In 2013 en 2014 was Jacques Vriens de eerste kinderboekenambassadeur van Nederland. Zijn doel was (en is nog steeds) om ervoor te zorgen dat er meer aandacht kwam voor het lezen van jeugdboeken. Lezen is leuk, maar lezen is ook belangrijk voor je toekomst. Je moet kunnen lezen om te weten hoe je met de trein ergens naar toe kunt, om een recept voor een mooie taart te lezen, om schoolboeken te lezen, en nog veel meer.

Jacques Vriens vind het daarom heel belangrijk dat juffen en meesters laten zien hoe leuk lezen kan zijn. Hij maakte een leeslijst met boeken die juffen en meesters volgens hem gelezen zouden moeten hebben. Deze lijst staat op de website van de Kinderboekenambassadeur en de boeken zijn onderverdeeld in een lijst voor onderbouw en een lijst voor bovenbouw.

Op de website van Jacques Vriens staat uitgelegd waarom hij deze lijst met boeken heeft gekozen.

Onderbouw

Middenbouw

Bovenbouw