Ruud Spruit – Mijn stad Rotterdam (1e recensie)

Aan de hand van 18 verhalen wordt de lezer meegenomen op een speurtocht door de Maasstad. Verhalen waarin kinderen de hoofdpersonages zijn en die vol spanning, avontuur en humor zitten, die een prachtig beeld geven van de ontwikkeling die de stad door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Van de eerste bewoners in de vroege middeleeuwen, de Hoeken en Kabeljouwen, Kaat Mossel, tot de opkomst van de haven en het bombardement en de wederopbouw. Mijn stad, Rotterdam sleept je het avontuur in en brengt de Rotterdamse geschiedenis op een leuke manier dichterbij.

Boekinformatie
Schrijver: Ruud Spruit
Titel: Mijn stad Rotterdam
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2015
Bladzijden: 224
Illustrator: Roelof Wijtsma
Genre: informatief
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Kun je reizen door de tijd? In een stoel waarin je heel lekker zit met een boek vol verhalen over de geschiedenis van Rotterdam lukt dat best. Je wordt een tijdreiziger die ridders ontmoet en piraten, die vecht tegen de Spanjaarden, die ontdekkingsreizen doet, die verbaasd naar de eerste stoommachines kijkt, die schuilt voor het bombardement in de Tweede Wereldoorlog en vrienden worden met kinderen uit verre landen.
Rotterdam is een havenstad, klein in de middeleeuwen en enorm groot in onze tijd, een echte wereldhavenstad. Al eeuwen lang komen mensen uit andere landen naar de Maasstad, om er te werken en (een tijdje) te wonen. Rotterdam kent tegenwoordig inwoners afkomstig uit meer dan 170 verschillende landen. Een lijfspreuk van de meest bekende Rotterdammer aller tijden, Erasmus (1466-1536), luidt: ‘ik wil een wereldburger zijn.’ Erasmus, schrijver en filosoof, zou zich in het Rotterdam van nu zeker thuis hebben gevoeld. Kort na zijn geboorte vertrok hij uit Rotterdam om er nooit meer terug te keren, maar hij noemde zich wel ‘Erasmus van Rotterdam’. Om hem te eren, plaatste de stad bijna 400 jaar geleden een standbeeld van hem dat nog steeds te zien is (het staat bij de Laurenskerk). (blz. 4)

In dit boek wordt in 18 hoofdstukken de geschiedenis van de stad Rotterdam vertelt. Het boek begint rond het jaar 800. Er wordt eerst informatie over deze periode gegeven.

Baderick, de hoofdpersoon van het eerste verhaal, was een jongen die leefde omstreeks het jaar 800. Het was een onzekere tijd. Mensen trokken rond op zoek naar voedsel en vruchtbaar land. Woeste mannen uit het noorden deden invallen en moordden en plunderden. Monniken probeerden de mensen te bekeren tot het christendom. Hier en daar bouwden zij houten kerkjes. Zij leerden de boeren hoe zij het land moesten bewerken en dijken bouwen. De mensen probeerden zich te verdedigden tegen vijanden. Zij kozen aanvoerders om hen te helpen in tijden van oorlog. De leiders werden bijgestaan door soldaten te voet en rijders te paard. De ruiters werden rijders of ridders genoemd. Het leven van de ridders bestond uit vechten voor hun heer. Die heren werden steeds machtiger. Zij gingen zich graven of hertogen noemden. (blz. 8)

Daarna volgt er een verhaal dat zich in diezelfde tijd afspeelt. In het eerste verhaal gaat het over Baderick.

Baderick heeft een grote snoek gevangen. Het dier ligt in het gras terwijl Baderic zijn bootje stevig vastmaakt. Hij bindt een touw om de staart van de vis zodat hij hem over zijn schouder kan dragen. Hij verheugt zich al over het gezicht van moeder als ze straks de snoek ziet. Dat wordt smullen vanavond. Fluitend loopt hij door het gras langs het akkertje met rogge dat binnenkort gemaaid moet worden. De huttentut staat er mooi bij. Grootmoeder gebruikt de stelen van de plant om er bezems van te maken. Uit de besjes perst ze olie voor de lampjes van gebakken klei. In de wei staat de koe met het kalf dat in het voorjaar geboren is. Er lopen een paar schapen. De lammeren worden alweer groot. Door de lucht vliegen kieviten. Ze maken veel lawaai om hem af te leiden van hun nesten. (blz. 13)

Met elk hoofdstuk komen we dichter bij de tegenwoordige tijd.

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik woon zelf in Rotterdam en wilde wel meer over deze stad weten
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, saai
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zorgen ervoor dat de informatie duidelijker wordt
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat de verhalen over de geschiedenis van Rotterdam gaan. Ik woon zelf in Rotterdam en vind het leuk om zo meer te leren over deze stad
Wat vind je niet leuk aan het boek?
De informatie is interessant, maar ik vind dat de verhalen saai en afstandelijk verteld worden. Hierdoor kon ik me niet inleven in de personages
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een boek met veel informatie over de geschiedenis van Rotterdam. Lijkt mij een interessant boek om op scholen te gebruiken
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die geïnteresseerd zijn in geschiedenis

[extra_info]