
Meester Krabbel is ziek en kan een poosje geen les geven. De klas van Dummie en Goos krijgt een invaljuf die alles weet over oude Afrikaanse muziek. Maar dat weet Dummie ook! De twee steken elkaar aan en samen bedenken ze een groots muzikaal spektakel. Terwijl het steeds moeilijker voor Dummie en Goos wordt om de waarheid over Dummie voor de invaljuf te verbergen, vindt Klaas de nieuwe juf stiekem wel leuk…

Over het verhaal
Hepsetsoet en Darwishi stonden in de brandende zon op een heuvel. Met samengeknepen ogen tuurden de hogepriester en zijn kleine vriend over de groene Nijl naar het zuiden.
Heel in de verte verschenen drie zeilen.
‘Maashi! Daar! Ik zie ze!’ juichte Darwishi.
‘Gelukkig! Ik ook.’ Hepsetsoet lachte opgelucht.
‘Dacht je dat ze niet zouden komen?’ vroeg Darwishi verbaasd.
‘Er kan altijd iets gebeurd zijn in het gevaarlijke land van koning Bowobamba. En we hebben zijn spullen nodig. Weet je nog welke?’
‘Natuurlijk. Hij brengt wierook en mirre,’ zei Darwishi trots. ‘Dat is bijna op en dat mag niet, want dan worden de goden in de tempel boos.’
‘Goed onthouden,’ zei Hepsetsoet. ‘Maar ze worden niet boos, hoor. Daar zorg ik wel voor.’
Darwishi wist dat. Iedere dag brandde Hepsetsoet wierook en mirre in de tempels om de goden te eren. Darwishi mocht dat niet zien, maar een keer was hij stiekem achter Hepsetsoet aangegaan. Hij had gezien hoe de hogepriester de geurige harsen bij de godenbeelden aanstak en voedsel voor hen neerzette, en daarna knielde en geheimzinnige spreuken sprak. Daardoor waren de goden goed voor hun land. (blz. 9)
Darwishi leeft niet meer, maar hij is een mummie. Hij woont bij Goos en zijn vader. Op een dag komt juffrouw Friek hun klas.
Het was voorjaar en in de sloten kwaakte den kikkers. Er waren alweer lammetjes geboren en in het weekend zou het zelfs zomers warm worden. In de klas was iedereen uitgelaten. Nog een halfuurtje en dan konden ze twee dagen buiten spelen, voetballen of gewoon niks doen in de zon.
Opeens zwaaide de deur open en juffrouw Friek liep de klas in met een stapel boekjes. Ze ging voor het bord staan e het werd vanzelf stil.
‘Jongens en meisjes,’ begon ze plechtig. ‘Ik heb bijzonder leuk nieuws, dat raden jullie nooit.’
‘Jij ghaat naar andere school?’ vroeg Dummie nieuwsgierig.
In de klas klonk geproest en juffrouw Friek verschoot van kleur.
‘Stil, Dummie, dat is geen leuke grap,’ zei meester Krabbel waarschuwend.
‘Ik raad alleen maar leuk nieuws,’ zei Dummie.
Goos gaf hem een schop onder de tafel. ‘Wat is het dan, juffrouw Friek?’ vroeg hij.
Juffrouw Friek keek vernietigend naar Dummie en schraapte haar keel. ‘Dat ga ik jullie nu vertellen. Zoals jullie weten is het over twee weken Koningsdag. Ik zit in het oranjecomité en de burgemeester heeft mij benoemd als hoofd voor het onderdeel amusement. En daar hebben jullie heel veel geluk mee.’
Iedereen staarde haar glazig aan. Alleen Anna-Lies leek te snappen waar het over ging, want die glunderde bijna nog harder dan juffrouw Friek zelf. (blz. 19)
Juffrouw Friek vertelt dat hun klas op Koningsdag mag zingen voor de koning. Anna-Lies mag erbij viool spelen. De kinderen vinden dit nogal saai klinken en willen liever iets swingenders doen. Dat kan niet volgens juffrouw Friek, want het is traditie en aan een traditie mag je niets veranderen. Toch koopt Dummie in het weekend op de rommelmarkt een grote trommel. Hij neemt hem zelfs mee naar school, maar juffrouw Friek wordt erg boos. Ondertussen krijgt de klas van Goos en Dummie een tijdelijke nieuwe juffrouw. Hun meester is gevallen en zijn been gebroken.
Sayenne bleek de onhandigste juffrouw van de hele wereld.
Goos was best wel wat gewend, want Klaas was al de onhandigste vader van de weeld, maar Sayenne was nog veel erger. Ze had er gewoon talent voor om iets te laten vallen of ergens tegenaan te lopen. Voor de veiligheid kon ze dus beter blijven zitten, maar in plaats daarvan wandelde ze voortdurend door de klas om iedereen te helpen. Dat ze daarbij om de haverklap dingen van tafels stootte maakte haar kennelijk niet uit. Ze lachte om alles en als er iets misging zei ze: ‘Wat een flop.’ Dan keek ze expres scheel en dat was dat.
Natuurlijk vond iedereen in de klas haar geweldig. Alleen Anna-Lies was nog steeds zwaar beledigd en fluisterde de ene rotopmerking na de andere.
‘Ze botst alweer. Wat een sufferd. Is dat nou een juf?’
Goos ergerde zich rot en Dummie helemaal. ‘Ik word ghelemaal zat van stomme watje,’ zei hij. ‘Ghou op! Jij kletst uit oren!’
‘Ga jij lekker je stomme geest lostrommelen, dommerd,’ zei Anna-Lies.
Toen had Sayenne eer genoeg van. ‘Zeg Liesje,’ zei ze vriendelijk. ‘Wil jij misschien de rest van de dag op de gang zitten met een portie strafwerk, genoeg voor een hele week?’ (blz. 101)
De trommel van Dummie is blijkbaar een bijzondere trommel. Er hangen zakjes aan die kwade machten zouden moeten tegenhouden. De drums kunnen voor geluk zorgen. Dummie wordt verliefd op Sayenne. Hij vindt haar een superleuke juf. Ze heeft ook naar zijn idee geluisterd voor een muziekoptreden met drums. Het kost veel moeite, maar ze overtuigd juffrouw Friek dat dit er best bij kan. Hoe zal de koning het optreden van de klas vinden? Brengt de trommel echt geluk?
Luister naar het begin van dit boek…
Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van IkvindlezenleukMening over het boek
Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, dit boek won de Prijs van de Kinderjury
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
De illustraties laten o.a. zien hoe Dummie er uitziet

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend en leuk verhaal over Dummie. Ik vind de manier waarop Dummie praat grappig
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het zielig voor Dummie dat hij geen vader en moeder meer heeft
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Dummie en Goos ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 8 jaar