Harm de Jonge – Zestig spiegels (4e recensie)

Jurre is een verlegen jongen die nooit meer dan zes woorden achter elkaar zegt. Dat is niet zo erg, maar wel als je een spreekbeurt moet houden. Daar ziet hij vreselijk tegenop. Maar dan ontmoet hij prinses Sippora von Singapoor, het meisje met de blauwe ogen en de zwarte vlecht. Zij leert Jurre de wereld anders te zien dan ze is en brengt hem naar de zeven torens van het Prinsenhuis. Daar komt hij in een wonderlijke wereld van kermisgasten en straatartiesten terecht. Hij krijgt er bijzondere adviezen voor zijn spreekbeurt. En als Sippora hem dan ook nog eens met zestig spiegels te hulp schiet, kan er eigenlijk niets meer misgaan.

kno meer info over boek

Over het boek

Ik rende in volle vaart langs de muur van de Prinsentuin. Nooit eerder was ik zo benauwd geweest. nooit eerder ook had juf Lydia me zo laten schrikken. Ik moest zo snel mogelijk naar het schuurtje bij ons achter in de tuin. Dat is mijn plek als ik alleen wil zijn en moet nadenken. Gewoon aan de werkbank tussen het gereedschap van mijn vader. Misschien was er nog een uitweg. Kon ik een smoes bedenken? Opbellen en zeggen dat ik plotseling ziek was geworden? Als je in nood zit, mag je toch een beetje liegen? En dit was absoluut een noodsituatie. (blz. 9)

Jurre is erg verlegen. En nu is hij helemaal van streek. Blijkbaar heeft juf Lydia iets gedaan, maar wat? Terwijl hij onderweg naar huis is komt hij een meisje tegen. Ze vertelt dat ze prinses Sippora van Singapoor heet, kortweg Sip. Jurre houdt er niet van om met mensen te praten, maar het lukt hem wel met Sip. Hij vertelt dat hij een spreekbeurt moet houden, maar dat hij dat niet durft.

‘Hoe voelt het eigenlijk als je verlegen bent?’ vraagt de prinses.
‘Dan worden je botjes zacht,’ zegt Jurre. ‘Het voelt alsof je smelt.’
‘Word je dan een papje op de grond?’
‘Je wordt er stil van. Maar je kunt dan wel goed denken.’
Dat antwoord heeft al meer woorden dan Jurre meestal zegt. Hij kijkt even snel opzij. Hij weet nu al dat het bij de prinses beter zal gaan. Misschien kan ik haar straks gewoon aankijken en praten net als alle anderen, denkt hij. (blz. 36)

Samen gaan ze bij de bewoners van het Prinsenhuis op zoek naar raad. Zal Jurre hierdoor beter zijn spreekbeurt kunnen doen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt van het begin van het boek. Klik op het plaatje hieronder om dit voorleesfragment te beluisteren op YouTube. Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, kort, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De kleurenillustraties passen bij de tekst. Ze laten iets uit het verhaal zien.

illustratie Harm de Jonge - Zestig spiegels

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een lief verhaal over een jongetje die samen met een vriendinnetje uit zoekt hoe je kunt voorbereiden op zoiets engs als een spreekbeurt
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de turboklotser wel in het echt zien
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit was het Kinderboekenweekgeschenk in 2014
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 8 jaar