Vroeger gingen kinderen met een schepnetje de sloot verkennen. Nu verklappen slootjes al hun geheimen als je ook een digitale (onderwater)camera, je gps en Google Earth inzet. Met je smartphone maak je een foto van een vogel, het geluid neem je op en een speciale app determineert de vogel. Plaats een schaal met slakken onder een documentcamera, en de slakken kruipen ineens over het digibord. Zo breng je de natuur in de klas. De tv, pc, games en de mobiel vragen steeds meer tijd en aandacht van onze kinderen. Hoe zorgen we dat ze meer interesse krijgen voor de natuur? Kunnen we daarvoor diezelfde apparaten en technologie gebruiken? In het boek staan praktische voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal die je als leerkracht of ouder in kunt zetten. Het boek biedt daarnaast ook inspiratie om zelf op pad te gaan en de natuur te zien, ruiken, proeven, horen en voelen en ondertussen nieuwe media in te zetten. Met concreet lesmateriaal, oefeningen en verwijzingen naar organisaties en sites biedt het een overzicht om te leren over de natuur en ict.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Met mijn vader lange tochten maken. Een avontuur, van bospaden hadden we nog nooit gehoord. Toch dat ene stapje extra op het ijs, of heel hoog in een boom klimmen. Op een pier, net iets te laat weggedoken en doorweekt door een reuzengolf. Of een natuurtocht met school waarbij ik alle informatie voor altijd probeerde op te zuigen. En natuurlijk madeliefjes plukken en een ketting maken voor mijn zusje en voor mezelf. Namen van soorten wist ik niet, mijn vader noemde een roos rustig tulp, en voor mijn moeder was de soort vogel niet belangrijk, brood kregen ze toch wel.
Ik groeide op in een buitenwijk van de grote stad met ruige struiken vol besjes en vogels op ons ruime balkon. We speelden op verlaten stukjes groen, of op zondag in het Amsterdamse bos. En op vakantie kropen we dwars door het hoge gras in Oostenrijk, of zat ik met mijn voeten in de Dordogne of bewonderden we wilde paarden in Engeland.
Welke herinneringen heb jij aan de natuur in je jeugd? Keek je naar de wolken en zag je olifanten en schapen? Maakte je het verschil omdat je een vogeltje van de verdrinkingsdood redde of een dam bouwde en de rivier zijn nieuwe weg insloeg? Die eerste contacten met de natuur zijn belangrijk. Ze leggen een basis bij kinderen, die herinneringen dragen bij tot de liefde voor de natuur. En kinderen zijn de natuurbeheerders van de toekomst. Intense ervaringen met de natuur op jonge leeftijd leiden tot meer zorg voor de natuur op latere leeftijd. (blz. 18)

Dit is een informatief boek over hoe je je smartphone (met apps, websites en ander digitaal materiaal) kunt gebruiken in de natuur.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, interessant
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat er uitgelegd wordt hoe je je smartphone kunt gebruiken in de natuur
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik dacht dat dit boek voor kinderen was, maar dat is niet zo. Dat is de reden waarom ik dit boek 2 sterren heb gegeven, in plaats van 3 sterren. Het boek klopte niet met mijn verwachting. Het boek is voor volwassenen (ouders en leraren) om kinderen te stimuleren om de natuur in te gaan en hoe ze daarbij een smartphone kunnen gebruiken.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik denk dat het leuk zou zijn als dit boek (of een vergelijkbaar boek) voor kinderen zou zijn geschreven, met opdrachten en dergelijke die kinderen kunnen uitvoeren in de natuur.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor ouders en leraren, om kinderen te stimuleren om meer te genieten van de natuur (en daarbij hun telefoon te gebruiken)