De vriendschap tussen Muis Joep en zijn mensenvriendje Jip is (h)echt! Wanneer Jip zijn huis uit moet, gaat Muis Joep op zoek naar hulp. Onderweg trotseert hij allerlei gevaren! Uiteindelijk komt de oplossing uit onverwachte hoek!

knop meer info over boek

Over het verhaal

ik ben joep, de muis.
ik woon bij jip in huis.
jip is mijn baas.
hij geeft mij vaak kaas.
jip noemt mij ‘zijn maat’!
ik wil dat dit door gaat!
maar ik ben sip.
sip om jip.
jip en zijn mam zijn niet rijk.
en het huis aan de dijk,
is niet van hen.
maar is van broer ben.
die wil zijn huis weer.
jip mag er nog één dag zijn, niet meer!
dan moet jip weg bij de zee,
en ik mag niet mee!
‘geen huis,
geen muis,’
zegt de mam van jip.
dat maakt jip ook sip.
ik wil niet dat jip gaat.
ik ga naar oom loet, voor raad! (blz. 5)

Joep vertelt dat Jip moet verhuizen. En Joep mag niet mee van de moeder van Jip, omdat er geen plaats is voor een muis. Joep gaat naar zijn oom om raad te vragen. Zijn oom weet eigenlijk geen oplossing. Hij stuurt Joep naar huis, maar wel via een speciale route. Zal Joep de weg naar huis terug vinden? Zal er iets gebeuren waardoor Jip niet hoeft te verhuizen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
ontroerend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn vrolijk en laten muis Joep zien
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het lief dat muis Joep probeert een oplossing te zoeken voor het probleem van Jip. Mijn voorleeskind vond het leuk dat de tekst in rijm geschreven is
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Mijn voorleeskind van 6 jaar vond het een moeilijk boek. We hebben het samen gelezen, maar er zaten veel moeilijke woorden in (sip, dijk, kooi, hooi, beek, raad). De verhaallijn is ook niet zo duidelijk. Joep gaat naar zijn oom om raad te vragen, maar krijgt daarna een onduidelijke routebeschrijving om weer thuis te komen. Dat leidde ons allebei af van het verhaal
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal is best moeilijk voor een 6-jarige. Mijn voorleeskind vond het ook lastig om te onthouden dat Joep en Jip twee verschillende personages zijn. De namen leken voor haar teveel op elkaar denk ik
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
sip, dijk, kooi, hooi, beek, raad)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 6 jaar