Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Tijdens de komende boekenweek wordt dit boek voorgelezen in de klas van mijn zoon en ik ben één van de voorlezers. Ik heb het gelezen ter voorbereiding hiervan.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, leuk, mooi, ontroerend
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De zwart-wit tekeningen zijn van Kees de Boer. In de Volkskrant recensie las ik dat de plaatjes een beetje armoedig zijn. Eigenlijk ben ik het daar wel mee eens. De kaft vind ik kleurrijk en aansprekend maar het plaatje vond ik een beetje kinderachtig. Dit wekt de indruk dat het boek is voor kinderen van 6 of 7 jaar en dat is zeker NIET het geval.
Normaal gesproken hou ik zeker van de illustraties van Kees de Boer (in andere boeken) maar deze spreken op de een of andere manier minder aan.
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is vooral een mooi boek. Ik vond het eerste hoofdstuk echter niet zo aansprekend en vreesde toen dat ik boek niet zo zou kunnen waarderen. Maar na het eerste hoofdstuk wordt het boek snel beter. Het boek beschrijft de avonturen die Sammie met zijn opa beleefd. En passant komen er wat interessante thema’s aan de orde: scheiding, genderidentiteit en de dood. Er komen enige moeilijke woorden voor in het boek maar die worden allemaal goed uitgelegd. Ook komen er ontroerende momenten in het boek voor. Uiteindelijk heb ik het boek met heel veel plezier gelezen en heb ik er veel waardering voor. Ik weet op dit moment nog niet hoe kinderen op dit boek zullen reageren.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
het eerste hoofdstuk
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wat vind je van het einde van het boek?
Het boek loopt goed af, Het einde was verrassend, Het boek heeft een gesloten einde (aan het einde van het boek is alles duidelijk of opgelost)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Kinderen rond de 10 jaar