Harm de Jonge – Oscar en de Ornikop (1e recensie)

Oscar wordt op school vaak gepest. En alsof dat nog niet erg genoeg is, juf Spaanhout doet daar eigenlijk niets aan en vindt dat hij niet moet zeuren. Wanneer Oscar op een avond in bed ligt en niet kan slapen, verschijnt de Ornikop voor zijn slaapkamerraam. Dit wonderlijke wezen neemt Oscar mee naar de drie droomeilanden van Koningin Karamella, Tikkie Vergat en Bjoetie Bobèl. Zij laten Oscar zien wat zijn plaaggeesten te wachten staat. En ondertussen leert Oscar zijn nare herinneringen in de juiste laatjes van zijn geheugen op te bergen.

Boekinformatie
Schrijver: Harm de Jonge
Titel: Oscar en de Ornikop
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
Jaartal: 2015
Bladzijden: 80
Illustrator: Charlotte Dematons
ISBN: 9789089671929
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

In het plafond zit een vochtkring die lijkt op een wolk. Oscar ligt er vanuit zijn bed naar te kijken. Hij kent de plek al heel lang. Vaak was het een spannende wolk waarmee hij naar verre landen kon reizen. maar vandaag is het een regenwolk en gromt er donder boven het huis.
Oscar denkt aan de dag die voorbij is, aan Melle en Bram op het schoolplein. Ze renden weg met zijn rupsenpotje en juf Spaanhout wilde er niks aan doen. Ze verdwenen om de hoek naar het achterste schoolplein. Hij hoorde het glas rinkelen toen ze het potje tegen de muur gooiden. Wat is er met de twee rupsen gebeurd? Die prachtig groene rupsen, die pauwoogvlinders moesten worden? Zolang ze dat nog niet waren, konden ze niet vliegen. Hadden ze nog wel kunnen wegkruipen naar de bosjes bij de schutting? Nog net voor de schoen van Melle ze zou vinden?
De regenwolk op het plafond rommelt. Het begint te regenen boven Oscars bed. Er vallen een paar druppels op zijn wang. Hij veegt ze gauw weg. Het gordijn voor het open raam ritselt. Door de straat rent een windvlaag. Oscar hoort buiten in de dakgoot een donker geluid. Net alsof een vader zijn keel schraapt. Het houdt op met regenen en als Oscar opzij kijkt, ziet hij de Ornikop voor het raam. (blz. 8)

Oscar ligt in bed. Hij denkt terug aan vandaag. Een paar pestkoppen hebben zijn rupsenpotje afgepakt en stukgemaakt. Hij voelt zich erg verdrietig. En dan ziet hij opeens de Ornikop voor het raam. De Ornikop neemt hem mee op zijn rug en ze vliegen naar een ander land. Oscar gaat op bezoek bij koningin Karamella.

De koningin buigt zich voorover. Oscar gaat op zijn tenen staan en kust haar wang. Het voelt alsof zijn hoofd in een zoet taartje glijdt. Hij ruikt de pudding die zijn moeder altijd op zondag maakte. Boven de lip van de koningin ziet hij een moedervlek, precies op de plek waar zijn moeder die ook had.
‘Lief suikerbroodje,’ zegt de koningin. ‘Kruip maar tegen mij aan.’
De lakei komt een stap dichterbij en fluistert achter zijn hand: ‘Nu moet u iets vragen. Als u iets kwijt bent, vindt Majesteit het voor u terug. Als u iemand mist, is zij degene die er niet is.’
Oscar zegt met zijn ogen dicht: ‘Mijn hoofd zit vol met nare herinneringen, mevrouw.’
‘Ik weet ervan,’ zegt de koningin. ‘Herinneringen kun je niet zomaar wegblazen. Maar ik kan wel lief voor je zijn. Dan krijg je er nieuwe herinneringen bij. Mooie, die de oude in een hoekje drukken.’
Ze gaat op de trap zitten en zet haar kroon af. Een lakei legt er gauw een dekentje over. De koning trekt Oscar op haar schoot. Ze is zo zacht als een bed vol kussens. De kleine lakeien vouwen de sleep netjes om de koningin heen. De violisten beginnen weer te spelen. Poezen op het dak en de moeders op het grasveld zingen mee. En ondertussen praat de koningin zachtjes tegen Oscar. Het voelt of ze zijn oor poetst met een fluwelen lapje. (blz. 23)

Oscar voelt zich stukken beter. De koningin vertelt hem dat ze hem kan helpen om nare dingen te vergeten.

‘Leert u het me echt allemaal te vergeten?’ vraagt Oscar.
‘Ik ga het nare inpakken met lieve woorden,’ zegt Karamella. ‘Dan dek ik het toe met hersenlapjes. Dat zijn eigenlijk pleisters in je hoofd.’
Ze zegt ook dat scheldwoorden alleen maar geluiden zijn. Je kunt leren hoe je ze buiten je oor houdt en ze rinkelend op straat laat vallen.
‘Ik leer je oorgordijntjes te maken,’ zegt ze. ‘Je moet ook wat flinker worden, Oscar. Wil je judoles van mij? Of nog beter: we doen direct even de Grote Smak. Die helpt om meer te durven en dapperder te worden!’ (blz. 26)

De koningin stuurt Oscar ook nog naar twee andere eilanden in de buurt. Hier kan Oscar zien wat er gebeurt met kinderen en volwassenen die andere mensen plagen. Zal Oscar oorgordijntjes kunnen maken? Zal hij zich hierdoor beter voelen op school en minder last hebben van de pestkoppen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, ontroerend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De gekleurde illustraties laten zien bijvoorbeeld hoe de verschillende eilanden er uit zien. Ze zijn sprookjesachtig van sfeer

illustratie uit Harm de Jonge - Oscar en de ornikop

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een verhaal vol fantasie, waarin pestkoppen gestraft worden
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat Oscar gepest wordt
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ja, ik wil de ornikop ontmoeten en een stukje met hem vliegen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een lief verhaal. Op school kun je dit boek volgens mij goed gebruiken om kinderen tekeningen te laten maken, bijvoorbeeld over hoe de eilanden er uit zullen zien. Ook kun je dit boek gebruiken ter voorbereiding op een gesprek over pesten en gepest worden
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 8 jaar

Geef een antwoord