Sara Zonneveldt – Dromen (1e recensie)

Er is één ding dat Lucy het allerliefst wil en dat is de wereld rondreizen. Er is één ding dat Lucy's ouders het allerliefst willen en dat is dat Lucy hun café overneemt. Er is één ding dat zeker is en dat is dat een anonieme brief Lucy's hele leven op zijn kop zet. In zijn brief moedigt de schrijver Lucy aan om haar dromen waar te maken. Samen met haar beste vriendin Karen besluit ze hem te gaan zoeken. En dan zijn er ondertussen ook nog leuke jongens, feestjes en lijken haar ouders iets voor haar achter te houden...

Boekinformatie
Schrijver: Sara Zonneveldt
Titel: Dromen
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2016
Bladzijden: 272
Genre: romantisch verhaal
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

‘Als een huis niet mag worden geverfd in een kleur, mag je het huis dan wel verven in zwart en wit?’ vroeg mijn beste vriendin Karen terwijl ze toekeek hoe ik een glas afdroogde. ‘Ik bedoel, zwart en wit zijn toch geen kleuren?’
‘Vast wel,’ zei ik. Ik zakte door mijn knieën en zette het glas in het kastje onder de bar.
‘Domme vraag, trouwens,’ zei Karen. ‘Er zijn genoeg witte huizen te vinden in dit saaie gehucht.’ Ze gooide haar haar, dat ze gister paars had geverfd, over haar schouder.
‘Dorp,’ verbeterde ik haar. ‘Het is een dorp. Een gehucht heeft maar een paar huizen en bijna geen winkels, terwijl dit dorp…’ – ik legde de nadruk op het woord dorp – ‘… meerdere straten met huizen en winkels heeft.’
‘Ja, ja, wat jij wil. Gehuchten en dorpen, het is allemaal één pot nat. Saaie mensen en bijna niks te doen… Waarom hebben mijn ouders besloten om hier te gaan wonen?’ Ze gooide haar handen in de lucht en zuchtte verschrikkelijk dramatisch.
‘Hé,’ zei ik. ‘Het kan hier best leuk zijn, je moet het gewoon van een positieve kant bekijken.’ (blz. 5)

Lucy weet nu al wat ze wil gaan doen als ze klaar is met de middelbare school. Ze wil reizen, de wereld zien. Haar vriendin Karen zou liefst nu al het dorp verlaten. Ze vindt het hier verschrikkelijk, want er is totaal niets te beleven. Lucy vindt het niet erg om in dit dorp te wonen, maar ze is wel benieuwd hoe de wereld daarbuiten er uit ziet. Haar ouders vinden dat reizen een kinderdroom. Ze moet aan haar toekomst denken. En dat is het café overnemen van haar ouders. Daar heeft ze dus echt geen zin in. Op een dag vindt ze een brief in haar jaszak…

(…) Dus ik dacht, ik schrijf een brief. Maar naar wie stuur ik die? Ik ken niemand aan wie ik hem zou kunnen geven. En toen kwam ik op het idee om de brief aan iemand te schrijven die ik niet ken. Dat zou een hoop drama en geheimhoudingsonzin schelen. Ik ben ergens in een café gaan zitten en toen stond jij daar. Ik kwam te weten dat je de dochter bent van de eigenaar (klopt dat?) en je leek me wel aardig en betrouwbaar. Vandaar dat deze brief nu in jouw handen ligt.
Als je wilt kun je mijn volgende brief negeren. Als die überhaupt nog komt. Misschien belandt deze wel nooit op zijn bestemming. Ha. Dat zou grappig zijn. Ik heb dit namelijk al een paar dagen gepland, en misschien durf ik het uiteindelijk niet. (blz. 30)

Deze onbekende jongen begint haar brieven te schrijven. Lucy is nieuwsgierig naar wie deze jongen is en ze schrijft hem terug. Na een paar brieven geschreven te hebben ontmoeten ze elkaar in het echt. Vindt Lucy deze jongen net zo leuk als zijn brieven?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, romantisch, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
xx
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Er gebeuren wel erg veel vervelende dingen tegelijk in het leven van Lucy. Niet alles is volgens mij belangrijk voor het verhaal. Ik vind het vreemd dat Karen zo snel, in een paar weken, van mening verandert over wat ze wil
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Lucy en Karen wel ontmoeten en gewoon een beetje kletsen in het café en een colaatje drinken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Sara is 15 jaar en ze schreef dit boek op Wattpad, een website waar iedereen verhalen kan schrijven en plaatsen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar