Paul Biegel – De kleine kapitein (1e recensie)

boekomslag Paul Biegel - De kleine kapitein

De kleine kapitein woonde boven op het duin. Niet in een huis, niet in een hut, maar in een boot. De huilende storm, die golven als torenflats had opgeblazen, had de boot zo uit zee boven op de top gekwakt. En daar lag hij, muurvast. Wie erin gevaren hadden, wist niemand. Er was alleen een jongetje uit de kajuit te voorschijn gekropen, een klein jongetje met een grote pet op.

kno meer info over boek

Over het verhaal

De kleine kapitein woonde boven op het duin. Niet in een huis, niet in een hut, maar in een boot.
De huilende storm, die de golven hoog als torenflats had opgeblazen, had de boot zo uit zee bovenop de top gekwakt. En daar lag hij, muurvast. Wie erin gevaren hadden, wist niemand. Er was alleen een jongetje uit de kajuit te voorschijn gekropen, een klein jongetje met een grote pet op. (blz. 5)

Iedereen noemt het jongetje daarom de kleine kapitein. Hij is druk bezig om de boot weer los te krijgen. Hij wacht op een grote golf, een golf die hem weer terug de zee in kan brengen. Kinderen uit het dorp komen de kleine kapitein helpen met het repareren van de boot. De kleine kapitein vertelt dat hij naar het eiland van Groot en Groei wil varen. Daar kun je heel snel groot worden. Dat wil de kleine kapitein wel, want niemand luistert naar kinderen. Alle kinderen willen wel met hem mee. Ze spreken af dat de kleine kapitein op zijn trompet zal blazen als hij gaat vertrekken.

Toen begon het te waaien. Harder en harder, zo hard dat de kleine kapitein het vuur onder de stoomketel aanstak. De wind loeide in de vlammen en de pijp van zes emmers rammelde. Midden in de nacht sprongen de golven als blaffende honden tegen de duintop. ‘De hoge gaat komen,’ dacht de kleine kapitein. Hij ging op het achterdek staan en blies op zijn trompet om de kinderen te roepen. Maar de kinderen sliepen in hun warme bedjes en droomden dat ze al op het eiland waren. Behalve Dikke Druif en Marinka. Die sprongen overeind en holden naar buiten. Hun nachthemdjes fladderden in de storm en het schuim spatte in hun gezicht. Ze liepen naar de duintop, met hun blote voeten door het natte zand.
‘Wij komen!’ riepen ze.
Maar hun stemmen werden gesmoord door een oorverdovend lawaai. Een rol-golf rees op uit de zee, zo hoog als een toren, en juist toen Dikke Druif en Marinka de reling vastgrepen, werd het bootje opgetild en meegedragen.
Naar de woeste, wilde zee. (blz. 15)

Het schip van de kleine kapitein, de Nooitlek, komt in de zee terecht. Ze kunnen op weg naar het eiland van Groot en Groei. Dikke Druif en Marinka komen veilig aan boord van het schip. Even later komen ze erachter dat Bange Toontje ook aan boord is. Hij had zich verstopt, maar hij wil helemaal niet mee. Hij wil terug naar huis, want dit vindt hij veel te eng. Zullen ze het eiland van Groot en Groei vinden? Wat zal er daar met de kinderen gebeuren? Vinden ze daarna de weg weer terug?Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
ik heb het boek vroeger gelezen en was erg benieuwd wat ik er nu van zou vinden & het past goed bij boeken over reizen/vakantie die ik deze zomer lees
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, grappig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Boek gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij de tekst?
Sommige illustraties zijn zwartwit en andere in kleur. Ze laten dingen uit het verhaal zien

illustratie uit Paul Biegel - De kleine kapitein

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een leuk en avontuurlijk verhaal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de kleine kapitein en zijn schip, de Nooitlek, ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is uit 1970 en dat is helemaal niet te merken als je het leest
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Heb je net ‘ja’ ingevuld? Kun je dan een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
meewarig, baaien boeken
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 8 jaar