boekomslag Kevin Brooks - Gevaarlijk spel (Delaney Detectives 2)

In Gevaarlijk spel volgen we opnieuw Travis, die de waarheid over de dood van zijn ouders probeert te achterhalen. Hij is er meer dan ooit van overtuigd dat er opzet in het spel is. Samen met zijn opa blaast hij Delaney Detectives nieuw leven in en raakt steeds verder verstrikt in een web van bendes, geheime organisaties en corrupte politie. Wat de Delaney Detectives uiteindelijk ontdekken, brengt hen meer in gevaar dan ooit.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het was even over halfvier op een koude en natte vrijdagmiddag toen Kendal Price naar me toe kwam en zei dat hij me even privé wilde spreken. Ik had net een dubbeluur gym gehad, een halfuur fitnesstraining, nog een halfuur voetbaltraining, gevolgd door twee potjes rugby, zeven tegen zeven. Ik zat onder de modder, was bekaf en ook al droop ik nog van het zweet, ik begon de ijskoude wind die rond de sportvelden woei in mijn botten te voelen. Dus al wat ik op dat moment wilde was naar de kleedkamer gaan, mijn modderige voetbalkleren uittrekken en snel een douche nemen. En dat was precies wat ik tegen Kendal zei toen hij me vlak bij de kleedkamer inhaalde en zei dat hij me ergens over wilde spreken.
‘Laat me eerst even wat anders aantrekken, oké?’ zei ik over mijn armen wrijvend. ‘Het is hier stervenskoud.’
‘Nu komt beter uit,’ zei hij.
‘Ik heb maar tien minuten nodig. Kan het niet wachten?’
‘Nee,’ zei hij kortweg, ‘het kan niet wachten.’
‘Als het iemand anders was geweest, had ik waarschijnlijk niet toegegeven. ’Als je me wilt spreken,’ had ik dan gezegd, ‘zul je even moeten wachten.’ Maar dit was niet zomaar iemand, dit was Kendal Price. (blz. 7)

Kendal wil graag dat Travis helpt met uitzoeken wie er dingen uit de kleedkamers steelt. De opa van Travis heeft een detectivebureau, Delaney Detectives, waar Travis regelmatig mee helpt.

‘Ik weet niet hoe druk ze het op dit moment hebben,’ zei ik, ‘dus ik kan niet beloven dat ze onmiddellijk iets kunnen doen…’
‘Dat willen we ook niet,’ zei Kendal.
‘Hoezo niet?’
‘We willen dit zo stil mogelijk houden. Als we officieel iemand inhuren, komt het vroeg of laat toch naar buiten.’
‘Wat wil je dan wel?’
‘We hoopten dat jij het kon doen.’
‘Ik?’
‘Je zei toch dat je nog steeds bij het speurwerk betrokken was?’
‘Eh, ja…’
‘Weet je er genoeg van om zelf een onderzoek naar de diefstallen in te stellen?’
Daar dacht ik even over na, ging na wat er mogelijk bij het werk kwam kijken en of ik in staat was om het zelf te doen. Het duurde niet lang om tot een besluit te komen.
‘Ja,’ zei ik tegen Kendal. ‘Ik zie geen enkele reden waarom niet.’ (blz. 18)

Travis overlegt het met zijn opa en besluit om de opdracht aan te nemen. Travis wordt opgenomen in het sportteam, zodat hij een goede reden heeft om bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Zal Travis de dader kunnen betrappen?

Daarnaast zijn Travis en zijn opa nog steeds bezig met hun onderzoek naar de dood van de ouders van Travis. Ze geloven er niets van dat het een gewoon auto-ongeluk was. Zullen ze er achter komen wat er gebeurd is?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal. Dit boek is het tweede deel van de Delaney Detectives
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het viel mij op dat er soms zinnen of uitdrukkingen letterlijk uit het Engels vertaald worden. Ik vond dat irritant en merkte dat mijn plezier in het boek minder werd. Ik weet niet of kinderen deze letterlijke vertalingen zouden opmerken.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de mensen van het Delaney Detectives ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel uit een trilogie (serie van 3 boeken)
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Soms zijn dingen letterlijk vertaald en dat vond ik vervelend om te lezen:
• Haar gezicht bezat een natuurlijke schoonheid die me vaag aan iemand deed denken, maar ik wist van mijn leven niet wie. (blz. 37)
• ‘Nou, de details ken ik niet, maar DeeDee heeft praktisch mams schuld overgenomen – en in ruil daarvoor heeft mam erin toegestemd om Top tot Teen voor hem te runnen.’ (blz. 90)
• Ik weet ook hoe ik vuil moet vechten – dat heb ik aan mijn opa te danken – dus al met al, als het op een of ander lichamelijk conflict aankomt, ben ik heel goed in staat voor mezelf op te komen. (blz. 120)
• Hij werd op het matje geroepen omdat hij een vrouwelijke docent had uitgevloekt en het was niet zomaar een vloek, het was het echte gemene werk. (blz. 121)
• ‘Je weet dat hier enorme stront van komt, hè?’ zei Bull. ‘Als de media er eenmaal achter komen dat er een jongen vermist wordt, slaat de vlam in de pan.’ (blz. 334)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende en avontuurlijke verhalen