Stephen Hawking, de wereldberoemde wetenschapper schreef de serie George samen met zijn dochter. De verhalen gaan over George, een normale jongen met een groot geheim. Hij kan namelijk door het heelal reizen en intergalactische avonturen beleven! Het supergeheime computerprogramma Kosmos stuurt George op reizen door de ruimte. Het is zijn taak om Kosmos te beschermen zodat het niet in verkeerde handen valt. Hierbij krijgt hij hulp van zijn buurmeisje Annie. En dat is hard nodig, want er gebeuren gevaarlijke dingen in de ruimte. Zo is er een gekke wetenschapper die een verschrikkelijk experiment wil uitvoeren en krijgen George en Annie een vreemd bericht.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Varkens verdwijnen niet zomaar, dacht George toen hij in de ontzettend lege varkensstal keek. Hij kneep zijn ogen dicht en opende ze weer in de hoop dat het allemaal een soort gezichtsbedrog was geweest. Hij keek opnieuw, maar het varken was nog steeds verdwenen. Zijn grote, modderige roze lijf was nergens te bekennen. Sterker nog: toen George de situatie voor de tweede keer bekeek, was het er niet beter op geworden, maar slechter. De zijdeur van de varkensstal, constateerde hij, hing open, wat betekende dat iemand de deur niet goed had dichtgedaan. En die iemand was hij zeer waarschijnlijk zelf. (blz. 5)

George zoekt in de tuin en ziet dan dat er een gat in de schutting zit. Zou zijn varken daar doorheen zijn gegaan. Maar het huis naast hen staat leeg. George gaat voorzichtig de tuin van het buurhuis in. Zijn varken is niet in de tuin. Hij kijkt stiekem door een raam naar binnen…

Toen zag hij vanuit zijn ooghoek iets bewegen en op de keukenvloer ontdekte hij zijn varken! Freddie zat met zijn neus in een kom en slurpte een vreemd paars goedje naar binnen.
George’ nekharen gingen overeind staan: het was een afschuwelijke list, dat wist hij zeker. ‘Stop!’ riep hij. ‘Het is vergif.’ Hij bonkte hard op het raam. ‘Niet opdrinken, Freddie!’ schreeuwde hij.
Maar Freddie, die een heel gulzig varken was, negeerde de stem van zijn baasje en slurpte vrolijk verder.
Zonder erbij na te denken stoof George de keuken binnen, griste de kom onder Freddies snuit vandaan en gooide de inhoud in de gootsteen. Terwijl de violette vloeistof door de afvoer gorgelde, hoorde hij een stem achter zich.
‘Wie,’ zie de stem op strenge, maar kinderlijke toon, ‘ben jij?’
George draaide zich om. Achter hem stond een meisje. Ze had een heel vreemd jurkje aan, dat uit zo veel kleuren en dunne laagjes stof bestond dat het wel leek of ze zichzelf in de vleugels van een vlinder had gewikkeld.
George wist niet wat hij moest zeggen. Dit meisje zag er misschien vreemd uit, met haar lange, blonde en warrige haren en haar blauwgroene verendiadeem, maar ze was allesbehalve eng. (blz. 17)

Dit meisje is Annie. Ze woont sinds kort samen met haar vader in het huis naast George. Ze was Freddie niet aan het vergiftigen, maar ze gaf hem wat te eten. Een paar dagen later komt George weer bij Annie en Erik op bezoek. Erik, de vader van Annie, vertelt dat hij bezig is met een belangrijk onderzoek. Hij laat George zijn speciale computer zien, Kosmos. George wil meer weten over Kosmos en het onderzoek van Erik. Daarvoor moet hij eerst een eed afleggen.

‘George,’ zei Erik aan moedigend. ‘Het gaat heel goed.’
George las het laatste stukje voor.
‘Ik zal moedig en voorzichtig zijn in mijn zoektocht naar de hogere kennis over de mysteriën die ons omringen. Ik zal mijn wetenschappelijke kennis niet gebruiken voor mijn eigen gewin of haar in handen geven van mensen die de prachtige planeet waarop wij leven willen vernietigen. Als ik deze eed breek, mogen de schoonheid en de wonderen van het universum dan voor altijd voor mij verborgen blijven.’
Erik klapte in zijn handen. Annie liet een leeg chipszakje uit elkaar klappen. Kosmos liet op zijn scherm een regenboog aan kleuren zien.
‘Goed gedaan George,’ zei Erik. ‘Nu ben je het op een na jongste lid van de Orde van de Wetenschappelijke Raad voor het Welzijn van de Mensheid.’
‘Ik begroet u,’ zei Kosmos. ‘Vanaf nu zal ik uw bevelen opvolgen.’
‘En van mij krijg je wat chips!’ kwetterde Annie.
‘Annie, ssst!’ zei Erik. ‘We zijn net bij het leukste onderdeel aangekomen. George, je mag nu de geheime sleutel naar het heelal gebruiken.’
‘Echt waar?’ vroeg George. ‘Waar is hij?’
‘Ga maar naar Kosmos,’ zei Erik zachtjes, ‘en kijk naar zijn toetsenbord. Kun je raden welke toets je moet indrukken? Weet je welke toets de geheime sleutel is die jou toegang geeft tot het heelal? Annie, niets zeggen!’
George deed wat hem was gezegd. Kosmos mocht dan de beste computer van de wereld zijn, zijn toetsenbord zag eruit als alle andere toetsenborden en de letters en symbolen waren op dezelfde manier geordend als bij de schoolcomputers. George dacht goed na. Welke toets zou het heelal voor hem ontgrendelen? Hij keek nog eens naar het toetsenbord – en plotseling wist hij het.
‘Het is deze, hè?’ zei hij tegen Erik en hij hield zijn vinger boven de toets. (blz. 36)

Welke toets zal de sleutel tot het heelal zijn? Wat zal George te zien krijgen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, verrassend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De illustraties zijn van Daniëlle Futselaar. Ze zijn zwartwit en passen goed bij de tekst
Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat George meer leert over het heelal
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het vreemd dat de buurman van George hem onmiddellijk vertrouwt en een groot geheim met hem deelt
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de buurman ontmoeten en via de deur even het heelal in kunnen kijken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel uit een serie over George. In het boek staan ook allemaal feitjes over de ruimte
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die meer willen weten over de ruimte en het heelal