YALFEST NL 2016


Op zondag 24 april werd YALFEST NL voor de eerste keer georganiseerd. Deze dag was in de “Winkel van Sinkel” in Utrecht. Voor deze dag waren zeven buitenlandse schrijvers uitgenodigd: Becky AlbertalliArwen Elys Dayton, Tom Ellen, Lucy Ivison, Tahereh Mafi, Ransom Riggs en Stephanie Perkins.

De dag begon om half 11 met een interview met alle schrijvers. Ik zocht een goed plekje uit, aan de zijkant en bijna helemaal vooraan. Zo kon ik het podium goed zien. Het was een erg leuk gesprek en ik werd enthousiast om hun boeken te gaan lezen. Ik weet helaas niet meer wie de interviewer was, maar hij deed het goed.

yalfest-1
v.l.n.r. Arwen Elys Dayton, Tahereh Mafi, Ransom Riggs, Stephanie Perkins, Lucy Ivison en in het zwart de interviewer
yalfest-2
inzoomen op Tahereh Mafi, Ransom Riggs en Stephanie Perkins

Na het gezellige interview was het om 13 uur tijd voor de lunch. Je lunchpakket moest je op de eerste verdieping ophalen. Daar stond een lange rij, dus het duurde even voordat ik mijn broodjes kon eten. Na de lunchpauze, om 14 uur, ging de ene helft van de mensen naar hun workshop en de andere helft van de mensen kon op de groepsfoto met de schrijvers. Ik zat bij de tweede groep. De rij was al best lang, dus samen met Esmée en Maritza (van de Bored to Death book club) zijn we eerst bij de activiteiten op de bovenverdieping wezen kijken.

yalfest-5

Bij de stand van de Utrechtse kinderboekhandel ontmoette ik Maria Postema. Zij is vertaler van o.a. Hongerspelen van Suzanne Collins, Gone-serie van Michael Grant en van de boeken van Arwen Elys Dayton.

yalfest-6 Lars van ‘Versjes van Lars’ had ook een plekje. Het was druk en daarom schreef Lars eerst wat steekwoorden op om op een later moment rustig zijn versjes te bedenken en te typen.

yalfest-4

yalfest-10

yalfest-9

Daarna zijn we naar beneden gegaan om in de rij te staan voor de groepsfoto. Inmiddels waren we schrijfster Esther Walraven tegengekomen en stonden we met ons vieren te wachten tot we aan de beurt waren.

yalfest-11
v.l.n.r. Esther Walraven, Esmée en ik

De rij voor de groepsfoto was inmiddels niet meer zo lang. De foto’s werd gemaakt door een professionele fotograaf. Ik vind dat het een leuke foto is geworden!

yalfest-13

Op twitter zag ik later dat Ransom Riggs tijdens de photoshoot een filmpje heeft gemaakt. Erg grappig om te zien.

Om half 4 begon de tweede ronde met workshops. Ik had me ingeschreven voor de workshop ‘vloggen’, gegeven door Sanne Vliegenthart. Zij vlogt onder de naam ‘booksandquills’. Helaas was de internetverbinding ontzettend slecht en konden we helaas alleen maar af en toe een woord verstaan. De workshop werd al snel geannuleerd. Er komt na YALFEST een inhaalworkshop.

yalfest-7

Gelukkig was de schrijver Buddy Tegenbosch aanwezig en hij heeft in de rest van de tijd enthousiast verteld over zijn boeken. yalfest-8Na deze geïmproviseerde workshop was er nog tijd voor wat bitterballen en daarna weer naar huis, met een goodiebag.

yalfest-12

Ik vond het interview met de schrijvers het leukste van de dag. Zij hebben me enthousiast gemaakt om meer van hun boeken te lezen. Verder heb ik leuke mensen ontmoet.

Een minpunt vond ik dat de workshop niet doorging. Als het goed is wordt deze aanstaande woensdag eindelijk wel gegeven. Ook was er helaas weinig interactie mogelijk met de schrijvers. Hopelijk wordt daar in de volgende editie meer aandacht aan gegeven.

 

 

De foto’s zijn grotendeels door mijzelf gemaakt, behalve natuurlijk de foto’s waar ik zelf op sta (met dank aan Maritza en Esther)