Louise O’Neill – Only ever yours (1e recensie)

eves are designed, not made. The School trains them to be pretty The School trains them to be good. The School trains them to Always be Willing. All their lives, the eves have been waiting. Now, they are ready for the outside world. companion ...concubine ...or chastity. Only the best will be chosen. And only the Men decide.

Boekinformatie
Schrijver: Louise O'Neill
Titel: Only ever yours
Uitgeverij: Quercus Publishing (UK)
Jaartal: 2014
Bladzijden: 400
ISBN: 9781784294007
Leeftijd: 15+
xx
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

The chastities keep asking me why I can’t sleep. I am at the maximum permitted dosage of SleepSound, they say, eyes narrowed in suspicious concern.
Are you taking it correctly, freida?
Are you taking it all yourself, freida?
Yes. Yes. Now, can I have some more? Please?
No more can be prescribed. Not safely anyway, they say. They warn of muscle spasms. Internal bleeding. The corrosion of vital organs.
But I cannot see these ‘vital organs’ in the mirrors. All I can see are dark circles under my eyes, a grey pallor like a dusting of ashes over my face. The hallmarks of too many nights spent burrowing a hole in my mattress, tossing and turning, yearning to join the perfectly synchronized breathing of my sisters. I can hear them now, sucking artificial het into their lungs greedily, oblivious to me lying in my cot buzzing like an exposed wire.
I am a good girl. I am pretty. I am always happy-go-lucky.
The robotic voice spills down the walls and crawls along the floor, searching for a receptive ear. And we eves are more receptive when sleeping. We are like sponges, absorbing beauty, becoming more and more lovely als we dream. More and more valuable.
Except for me. (location 212 van 4537)

freida woont in een kostschool met alleen maar meisjes. Ze zit in het laatste jaar. De meisjes, eves genoemd, wordt geleerd om zo mooi mogelijk te zijn. Elke ochtend vraagt het Personal Stylist Program wat de eves aanwillen. Zij zorgt voor de kleren, make-up en haar. Het is een bijzondere dag, want het is de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Het laatste schooljaar voor de eves.

‘Good morning, freida,’ the Personal Stylist Program stays in a staccato voice. ‘How are you today?’
‘Nervous.’
‘I believe that is to be expected on the first day of term,’ it says. ‘How do you want to improve yourself today?’
‘A complete re-design would be nice,’ I mutter, chewing on my lip until I catch a glimpse in the mirrored wall of how unattractive it looks.
‘How do you want tot improve yourself today?’ None of the PSPs understands sarcasm.
‘Maybe something in white? Stream Fashion TV. I need some inspiration after the holidays.’
A catwalk appears on the screen, a long strip of wood suspended mid-air in a black vacuum, pounded by a torrent of fashion models. They have been designed primarily for this purpose. hundreds of them falling off the factory line with their gaunt bodies and featureless faces.
White looks good on my skin tone. I picture megan in something similar, her complexion turning like gone-off mil, and I feel a brutal thrill.
‘Wait. That one’s perfect.’ On my VoiceCommand the screen freezes on a model wearing a sheer white round-neck tee embroidered with appliqué lace flowers, a white lace skirt falling in ruffles to knee length.
‘Is that OK?’
‘Yes,’ the PSP concedes. ‘I will request the appropriate items from the fashion closet now. Step into the changing cupboard.’
The screen snaps back into a mirror. S41 Delicate Iced Chocco hair. #66 Chindia Yellow eyes. That’s me. That’s what people see when they look at me. I peel off my nightdress and throw it into a trapdoor implanted in the wall underneath the vanity table. The cupboard opens, beepling loudly until I step in, the steel trap closing like a greedy mouth around me. (location 312 van 4537)

De eves worden klaargestoomd voor hun rol in de toekomst. Meisjes kunnen na hun opleiding 3 dingen worden: companion (echtgenote), concubine (minnares of call girl) of chastity (docente, soort non). De eves hebben hier geen invloed op. De keuze wordt gemaakt door jongens van hun eigen leeftijd. Er zijn elk jaar 10 jongens die hun keuze mogen maken. Ze kunnen kiezen uit 40 meisjes. De jongens bepalen ook wat de andere 30 meisjes worden. Father is de belangrijkste man van het land en elk jaar geeft hij een toespraak aan de eves in hun laatste jaar.

A trumpet sounds, drawing our attention back to the main screen, and like puppets we move in unison, crossing our feet at the ankles, hands resting gently in our laps. All that exists now is His face. His sharp blue eyes peering into my soul. His mouth opening, about to speak, about to fill my empty brain with His wisdom.
‘Good morning.’ His voice is strong and deep. He pauses, slicking His distinguished grey hair away from His pale face. ‘Once again it is time to give my Public Adress to the eves of final year. I must impress upon all of you how crucial the coming months are to your future. This is the decisive moment, the moment you have spent the last sixteen years preparing for. It is time for you to make a contribution to the society that has created each of you, whether it be as a companion or a concubine.’ There is an indistinct mumble off-camera, the Father’s forehead wrinkling in annoyance at the interruption. ‘Or a chastity of course. You must all play your equal part. Remember, you may be perfectly designed, but there is always room for Improvement.’ (location 592 van 4537)

freida en haar vriendin isabel verwachten niet anders dan dat ze als companion gekozen zullen worden. isabel staat al jaren op nummer 1 van het klassenlijstje. De meisjes stemmen namelijk elke week wie zij het mooiste vinden. freida staat ook in de top-10. Maar op een dag heeft isabel geen interesse meer in schoonheid. Ze let niet meer op haar gewicht en kleding. Ze wordt dikker en ziet er steeds onopvallender uit. Haar naam daalt op de ranglijst. freida heeft geen idee wat er aan de hand is. Hun vriendschap wordt steeds moeilijker. Zullen freida en isabel gekozen worden als companion? Wat is er met isabel aan de hand? Zal de vriendschap tussen freida en isabel het laatste schooljaar overleven?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, dit boek was uitgekozen voor maart voor de Bored to death YA book club
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een soort toekomstverhaal waarbij vrouwen alleen bestaan om kinderen te krijgen, minnares te zijn of les te geven. Het is heel belangrijk om mooi te zijn. Het is een fascinerend verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het is een eng toekomstbeeld waarbij het voor vrouwen alleen maar belangrijk is hoe mooi je bent en welke kleren je draagt. Waarin de meisjes elkaar moeten bekritiseren, waarin volwassenen bij houden hoe zwaar je bent en hoeveel je slaapt. Waarin mannen bepalen wat de meisjes voor de rest van hun leven gaan doen.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de eves willen ontmoeten. Ik denk dat ik me in hun gezelschap heel onprettig zou voelen, omdat ze zo geobsedeerd zijn door kleding en uiterlijk.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Tijdens de Bored to death YA book club bleek dat niemand dit een leuk boek vond. Het idee dat vrouwen alleen maar belangrijk zijn voor hun uiterlijk en het maken van baby’s is eng. De eves zijn ontzettend gemeen tegen elkaar. Als ze de kans krijgen boren ze een ander de grond in. Deze avond waren er alleen vrouwen en we zouden geen van allen in zo’n wereld willen leven. We zijn blij dat we zelf ons leven mogen bepalen! Maar het is wel een interessant verhaal om te lezen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 14

.

Geef een antwoord