Jeany Bijloo – Chaos compleet (1e recensie)

Silver en haar beste vriendin Joyce verlaten Nederland op weg naar het prachtige Asturië voor de surfvakantie van hun leven. Tenminste, zo was de bedoeling. Wat een te gekke week in het zonnige Spanje had moeten worden, verandert in een cocktail van verraad, ruzie en verdriet. De gevaren van de moderne technologie liggen op de loer...

Boekinformatie
Schrijver: Jeany Bijloo
Titel: Chaos compleet
Uitgeverij: BjörnBooks
Jaartal: 2016
Bladzijden: 96
Illustrator: Anke van Hengel
Genre: zonder genre
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Shit. Ik zit pas vier uur in deze bus en mijn lichaam smeekt nu al om een beetje vocht. En terecht, denk ik. De airco blaast door het voertuig alsof het buiten 40 graden is en het in de bus binnen de kortste keren zou moeten sneeuwen. Mijn ogen voelen branderig. In mijn tas zoek ik naar het flesje water dat ik vanochtend in alle haast nog samen met een aantal zakken chips in mijn tas heb gepropt. Mijn moeder had een lijstje voor mij klaar gelegd met spullen die ik absoluut niet mocht vergeten. Ik had dat een paar dagen geleden nog heel vervelend gevonden en haar verteld dat ik het allemaal wel zelf kon. Nu ben ik haar dankbaar. Ik haal het flesje water uit mijn tas en neem een slok. Drieëndertig centiliter. Hier kan ik niet nog zestien uur mee doen. ‘Joyce,’ fluister ik. Het zal nu ongeveer middernacht zijn.
Joyce ligt al bijna twee uur in dezelfde positie tegen mij aan, om zo een beetje slaap te vangen voor onze surfvakantie echt begint.
‘Joyce,’ fluister ik, wat harder dan net.
De lichtblauwe ogen van mijn beste vriendin worden zichtbaar. Slaperig komt ze overeind. Ze lijkt te beseffen dat door het slapen haar haren alle kanten op zijn gaan staan. Ik glimlach haar toe.
‘Hé, heb jij water?’, vraag ik haar alsof het een noodsituatie is. (blz. 8)

Silver en Joyce zijn met de bus onderweg naar Spanje voor een surfvakantie. Ze hebben er ontzettend veel zin in. Volgens Joyce is surfen helemaal niet moeilijk.

Gelukkig, ik ben weer boven water. ‘Waarom kan ik niet gewoon staan? Waarom ben ik niet zo goed als Joyce?, zeg ik zachtjes tegen mezelf terwijl ik naast mijn board in het water dobber. Joyce had mij verteld dat het niet zo moeilijk zou zijn om te leren surfen, en dat ze mij erbij zou helpen als het niet zou lukken. Gefrustreerd kijk ik naar mijn plank. Ik weet nog hoe ik vol goede moed aan de vakantie begon en dacht dat ik de eerste keer zou kunnen staan. Iedereen zou mij dan een talent gevonden hebben. Helaas worden gedachten niet altijd waarheid.
‘Je moet langer wachten met opstaan. Het beste is om te wachten tot je echt stabiel ligt’, hoor ik plots naast me. Een van de surfleraren is naast mij gaan liggen.
‘Dankjewel’, zeg ik. Ik vind het lief dat hij mij wil helpen, maar ik zal het toch nooit leren. ‘Probeer het nog een keer. Ga pas staan als ik het zeg, oké?’
Ik knik. ‘Oké.’ Daar gaan we weer. Ik heb er helemaal geen zin in om van mijn plank te vallen voor de neus van een surfleraar. Ik zie dat hij naar mij kijkt vanaf een afstandje. (blz. 21)

Silver krijgt hulp van een van de surfleraren. En dat helpt! Na veel oefenen kan ze een stukje op haar plank blijven staan. Zo begint de vakantie goed. ‘s Avonds is het gezellig in het kamp. Joyce heeft al een leuke jongen gevonden. Maar Silver voelt zich in de steek gelaten. Ze krijgen ruzie.

Silver, echte vrienden geloven je op je woord en doen niet moeilijk als je even bij een jongen bent. Die gunnen je juist tijd met een jongen.’
Een steek gaat door mijn hart. ‘Een echte vriendin houdt zich aan haar afspraak en laat niet iemand de hele avond wachten terwijl ze met een jongen praat’, zeg ik met een brok in mijn keel. Joyce en ik kijken elkaar diep aan. Even is het stil.
‘Dan zijn wij geen echte vriendinnen,’ zegt Joyce. Ze drukt haar sigaret uit en loopt naar binnen.
Ik voel mijn hart kloppen in mijn hele lichaam en voel dat ik duizelig word. Het lijkt alsof de grond elk moment onder mij kan wegzakken. Geen echte vriendinnen. Niet meer inderdaad. Ik haal een paar keer adem en probeer mijn lichaam te beheersen. Het doet mij zoveel pijn dat Joyce hier zo makkelijk over doet. Waren we dan toch niet zulke goede vriendinnen als ik dacht? Ik voel dat mijn lichaam langzaam kalmeert en haal nog een paar keer diep adem. Daarna loop ik naar binnen en bestel nog twee glazen wijn. (blz. 34)

Gelukkig heeft Silver die leuke surfleraar. Bij hem voelt ze zich op haar gemak. Maar ze merkt dat de andere meiden in het kamp haar raar aankijken en moeten lachen als ze in de buurt is. Zijn ze jaloers op de aandacht die ze van de surfleraar krijgt? Of is er iets anders aan de hand?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, romantisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Bij het begin van elk hoofdstuk staat een kleine tekening. Deze zijn gemaakt door Anke van Hengel
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat Silver en Joyce samen op vakantie gaan
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat Silver ruzie krijgt met Joyce. Maar wat ik vooral vind is de sticker op het omslag waarop staat ‘Beste tienerboek van nu!’. Hoe kan een debuut nou het beste boek genoemd worden??? Dit zou voor mij een reden zijn om het boek niet eens op te pakken in de boekwinkel.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste boek van Jeany Bijloo
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar

Geef een antwoord