Het is al weer bijna een half jaar geleden dat Esther Walraven voor een speciale editie van de Bored to Death YA Book Club in Rotterdam was. Dit was naar aanleiding van haar boek, Daan & Nadia (lees hier mijn recensie). Deze bijeenkomst was in de kluis van boekhandel Donner. Het was erg gezellig en iedereen mocht Esther vragen stellen.

Bekijk hier alle boeken van Esther Walraven

Verslag van de bijeenkomst

Esther vertelde dat ze altijd al met schrijven bezig is geweest. Ze heeft jarenlang columns geschreven. Ze volgde veel schrijfcursussen. Tijdens een van deze cursussen moest ze een verhaal schrijven naar aanleiding van een herinnering aan vroeger. Dat verhaal werd de basis voor Daan & Nadia. Esther lag in het ziekenhuis voor haar enkel. Ze kreeg toen een kaartje van iemand anders, die ze niet kende, die ook in dat ziekenhuis lag. Ze heeft het kaartje altijd bewaard. In Daan & Nadia komen ook twee onbekenden in een ziekenhuis met elkaar in contact.

Van tevoren wist Esther nog niet hoe oud haar personages zouden zijn. Dat gebeurde pas tijdens het schrijven. Ze wist al wel hoe het verhaal in elkaar zou zitten en in welke volgorde dingen zouden gaan gebeuren. De eerste versie van het verhaal was in 2011 klaar. Daarna heeft Esther het verhaal meerdere keren herschreven. Ze denkt dat het nog beter had gekund, maar ze is ook trots op sommige stukken. Dan denkt ze ‘wauw, heb ik dat geschreven?’ In 2012 was het verhaal klaar. Esther stuurde het op naar een uitgever en kreeg het terug met positieve feedback. Helaas wilde die uitgeverij het boek niet uitgeven, omdat ze een soortgelijk boek gingen uitgeven. Later heeft ze het boek aangeboden bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum (waar het uiteindelijk is uitgegeven), maar daar wilden ze het toen nog niet uitgeven en kwam het op de plank te liggen. Tussendoor gaven ze wel een ander boek van Esther uit, namelijk “Waarom achtbanen te gek zijn! en andere weetjes over hersenen en gedrag”.

Van sommige scènes, zoals het eindexamen van Daan en de vechtscène van Nadia’s vader, heeft Esther meerdere versies geschreven. Zo kon ze uitproberen welke schrijfvorm het beste paste bij het verhaal. Tijdens het schrijven heeft Esther in het hele verhaal veel geschrapt. Hele hoofdstukken zijn verdwenen, maar Esther heeft alle versies van het verhaal nog op haar computer staan.

Esther heeft Daan en Nadia goed leren kennen. Om te weten wat voor soort personen zij zijn heeft Esther o.a. vriendenboekjes voor ze ingevuld en lijsten gemaakt met de eigenschappen van Daan en Nadia. Daardoor gingen ze voor haar leven.

Esther heeft bewust voor deze kankersoort gekozen. Ze wilde dat de hoofdpersoon een hersentumor zou hebben. Ze wilde dat het verhaal in het uitgaansleven zou beginnen en dat de hoofdpersoon zomaar in elkaar zou zakken. Er zijn veel vormen van hersentumoren. Voor het verhaal was het belangrijk dat Daan eerst een bestraling zou krijgen en daarna chemo. Esther is op zoek gegaan naar een kankersoort die hierbij paste en dat is gelukt. Ze heeft zich goed voorbereid en is o.a. op bezoek geweest bij een oncologisch centrum (voor mensen die kanker hebben).

Esther vertelde dat ze het best moeilijk vond om zo met de levens van Daan en Nadia te spelen. Ze had soms medelijden met ze. Gelukkig is ze alleen op papier gemeen 😉 Er zal niet snel een vervolgboek over Nadia komen. Esther zou niet weten wat ze haar dan moet laten doormaken.

Esther is bezig met het schrijven van een nieuw boek voor jongeren en ze hoop dat dat geen vijf jaar gaat duren.