[book-info title=”We keken allemaal op” author=”Tommy Wallach”] kno meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Het verhaal in het kort

‘Het is niet het einde van de wereld,’ zei Stacy.
Peter liet zijn blik zakken. Hij had afwezig naar de lucht zitten staren terwijl het gesprek met meneer McArthur maar door zijn hoofd bleef spelen. Hij wist nog steeds niet goed wat hij ervan moest denken.
‘Wat?’
‘Ik zei dat het niet het einde van de wereld was. Eén iemand mag je niet. En wat dan nog?’
‘Denk je echt dat hij me niet mag?’
Stacy kreunde. Ze hadden het er al een kwartier over en dat was al een kwartier langer dan zijn vriendin over welk serieus onderwerp dan ook wilde praten, wist Peter.
‘Ik weet het niet. Misschien is hij jaloers op je, of zo.’
‘Waarom zou hij jaloers op mij zijn?’
‘Omdat, ehm…’ Ze zwiepte haar van de ene naar de andere kant van haar hoofd en weer terug. Peter had nooit begrepen waarom ze dat deed; misschien had ze het in een of andere shampooreclame gezien. Maar ze had wel geweldig haar – ze zou het winnen van de hele school als het jaarboek weer gemaakt zou worden – lang en lichtbruin, zo glad en glanzend als een basketbalshirt. ‘Je bent ontzettend veelbelovend, weet je dat? En jij hebt je hele leven nog voor je. Hij zit vast op deze shitschool waar hij altijd maar dezelfde stomme geschiedenislessen moet geven. Als ik dat jaar in jaar uit zou moeten doen, zou ik mezelf ophangen in de bezemkast, of zoiets.’
‘Misschien wel.’
Het was nog nooit in hem opgekomen dat een leraar jaloers kon zijn op een leerling. Als kind dacht Peter altijd dat iemand je op een bepaalde leeftijd gewoon alle kennis zou geven die je nodig had om volwassen te zijn. Maar zo bleek het helemaal niet te gaan. Peters vader had onlangs nog toegegeven dat hij zelfs nu, op z’n tweeënvijftigste, nog wel eens wakker werd in de overtuiging dat hij pas vierentwintig was, met de wereld nog aan zijn voeten. Het was gewoon een van de vele raadsels van het ouder worden, net als haaruitval bij mannen, midlifecrisissen en erectiestoornissen. De enige manier om dat allemaal niet te hoeven meemaken – om niet langzaam je haar, je tanden en ten slotte je geheugen te verliezen – was er vroegtijdig uitstappen, wat natuurlijk niemand wilde. (blz. 11)

Peter en Stacy zijn een stelletje. Ze zitten in het laatste jaar van high school. Alles gaat zijn gangetje. Een leraar zie vandaag iets tegen Peter wat hem aan het denken heeft gezet over wat belangrijk is in het leven. Over hoe hij zijn toekomst ziet…

Na school verzamelde zich een groep leerlingen op het grasveld voor de mensa om naar de hemel te kijken. Iemand had een telescoop uit het natuurkundelokaal meegenomen, al gebruikten ze hem vooral om achter in kelen te kijken en naar de kantoren op de bovenste verdieping van het schoolgebouw. Iedereen liep te dollen en lachte, maar Eliza had nog steeds een naar voorgevoel. Zelfs al had James gelijk, het was niet makkelijk om relaxed te blijven terwijl er een gigantisch rotsblok van ziljoen kilometer per uur door de lucht vloog. (blz. 59)

Er is een komeet te zien, als een heel felle ster. Iedereen vindt het heel bijzonder om de komeet te zien. Maar dan verandert de komeet van richting. Hij komt richting de aarde. Over 2 maanden zal de aarde vernietigd kunnen worden door deze komeet.

Ze renden rond als kippen zonder koppen. Leraren. Leidinggevenden. Conciërges. Het was net een kapotgetrapte mierenhoop voor volwassenen die zo gewend waren dat ze overal controle over hadden, dat ze nog niet eens doorhadden dat de tijd van controle voorbij was. Naast Andy zat een groepje leerlingen dat nergens last van leek te hebben. Dat kwam waarschijnlijk doordat kinderen altijd met shit te maken hadden waar ze geen controle over hadden. Aan de andere kant, zelf voelde hij zich ook niet helemaal chill. Na een weekend waarin hij alleen maar stoned was geweest en alles had vermeden wat ook maar op een gedachte dreigde te gaan lijken, liep hij nu tegen een muur van terugslag aan. Vraag: hoe kon je het einde van de wereld tegemoetzien en niet gek worden? Antwoord: dat kon niet. Het enige wat je kon doen om normaal te blijven was zo veel mogelijk afleiding zoeken. Je moest de angst zien te smoren. Andy keek om zich heen of hij Eliza ergens zag: zijn sprookjesprinses. Normaal waren tijdens schoolbijeenkomsten alle stoelen bezet, maar nu bleven er op elke rij wel een paar plekken van spijbelaars vrij. Nogal logisch. Als Andy geen opdracht had gehad was hij ook niet komen opdagen. (blz. 102)

Door deze gebeurtenis komen Peter, Eliza, Andy en Anita met elkaar in contact. Ze zitten al jaren bij elkaar in de klas, maar ze kennen elkaar nauwelijks. Wat gebeurt er met je leven als je weet dat de kans groot is dat de aarde over 2 maanden vernietigd wordt? Wat gaan Peter, Eliza, Andy en Anita in deze tijd doen? En zal de aarde daadwerkelijk vernietigd worden?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, realistisch, romantisch, spannend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is interessant en fascinerend om te lezen hoe de personages omgaan met het feit dat er een komeet richting de aarde komt die waarschijnlijk de aarde zal verwoesten. Wat doe je met de laatste weken van je leven?
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
serendipiteit, stent
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 14 jaar

.