Op 20 april was de Dag van de Jonge Jury. Ook dit jaar mocht ik daar weer bij zijn. De dag begon in de grote zaal van muziekcentrum Vredenburg. Oscar Kocken en Evita de Roode openden de dag en vertelden wat er deze dag allemaal te doen was. Daarna deed de dansgroep Juvat & Furious Flow een optreden waar de zaal erg enthousiast van werd.

 

 

Oscar en Evita maakten bekend wie de Debuutprijs van de Jonge Jury had gewonnen. Deze prijs ging naar Hilda Spruit voor haar boek “Geestverwanten”.

Dag vd Jonge Jury 2016-2

Daarna begon de rest van het programma. Er waren workshops en interviews met schrijvers. In de hal stonden kraampjes van uitgeverijen en je kon activiteiten doen zoals je eigen boekenlegger maken.

dag jonge jury 2016-5

Ik ben naar het groepsgesprek geweest met Wim Bos, Caja Cazemier, Marlies Slegers en Edward van de Vendel. Edward had Roy Looman meegenomen. Over Roy gaat zijn boek “Het kankerkampioenschap voor junioren“. Het interview werd gedaan door Oscar en Evita.

Dag vd Jonge Jury 2016-3

In een kleine zaal was er een groepsinterview met de schrijvers die genomineerd zijn voor de Gouden Lijst. Sanna Andréa-Dia interviewde de schrijvers Bart Moeyaert, Aline Sax, Allan Stratton en Edward van de Vendel werden geïnterviewd. Dan Gemeinhart was niet aanwezig. Dit was een gezellig en interessant gesprek waarbij iedereen aandacht had voor de schrijvers.

dag Jonge Jury 2016-4

Ik was bij het groepsgesprek met Lorna Minkman, Rom Molemaker, Hilda Spruit en Floortje Zwigtman. Zij werden geïnterviewd door Oscar en Evita. Het was tijdens dit groepsgesprek ontzettend onrustig in de zaal. Er werden lege flesjes vanaf het balkon naar beneden gegooid en sommige jongeren stonden niet in de rij voor de microfoon om een vraag te stellen, maar om een vage leus de zaal in te roepen. Jammer dat er het daardoor moeilijk was om het gesprek te volgen…

dag jonge jury 2016-6

In de grote zaal werden uiteindelijk de prijzen uitgereikt. De eerste prijs was de Gouden Lijst voor het beste Nederlandstalige jeugdboek. Deze prijs werd gewonnen door Edward van de Vendel voor “Oliver“.

dag jonge jury 2016-7

De Gouden Lijst voor het beste vertaalde jeugdboek ging naar Dan Gemeinhart voor “Naar de top“. Dan Gemeinhart was zelf niet aanwezig, maar de prijs werd in ontvangst genomen door Jean Christophe Boele van uitgeverij Lemniscaat.

dag jonge jury 2016-8

Er was een optreden van Lil’Kleine voordat de prijs van de Jonge Jury werd uitgereikt. Zelfs van boven in de zaal kwamen jongeren naar beneden om zo dicht mogelijk bij het podium te kunnen staan.

 

 

En toen was het eindelijk tijd voor de uitreiking van de prijs van de Jonge Jury. Welk boek zal de meeste stemmen hebben gekregen van de jongeren? Kijk hier welke boeken er genomineerd waren. En de winnaar is… Mel Wallis de Vries voor “Shock“.

dag jonge jury 2016-9

Ik vond het weer erg leuk om bij deze bijzondere dag aanwezig te mogen zijn. Hopelijk tot volgend jaar!

 

 

De foto’s en filmpjes zijn door mijzelf gemaakt

 

 

Bewaren