boekomslag Niki Smit - 100% Coco Paris

Coco’s blog The Style Tiger is dé hit van modeminnend Nederland, maar niemand vermoedt dat de 13-jarige Coco erachter zit. Tijdens de Amsterdam Fashion Week schrijft ze haar blog in voor de wedstrijd MTV’s Fashionbloggers. De finale is in Parijs! Coco stort zich op het bloggen van zelfontworpen little black dresses en Chaneljasjes, ondanks haar liefdesverdriet om Bruno. Ze heeft door de wedstrijd nauwelijks nog tijd voor haar beste vriendin. Haar blog The Style Tiger krijgt steeds meer likes, maar is Coco zelf nog wel gelukkig?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Argghhhhhhhhhpfffff!
Ik bevind me in een grote gelukszeepbel die elk moment kan knappen.

12.15
Vijf redenen waarom het beter is als mijn huisarts mij daadwerkelijk zou voorschrijven mijn koffers te pakken en per direct naar Parijs te vertrekken”
1. Het is herfstvakantie. Waarom niet? Ik kan de hele dag op mijn kamer rondhangen, dvd’s kijken, doelloos door de stad struinen en om de vijf minuten mijn telefoon checken. Dan kan ik beter een beetje cultuur gaan opsnuiven in de Franse hoofdstad.
2. Goed voo mijn talen ook. Want waar kun je het beste oefenen om in het Frans een cappuccino, stokbroodje brie of chocoladetaart te bestellen? Precies.
3. In de chique winkelstraat rue Saint-Honoré kun je vast uitstekend modegeschiedenis studeren. Op elke hoek van de straat zit immers een mode-instituut zoals Chanel, Viktor & Rolf of Prada.
4. Ik ben 13 jaar en ik heb de Eiffeltoren nog nooit in het echt gezien. #zielig
5. In een andere omgeving kom je beter tot rust, dat weet iedereen.
En ik kan wel wat rust gebruiken. Eind augustus is mijn leven als brugklasser begonnen. Ik had me enorm verheugd op mijn nieuwe school. Je zou denken dat een Amsterdamse school bezaaid is met modemeisjes. De eerste schooldag had ik dan ook mijn roze cocktailjurk met sterren-All Stars aan getrokken. Ik was vastbesloten hét stijlicoon van de school te worden. Maar dat liep even anders.
De eerste les heeft mijn docent Engels me omgedoopt in Coco de Clown. Dit tot grote vreugde van mijn klasgenoot Amanda de Pitspoes en haar valse vriendinnen Holly en Roxanne (die ik de kappersacademie noem omdat ze onmogelijk veel haarlak gebruiken. Echt, Roy Donders is er niets bij). Sindsdien maken ze non-stop gemene kattengeluiden en schelden ze me de hele dag door uit voor clown.
Je begrijpt dat ik de eerste weken mijn opvallende kleren niet meer naar school aangetrokken heb. Maar dat vond ik toch wat zonde van al mijn zorgvuldig gespaarde gestreepte kousen, kimonojasjes en vintage feestjurkjes. Die worden niet erg gelukkig op een kastplank. Daarom ben ik mijn eigen modeblog begonnen: The Style Tiger. Anoniem. Op mijn blog plaats ik foto’s van mijn outfits met een masker van een zebra, tijger, konijn of pandabeer voor mijn gezicht. Die maskers zijn overigens nu zo goed als uitverkocht in Amsterdam, geen feestwinkel waar je ze nog kunt krijgen. Ook kippenmaskers zijn populair. En het regent modeblogs met namen als The Style Chicken, Style Cat en Style Rabbit.
Die blog van mij is namelijk ietwat uit de hand gelopen. Er is zowaar een run op The Style Tiger ontstaan. Iedereen wil weten wie erachter zit. Modemensen speculeren erop los. Is het Georgina Verbaan? Een nichtje van Danie Bles? De dochter van de hoofdredacteur van Vogue? Een onbekende modestudent? Wellicht een actie van Primark of Monki? Niemand denkt aan mij. Gelukkig. Ook Amanda & co volgen mijn blog op de voet. Met als gevolg dat de hele school nu als mij verkleed door de gangen loopt. Het thema van ons schoolfeest was zelfs The Style Tiger!! (blz. 8)

Coco zit in de brugklas. Ze voelde zich in het begin niet op haar gemak in de klas en besloot een modeblog te beginnen. Ze maakt foto’s van haar outfits, maar wel met een masker op. Zo weet niemand wie er achter ‘The Style Tiger’ zit. Haar blog wordt een groot succes!

Misschien vraag je je af waarom ik Alicia niet gewoon vertel dat ik de modetijger ben, zodat ik alle dozen lekker mee naar huis kan nemen.
Ik ben mijn blog anoniem begonnen, omdat mijn klasgenoten mijn kleren stom vonden. Vooral Amanda, en die kan echt heel gemeen zijn. Het leek me dus niet zo’n goed idee om te bloggen met mijn eigen naam en gezicht omdat ze me dan enorm uit zouden gaan lachen. Daarbij had Jada altijd een hekel aan outfitblogs, ze vond die meisjes arrogant. En ik was zo blij met een vriendin als Jada dat ik haar niet kwijt wilde raken. Alicia had ik het best kunnen vertellen, maar ik heb het niet gedaan. Het leek me gewoon fijner om het voor mezelf te houden, zodat ik onopgemerkt kon doen waar ik zin in had. Wist ik veel dat mijn blog zo op zou vallen.
Het voelt steeds ongemakkelijker om niks over mijn blog te zeggen. Helemaal met deze berg Style Tiger-post. Maar wat moet ik anders? Kan ik straks nog tegen Alicia zeggen: ‘Trouwens, die modetijger ben ik. Even vergeten te zetten, maar dan weet je het nu.’? Ik heb echt geen idee hoe ik iedereen ga vertellen dat ik de Style Tiger ben. Ik hou het nog maar even stil, ook voor mijn moeder. Mijn moeder is als de dood dat ik later de mode in ga, ze wil veel liever dat ik ook advocate word of dokter. Ik weet zeker dat ze uit haar plaat gaat als ze mijn blog ziet en vervolgens alleen maar gaat piepen over huiswerk. Nu laat ze me tenminste met rust en kan ik ongestoord aan mijn blog werken. (blz. 20)

Dan leest Coco dat er op de muziekzender MTV een wedstrijd komt voor modebloggers. Ze wil zich dolgraag meedoen, maar dan moet ze wel bekend maken wie er achter het blog zit. Hoe gaat Coco dat doen? Hoe zullen haar familie en vrienden reageren? Zal Coco’s blog uitgekozen worden om mee te doen met de wedstrijd?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek is een van de vijf genomineerde boeken voor de Prijs van de Jonge Jury
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, romantisch, vrolijk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Als versiering
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Om eerlijk te zijn kan ik me niet meer herinneren wat voor plaatjes er bij de tekst staan
Wat vind je leuk aan het boek?
Het boek is geschreven in dagboekvorm. Je leest mee met Coco
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Coco wel ontmoeten en de vintagewinkel zien waar ze werkt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek was een van de vijf boeken die genomineerd was voor de Prijs van de Jonge Jury.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar