Zondag 12 juni was de dag van de Kinderboekenparade. De hele dag zijn er dan allemaal activiteiten in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Tijdens deze dag zijn er veel schrijvers en illustratoren aanwezig. Ze lezen voor, signeren boeken en vertellen over hun werk. En ‘s middags was de uitreiking van de Prijs van de Kinderjury.

De dag werd geopend in een grote tent naast het museum. Er was een wedstrijd geweest waarbij je een boekenrap moest maken. Victoria won deze wedstrijd en mocht haar rap samen met rapper Winne laten horen. Bekijk hier de winnende rap.

kinderboekenparade-2

Ik ben naar het optreden van Paul van Loon geweest. Hij werd begeleid door gitarist Ton de Munnik. Paul vertelde over zijn boeken, zong liedjes en beantwoordde vragen van fans. Hij gaf daarbij aan dat er een verboden vraag is en dat die meestal als eerste wordt gesteld. Het was de tweede vraag deze middag, waarin gevraagd werd waarom Paul altijd een zonnebril op heeft. Hij gaf daar geen antwoord op…

kinderboekenparade-4

 

 

Om 14 uur ‘s middags begon in de grote tent de uitreiking van de Kinderjury. Het was ontzettend druk in de tent. Niet iedereen kon naar binnen.

kinderboekenparade-5

De kinderen van de Senaat van de Kinderjury kwamen op het podium. In de Senaat zit een kind uit elke Nederlandse provincie. Zes kinderen hebben de genomineerde boeken voor 6-9 jaar geleden en de andere zes kinderen hebben de genomineerde boeken voor 10-12 jaar gelezen.

kinderboekenparade-6

Als eerste kwam de categorie 6-9 jaar aan de beurt. Lees hier welke boeken er genomineerd waren. De Pluim van de Senaat ging naar Botje van Janneke Schotveld, met illustraties van Annet Schaap (lees de recensie van Gerrianne). Daarna werd de Prijs van de Kinderjury uitgereikt. Het boek met de meeste stemmen is… De gorgels van Jochem Myjer, met illustraties van Rick de Haas (lees de recensie van EliseN).

Daarna kwam de categorie 10-12 jaar. Lees hier welke boeken er genomineerd waren. De Pluim van de Senaat ging naar De gruwelijke generaal (Costa banana 1) van Jozua Douglas, met illustraties van Elly Hees (lees de recensie van Mathilde). De Prijs van de Kinderjury ging naar… Dummie de mummie en de drums van Massoeba (Dummie de mummie 7) van Tosca Menten, met illustraties van Elly Hees.

Na de uitreiking van de Prijs van de Kinderjury ben ik naar het optreden van Jozua Douglas geweest. Jozua had een weetjesquiz. Hij vroeg bijvoorbeeld of het waar was dat er een kip is geweest die meer dan 2 jaar zonder hoofd rond heeft gelopen.

 

Jozua las ook een stukje voor uit zijn nieuwe boek, wat pas later dit jaar uitkomt. De ongelooflijke Ravi Raviolo is het tweede deel uit de Costa Banana-serie.

kinderboekenparade-11

Ik heb op deze dag allemaal leuke mensen ontmoet. Volgend jaar hoop ik er weer bij te zijn!

kinderboekenparade-3
op de foto met Tosca Menten
kinderboekenparade-1
wat een mooie jurk
kinderboekenparade-7
v.l.n.r. Sem, Margot Senden, Ruth Wielockx, ik, Myriam Berenschot
kinderboekenparade-8
Annet Schaap en Janneke Schotveld, met Botje
kinderboekenparade-9
met Jozua Douglas en de Pluim van de Senaat
kinderboekenparade-10
met Esther Walraven en Li Lefébure

 

 

De foto’s en filmpjes zijn door mijzelf gemaakt

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren