Karlijn Stoffels – Eigen vuur (1e recensie)

1944. Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp waar Sooys woont wordt gebombardeerd. Zonder huis, zonder ouders en zonder wegwijzers moet hij met zijn zusje en broertjes op zoek naar veiligheid – dwars door oorlogsbied. Bruggen zijn opgeblazen, er liggen mijnenvelden, hele gebieden zijn onder water gelopen… En ondertussen heeft hij ook nog een geheime boodschap bij zich. Wie kun je vertrouwen in een land vol vijanden en gevaar? En hoe kan er te midden van alle geweld en onzekerheid toch iets heel moois ontstaan? Als Sooys in Marries ogen kijkt, weet hij dat het kan.

Boekinformatie
Schrijver: Karlijn Stoffels
Titel: Eigen vuur
Uitgeverij: Leopold
Jaartal: 2016
Bladzijden: 160
ISBN: 9789025869724
Genre: oorlog & verzet
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Luna (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, eng, interessant, lang, logisch, realistisch, zielig
Hoe kom je aan het boek?
ik kreeg het als recensie-boek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een oorlogsverhaal en het gaat niet over een bekende stad, maar over Zeeuws-Vlaanderen en dat vond ik erg interessant, omdat hier vrijwel bijna geen boeken over zijn verschenen.
Ik vond het ook interessant hoe de kinderen zonder ouders door een gevaarlijk gebied lopen, de vindingrijkheid en de zorgzaamheid naar elkaar toe vond ik erg lief.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het boek soms wat langdradig en in het begin moest ik erg goed opletten wie wie was, er komen nogal wat personages voorbij.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou niemand willen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een oorlogsverhaal en de schrijfster vertelt dit verhaal erg sober. Het is niet echt flitsend, modern of superspannend. Het is vooral een leerzaam boek met een mooi verhaal. Misschien vind je dit boek wel heel interessant voor geschiedenisles, spreekbeurt of voor een werkstuk over de Tweede Wereldoorlog.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Ik zelf begreep alle woorden, maar ik kan me voorstellen als je weinig hebt met geschiedenisverhalen sommige woorden vrij onbekend kunnen klinken.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor meisjes en jongens vanaf 12 jaar. Het is geen gemakkelijk boek, maar wel een heel mooi en leerzaam verhaal.
Ook als je docent geschiedenis bent en je wilt iets vertellen over de oorlog in Nederland, met name in Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen, dan kan ik dit boek aanraden.

Geef een antwoord