Plotseling op een dag is hij er: Josja Pruis. Hij beweert dat hij een Siamese tweeling is. Je kunt aan de buitenkant alleen niet zien dat er twee stel hersens in één hoofd zitten. Wie is die vreemde jongen? Homme en zijn vriendin Ada proberen het uit te zoeken. In de speurtocht naar het verleden van Josja komt Homme uit bij de raadsels in zijn eigen leven.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Als ik ‘s morgens langs de haven loop, ligt het Vogelland mistig in een grijze zee. Sinds die stormavond in oktober ben ik er niet meer geweest. Ada vindt dat we erheen moeten, maar ik stel het steeds uit. Misschien ben ik bang om er terug te komen? Soms kan ik ook nauwelijks geloven dat ik echt met Josja Pruis naar het eiland ben geweest. Dan denk ik dat Josja een jongen is die ik verzonnen heb. Omdat we hier aan de rand van de wereld wonen en er niks spannends gebeurt. Bij de haven staat een modern koelhuis waar de vissers hun vis lossen, dat wel. Maar verder is alles nog net zo als op foto’s uit het album van mijn opa en die zijn van voor de oorlog. Er is een lange weg naar ons stadje, een doodlopende weg. Als je verder wilt, oet je over diezelfde weg terug. Er komen bij ons eigenlijk alleen mensen die er echt moeten zijn. In de zomer vaart er nog weleens een zeiljacht de haven binnen en soms rijdt een toerist per ongeluk het plein op. Maar als ze horen dat er niet eens een fatsoenlijk hotel is, zijn ze ook zo weer verdwenen. (blz. 7)

Homme woont in een dorpje waar niets te beleven is. Maar dat verandert op een dag als Josja Pruis, een jongen van zijn leeftijd, opeens in het dorp komt te wonen. Niemand weet waar hij vandaan komt of waarom hij hier is. Hij komt bij een mevrouw in huis te wonen. Josja vertelt aan Homme dat hij eigenlijk een siamese tweeling is. Homme weet dat een siamese tweeling twee mensen zijn die aan elkaar vastzitten, maar Josja is alleen.

Hij trok nog eens aan zijn muts, knikte naar ons en klom overeind. Hij kloste het plankpad af. Zijn rechterbeen slingerde opzij. We keken hem na tot hij in de Mosselstraat verdween. Twee stel hersens? Een tweelingbroer die samen met Josja in één lichaam zat? Zo’n vreemd verhaal hadden we nog nooit gehoord. Ik moest aan mijn dode broertje denken. Wij waren ook tweelingen. Ik wist niet waar Tobi aan was doodgegaan. Had hij maar als tweeling bij mij in het hoofd gezeten, dan was hij er nog geweest. Dan had ik met hem kunnen praten in mijn hoofd. (blz. 25)

Josja heeft een siamese tweelingbroer in zijn hoofd zegt hij. Die wil soms heel andere dingen doen dan Josja. Homme vindt dit erg interessant. Ze praten er veel over.

Vanaf die dag wist ik zeker dat we vrienden waren. Iedereen moest toch ook wel gemerkt hebben dat ik meer bij Josja was dan bij Lubbe. We hadden elkaar niet eens gevraagd of we vrienden zouden zijn. Het sprak gewoon vanzelf. Samen iets doen leek niet zo belangrijk. Het ging vooral om het praten. Die vreemde gesprekken over hersendoosjes, over een broer in je hoofd. Met Josja zou ik me nooit vervelen, Ik kende hem in korte tijd ook al zo goed. In zijn hals zat een moedervlek. Bij zijn neusvleugel schemerde het rood van een piepklein adertje door de huid. Als je zulke dingen van iemand wist, dan was hij je vriend. Of nog dichterbij: je broer. Ik wilde dat we altijd bij elkaar zouden blijven. En dat was ook vast en zeker gebeurd als Oostzaan er niet geweest was. Dat kleine vieze mannetje bleef Josja maar lastigvallen. Geen wonder dat Josja woedend op hem werd. (blz. 56)

Soms wordt Josja opeens heel erg boos. Homme herkent zijn vriend dan niet meer terug. Zou dit zijn tweelingbroer zijn? Is het ook zijn tweelingbroer die een vechtpartij voorbereidt tegen de jongens van een andere school? Kan Josja iets doen om dit te voorkomen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een geheimzinnig verhaal omdat je niet weet of Josja echt een Siamese tweeling is of dat er iets anders met hem aan de hand is
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van een mysterieus verhaal

Geef een antwoord