Rabat (1e recensie)

Nadir, een bedeesde jonge Nederlandse-Marokkaan, moet plotseling naar Rabat om een oude taxi aan een vriend van zijn vader te bezorgen. Hij kan zijn beste vrienden Abdel en Zakaria er niet van weerhouden met hem mee te gaan, en in de oude Mercedes 250D vertrekken ze richting het zuiden. Samen dromen de vrienden van een eigen onderneming, een revolutionaire cross-over tussen hun Arabische achtergrond en Westerse leefwereld. Wat Abdel en Zakaria niet weten, is dat Nadir voor zwaarwegende keuzes staat; hij heeft een baan met de nodige zekerheden aangeboden gekregen, en zal in Marokko het meisje ontmoeten met wie zijn ouders hem graag zien trouwen. Eenmaal op de Route du Soleil overvalt de jongens een gevoel van vrijheid, en laat zelfs Nadir zich meeslepen door het avontuur en de bijzondere ontmoetingen. Tegelijkertijd worden volwassen besluiten onontkoombaar, en zal niets na deze reis nog hetzelfde zijn.

Boekinformatie
Schrijver: onbekend
Titel: Rabat
Uitgeverij: Lebowski
Jaartal: 2011
Bladzijden: 128
ISBN: 9789048810673
Genre: zonder genre
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

In het kleine badkamertje naast het met kerstverlichting versierde podium waste Nadir zijn gezicht. Hij was moe en had de afgelopen dagen weinig geslapen. Dagen als deze waren eerder een feest omdat de maandenlange voorbereidingen nu echt achter de rug waren dan dat ze om de heuglijke feiten zelf gingen. Toen hij zijn gezicht had afgedroogd met een handdoek die er waarschijnlijk al veel te lang hing, keek hij in de spiegel.
Hij zag er goed uit.
Pakken hadden hem altijd goed gestaan. Dit was zijn derde al en het was het eerste dat hij zelf had betaald. Tweehonderdvijftig euro had die grap hem gekocht. Het had meer kunnen zijn als hij niet zo slim was geweest om het witte hemd en de zwarte das van zijn vorige pak te gebruiken. Met de tram was hij van Oost naar zuid gegaan. Oud-Zuid om precies te zijn. Daar was namelijk de Suit Supply. Dat was een chique tent met weliswaar merkloze pakken, maar ze zagen er een stuk stijlvoller uit dan de wannabe Tony Montana-achtige H&M en WE-outfits die hij vandaag voorbij had zien komen. (blz. 7)

Nadir is op de bruiloft van zijn zus. Zijn beste vrienden Abdel en Zakaria zijn er ook. Hij vertelt hen dat hij van zijn vader naar Marokko moet.

‘Ik moet morgen naar Marokko,’ zei hij ineens, zelf verrast dat hij het hardop had gezegd. Abdel en Zakaria keken hem verbaasd aan.
‘Ik weet het ook pas sinds vandaag, man. Mijn vader heeft de oude taxi verkocht aan een vriend en ik moet hem brengen. Ik vertrek morgenvroeg voordat het licht wordt.’
‘Is je vader gek of zo? Dat is drieduizend kilometer. Wat heb je tegen hem gezegd?’ vroeg Zakaria. Nadir hoefde deze vraag niet eens te beantwoorden, zelfs voor iemand als Zakaria,d ie in het algemeen weinig met regels en verplichtingen ophad, stond de wil van de vader boven alles.
‘Fuck it, ik ga wel met je mee, ik heb toch niks te doen,’ zei Abdel zonder een woord te liegen.
‘Dat hoeft echt niet, man. En trouwens mijn vader heeft speciaal gezegd dat ik jullie niet mee mag nemen. Je weet hoe hij over jullie denkt,’ antwoordde Nadir. (blz. 13)

De volgende ochtend staan Abdel en Zakaria op de hoek van de straat. Ze willen echt mee naar Marokko. Nadir laat ze instappen. Hoe zal de reis naar Marokko verlopen? Waarom moet Nadir de taxi naar Marokko brengen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, interessant, verrassend, vrolijk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk om de reis van Nadir, Abdel en Zakaria naar Marokko mee te reizen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vond het einde wat te snel gaan en daardoor niet goed bij de reis passen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Nadir, Abdel en Zakaria wel ontmoeten en een stukje meereizen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek hoort bij de film “Rabat”
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar die van reizen houden

.

Geef een antwoord