boekomslag Sjoerd Kuyper - De duik

In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Restaurant De Gouverneur staat midden in Willemstad. Niet in het oude Punda maar aan de overkant van de Sint Annabaai, in Otrobanda. Wie voor het eerst op Curaçao komt, zou eigenlijk meteen van vliegveld Hato naar De Gouverneur moeten sjezen. Als je vaak naar Curaçao gaat, of het geluk hebt dat je op Curaçao woont, weet je waarom. Ga op de galerij zitten bestel een aw’I lamoenchi, neem een slok en zet al je zintuigen wijd open.
Wat wil je het eerst weten? Wat je ruikt, wat je voelt, wat je proeft, wat je ziet of wat je hoort? Een oorverdovende herrie, dat hoor je. Het is prachtig. Zelfs wie het liefst in stilte leeft, zal met een glimlach luisteren naar het droevige geloei waarmee de cruiseships afscheid nemen van het eiland, naar de duizenden stemmen en voeten die langs komen, het gerinkel van bestek in de keuken, de zanger op de Handelskade aan de overkant van de baai, het gehamer waarmee oude huizen nieuw worden gemaakt, en naar de oude witte dame die bang ga weg, ga weg, ga weg schreeuwt naar de donkere heer die haar wil helpen met de parkeerautomaat.
En ondertussen proef je ijskoude citroen op je tong en voel je de hitte en het zweet dat je hoofd doet jeuken, en je voelt de eeuwige passaatwind die de hoed van je kop wil rukken en mee wil nemen, weg van de galerij, langs het water, over pleinen, dan de hoek om, naar een straatje waar de broer van de wind een winkeltje heeft waar je tweedehands hoeden kunt kopen. En je ruikt het zoute water van de baai en de bootjes die als pontjes van de ene kade naar de andere gaan varen als de brug open is. Of dicht. Net hoe je het wilt noemen als je niet over de brug kunt omdat hij dicht is. Of open. Maakt niet uit. De bootjes ruiken olie en matrozen van vroeger. (blz. 9)

Roly en Mila zijn al hun hele leven lang de beste vrienden. Hun ouders waren al vrienden voordat ze geboren werden. De vader van Roly weet een geheim en dat deelt hij met Roly. Als je onder de Pontjesbrug door zwemt kom je in het verleden. Samen gaan ze op onderzoek uit. Maar op een avond gaat zijn vader alleen, en hij komt niet meer terug. Zijn moeder denkt dat zijn vader er met een ander vandoor is gegaan en wil terug naar Nederland. Roly moet mee! Hij vindt het verschrikkelijk, want hij wil zijn vader helpen. Hij besluit om Mila een brief te schrijven. Hij weet zeker dat ze hem zal geloven.

20 december 2013. Sorry, sorry, sorry, lieve Mila. Ik durfde het niet te vertellen vandaag bij de zee. Het lukte niet. Ik was bang dat jij me ook niet zou geloven en daar wou ik niet bij zijn. Daarom maar op papier, alsjeblieft, geloof me. Alleen jij kunt ons redden, papa en mama en mij. Als je dit wilt lezen. En als je het snapt. En als je me gelooft. Dan kun je op zoek gaan naar mijn vader. In vroeger. Als je dat durft. Als je de duik durft te maken. En als papa terugkomt, en als mama weer gewoon kan denken, als haar kwaaie kop in Nederland een beetje afkoelt… Als, als, als!!! Ik haat als. Sorry, Mila, echt, dat ik je niet eerder heb verteld over mijn reizen naar vroeger, over alles. Nu kan ik nog maar één ding doen. Denk aan de gek op de brug: someone can go back there and pick you up. MILA! HELP ME! (blz. 37)

Wat zal Mila met deze brief doen? Zal de vader van Roly weer terug komen naar deze tijd?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
ik heb bij Bruna in 2015 een boekenpakket gewonnen met daarin gesigneerde exemplaren van de genomineerde boeken voor de Woutertje Pieterseprijs. Dit boek was er daar een van
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties zijn in kleur en ze laten goed zien wat er in het verhaal gebeurt. Ze laten de sfeer van het eiland zien

illustratie uit Sjoerd Kuyper - De duik

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend en geheimzinnig verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Mila en Roly ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
awi’lamoenchi, ponton, porch, warawara. Je kunt de woorden opzoeken op internet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van geheimzinnige verhalen