daar zou iedereen wel willen wonen!

Aleksandra Machowiak – Hut Hok Huis
Kijkje in ruim dertig ongewone huizen overal ter wereld. Zo zien we hoe architecten een vlinderhuis in Engeland en een rupshuis in Japan bouwden.

Patrick Mondiano – De kleine ballerina
Catherine droomt ervan een beroemde danseres te worden, zoals haar moeder, die in New York woont. Maar ze draagt ook een bril, net als haar vader, en die moet af op balletles. Dat maakt haar leven er niet eenvoudiger op. Het voordeel van die bril is dat Catherine in twee verschillende werelden kan leven: de echte wereld, zoals ze die door haar brillenglazen ziet, en een uiterst zachte, wazige wereld zonder scherpe kantjes als ze hem afzet.

Gary Paulsen – Overleven in de wildernis: omnibus
Lees de recensie(s) over dit boek
Brian vliegt als enige passagier mee in een kleine Cessna over de immense bossen van Canada. Opeens krijgt de piloot een hartaanval. Brian neemt de besturing van het vliegtuigje over en vliegt nog uren rond zonder te weten waarheen. Uiteindelijk raakt de brandstof op en stort het vliegtuigje neer in een meer. Brian weet zich te redden van de verdrinkingsdood, maar staat er dan alleen voor. Het enige dat hij bij zich heeft, is een kleine hakbijl.

Jo Schofield – De wilde stad: ontdek wat je allemaal kunt doen buiten in de stad
Knutsel eens een graspop, maak graffiti met water of speel een kastanjespel. Uitleg van ruim 65 knutsel- en avontuurlijk ideeën, vooral voor in de stad, met o.a. planten en dieren.

Janneke Schotveld – De flat van Fatima
Lees de recensie(s) over dit boek
Wanneer haar ouders gaan scheiden, verhuist Karel met haar moeder van een groot huis naar een verwaarloosde flat. Ze raakt al snel bevriend met Sami, Raja en Hafid, met wie ze vaak bij buurvrouw Fatima te vinden is, een gezellige oude dame. Als Fatima uit haar flat dreigt te worden gezet, komen de kinderen haar te hulp: ze maken een tijdelijke schuilplaats in een kelderbox. Terwijl de kinderen voor haar op zoek gaan naar een ander huis, probeert zij zich te verbergen. Maar dat is niet eenvoudig, want de wantrouwige buurman Blanckensteijn houdt iedereen in de flat goed in de gaten…

Emer Stamp – De superfantastische avonturen van Big
Big vertelt in zijn dagboek dat er nieuwe boeren op de boerderij zijn gekomen. Ze zijn vegetarisch, dus ze willen Big gelukkig niet opeten. Maar hoe zit het met hun kat?

Rebecca Stead – De spionnenclub
Als Georges met zijn ouders naar een nieuwe flat verhuist ontmoet hij Kitser, die een spionnenclub heeft in de kelder. Georges wordt zijn compagnon. Samen houden ze de mysterieuze Mr. X in de gaten, die een groot geheim lijkt te hebben. Maar als Kitser zelfs het huis van Mr X binnen wil dringen, vraagt Georges zich af of ze niet te ver gaan. En vertelt Kitser wel de waarheid?

Anjali Taneja – De komst van meneer Chutney
Puck en Mika zijn vaak alleen. Op een dag komt meneer Chutney uit India bij hen wonen. De andere bewoners in de straat willen hem weg hebben, omdat hij anders is. Maar de jaarlijkse Herfsttuinwedstrijd zorgt voor een ommekeer.

Marc Ter Horst – Hé aardbewoner!: duik in de wereld die aarde heet
Hé aardbewoner! toont op even originele als heldere wijze op welke planeet we eigenlijk leven. Wat doen die inktvissen hoog in de bergen? Hoe kan het dat de aarde in de zomer verder van de zon staat dan in de winter? Waarom maakt iedereen zich druk om klimaatverandering? Wat hebben vulkanen te maken met het aanrechtblad in de keuken? Marc ter Horst neemt ons met grote vaart en aanstekelijk enthousiasme mee op reis: van de kern van de aarde naar de top van de dampkring, van het regenwoud rond de evenaar naar de sneeuwvlakten aan de polen, en van de geboorte van de aarde naar het onverbiddelijke einde.

Ellen van Velzen – Jonge Vlieger
Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers, die dag en nacht in de lucht worden gehouden door twee mysterieuze vliegeraars: Oude Vlieger en Nieuwe Vlieger. Zij beschermen het dorp van oudsher tegen duistere krachten uit het woud, maar in het dorp worden ze niet meer helemaal serieus genomen. Want wie gelooft nou nog echt in het grote kwaad dat het dorp bedreigt? Als Jani wordt verkozen tot Jonge Vlieger, en door de twee vliegeraars wordt ingewijd in de geheimen van de vliegers, begrijpen zijn leeftijdsgenoten nog maar weinig van hem. Hij wordt het mikpunt van spot, tot de dreiging uit het woud opdoemt.

David Walliams – Tante Troela
Lees de recensie(s) over dit boek
De twaalfjarige Stella Saxby is de enige erfgename van Saxby Hall, het enorme landhuis dat al eeuwenlang de trots van de familie is. Maar haar tante Troela en haar gigantische uil zetten alles op alles om het van haar af te pakken. Gelukkig heeft Stella een geheim – en een beetje eng – wapen achter de hand. Een nietsontziende strijd barst los…

Anna Woltz – Ik kan nog steeds niet vliegen
Zomer 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen?

 

 

Koop dit boek
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van Jeugdboekenweek

 

 

Geef een reactie