[book-info title=”Spes” author=”Theo Meijer”] kno meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Het verhaal in het kort

Mevrouw Grootjans was een kleine, slanke vrouw van vijfenzeventig jaar, die tijdens het lopen haar hoofd lichtjes schudde, alsof ze liet weten het ergens niet mee eens te zijn. Maar dat was helemaal niet zo. Ze was van nature juist opgewekt en positief. Maar sinds haar man plotseling in zijn stoel bij het raam was overleden, was ze gaan somberen en had de interesse in veel dingen verloren. ‘Waarom neem je niet een hondje?’ had haar dochter Kaatje gevraagd. ‘Dan heb je tenminste een beetje aanspraak.’
En zo kwam het dat ze op een druilerige woensdag in juni haar laarzen aantrok, een tomaatrode regenjas aandeed en met haar auto, een klassieke Mercedes coupé, naar het asiel reed. Ze was er voor haar werk als dierenarts regelmatig geweest, maar nu – een behoorlijk aantal jaren na haar pensionering – voelde de rit ernaartoe anders, nieuw. Nu kwam ze voor zichzelf. (blz. 8)

Mevrouw Grootjans ziet veel honden in het asiel, maar haar aandacht wordt getrokken door een stil bruin hondje met een grote witte vlek op zijn hoofd. De meneer van het asiel zegt dat het een lastige hond is en dat hij al een paar keer door mensen is teruggebracht. Toch kiest mevrouw Grootjans deze hond uit.

De eerste dagen van zijn verblijf had Spes gebruikt om het huis van onder tot boven te verkennen. Nu was hij een hond met een hele scherpe neus. Honden ruiken sowieso al heel goed, veel beter dan mensen, maar Spes had ook voor een hond een uitzonderlijk goed reukvermogen. Dat was voor hem volstrekt normaal, hij wist niet beter.
Daarnaast had hij ook een geweldig geheugen. Hij had genoeg aan een piepklein geurspoortje. Razendsnel werd dit in zijn hondenbrein vergeleken met wat in zijn geheugen al was opgeslagen om plaatsen en afstanden te onthouden. Zo wist hij in zeer korte tijd hoe het huis aan de Appelstraat was ingedeeld, hoeveel kamers er op elke verdieping waren, hoe hij snel bij zijn etensbak kon komen als zijn bazin hem riep, waar hij het beste uitzicht had, wat tochtige en wat warme vertrekken waren en welke deuren hij met zijn snuit kon openduwen en welke niet. (blz. 17)

Mevrouw Grootjans en Spes worden vrienden. Ze vinden het allebei gezellig om in elkaars gezelschap te zijn. Ze laat voor Spes een hondenluik maken zodat hij zelf naar buiten kan als hij dat wil. Spes verkent ook de omgeving. In het park vlakbij maakt hij kennis met een groep honden. Ze spelen leuk samen. Maar er zijn ook twee honden die doen alsof zij de baas zijn. Alle honden zijn doodsbang voor hen. Waarom bewaken zij het park? Voor welke baas werken zij? Spes gaat op onderzoek uit…

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, ontroerend, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat een deel van het verhaal vanuit het perspectief van Spes, de hond, wordt geschreven.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik dacht dat het boek zou gaan over het leven gezien vanuit Spes de hond, maar het gaat ook veel over zijn baasje. Dat vond ik minder interessant
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Spes en zijn vrienden ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal is soms best spannend
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Weet ik niet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar

.