Dinsdag 13 september 2016

Op een mooie en warme dag in september mocht ik Tosca Menten interviewen. Met een kopje thee en koekjes zaten we bij haar in de tuin.

Tijdens het interview was Dummie helaas niet aanwezig. Hij zat nog in een koffer. Hij was in het weekend mee geweest naar het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest voor een optreden en was nog erg moe.

Interview

Het nieuwste Dummieboek is net uit. Vertel daar eens wat over.

Dit is het 8e boek over Dummie de mummie. Hij is in eerdere boeken al op reis geweest, o.a. naar Oostenrijk en New York. Ik vind het leuk om een reisverhaal te schrijven, maar er moet wel een goede reden zijn voor de reis.

In het nieuwste boek wint Klaas een pizzabakwedstrijd en daarmee een reis naar Rome. Een reis naar Rome alleen vind ik niet genoeg voor een Dummieverhaal. Maar de Egyptenaren en Romein hebben vroeger veel contact gehad. De laatste Egyptische koningin is zelfs getrouwd geweest met een Romein. Dummie ziet in Rome veel Egyptische voorwerpen. Die zijn door de Romeinen gestolen en mee naar huis genomen. Dummie ziet een ketting die erg veel lijkt op een ketting die hij vroeger aan zijn moeder heeft gegeven. Misschien is het wel dezelfde ketting. Dummie gaat uitzoeken hoe die ketting hier in Rome is gekomen.

Ik vind het leuk om over Dummie te schrijven, en zolang hij nog dingen kan meemaken die alleen hij kan meemaken, blijf ik over hem schrijven. Er komt in ieder een volgend boek over Dummie uit.

Ik was eigenlijk bezig met een boek over Siem. Het boek was gepland om in het voorjaar van 2016 uit te komen, maar om allerlei redenen is dat niet gelukt. Ik heb toen besloten om eerst het boek over Dummie de mummie te schrijven. Ik heb hard gewerkt en gelukkig was het boek op tijd klaar voor de Kinderboekenweek. Nu ben ik weer bezig met Siem. Ik hoop dat hij dit jaar nog als boek verschijnt. De illustraties worden gemaakt door Katrien Holland. Dit boek gaat over een jongetje dat per ongeluk iets ontdekt wat eigenlijk niet kan. Meer verklap ik niet! Na Siem ga ik beginnen aan het tweede boek over Dirkje. Dat worden in totaal drie boeken.

Wat vind je zelf het leukste Dummieboek?

Ik vind deel 6 (Dummie de mummie en de ster Thoeban) heel mooi, deel 4 is spannend

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten en waarom?

Tijdens het schrijven zitten alle personages in mijn hoofd en daar zijn ze echt. Ik zie ze als fantasiefiguur en hoef ze niet in het echt te ontmoeten.

Schrijf je elke dag?

Ja, ik schrijf nooit niet. Elke ochtend sta ik op en ga ik naar het ontbijt naar mijn schrijfkamer. En dan ga ik schrijven. Dat doe ik ook in het weekend. Ik heb pas vrij als het boek af is.

Dit jaar heb ik zelfs in de vakantie geschreven aan het Dummieboek. We zaten in een huisje, dus ik ging ’s morgens daar zitten schrijven. Tijdens het schrijven leef ik heel erg mee. Als er iets leuks gebeurt moet ik lachen, als het spannend is schrik ik weleens. Ik praat ook hardop mee, zodat ik weet of de dialogen goed klinken. Mijn familie moest hier erg om lachen. Normaal gesproken zien ze dat niet, omdat ik dan in mijn schrijfkamer zit. Maar ik zit tijdens het schrijven helemaal in het verhaal. Ik wil ook geen muziek horen of ander geluid. Daarom schrijf ik ’s morgens, als het nog stil is in huis.

Hoe schrijf jij een boek? Weet je van tevoren wat er gaat gebeuren? Maak je een planning?

Nee, ik begin zomaar met schrijven. Ik plan niet, want ik heb gemerkt dat het verhaal toch altijd anders wordt dan ik dacht. Door niet te plannen maak ik het mezelf wel lastiger, maar het is ook verrassend. Ook voor mezelf. Soms loop ik vast, omdat ik niet weet waar het verhaal naar toe gaat. Dan probeer ik wel eens een stukje verderop in het verhaal te schrijven, of het einde. Maar dan merk ik dat dat dan weer niet past bij het begin van het boek en dan zou er van alles veranderd moeten worden. Schrijven is niet altijd gemakkelijk. Van schrijven kan ik heel vrolijk worden, maar ook erg chagrijnig. Dat laatste gebeurt als het lastig is om het verhaal op te schrijven.

Laat je het verhaal tijdens het schrijven aan anderen lezen?

Nee, ik laat het verhaal pas lezen als het af is. Er verandert nog zoveel tijdens het schrijven, dus dat is niet handig. Na de eerste versie moet ik soms dingen herschrijven, en soms niet. Bij Siem heb ik al veel herschreven, maar bij Dummie gebeurt dat weinig.

Hoe lang doe je over het schrijven van een boek?

Ik schrijf 2 boeken per jaar, dus ongeveer een half jaar per boek. Maar in die maanden heb ik natuurlijk ook schoolbezoeken en andere dingen. Ik weet niet hoeveel tijd ik echt aan een boek besteed. Meer dan 2 boeken per jaar kan ik niet schrijven. Soms kan er wel een klein en dun boekje tussendoor, maar meer niet.

Wat doe je als je niet schrijft?

Dan doe ik de dingen van de dag. Ik zou wel meer willen schilderen en sporten, maar het komt er nog niet van.

Waarom ben je schrijver geworden?

Dat is vanzelf gegaan. Ik heb kunstacademie gedaan en daarna als leraar tekenen jaren voor de klas gestaan. Op een gegeven moment ben ik gaan schrijven en dat heb ik opgestuurd naar een uitgeverij. Zo begon het. Op een gegeven moment had ik door het schrijven geen tijd meer om leraar te zijn. Ik vind schrijver geen gemakkelijk beroep. Voor kinderen schrijven is best moeilijk. Als kinderen een verhaal niet boeiend vinden haken ze af. Een volwassene wil nog wel eens 30 bladzijden doorlezen om het verhaal een kans te geven. Maar ik vind het hartstikke leuk om schrijver te zijn. Ik vond het erg leuk om het kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Dat vind ik wel een hoogtepunt. Ik vind het ook erg leuk dat er al een paar Dummiefilms zijn gemaakt.

Lees je boeken van andere kinderboekenschrijvers?

Nee, eigenlijk niet. Ik heb er geen tijd voor en zo word ik ook niet beïnvloed door andere boeken. Ik lees sowieso heel weinig, alleen soms in de vakantie.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, ik las alles. Elke vrijdag gingen we naar de bibliotheek en dan zocht ik een stapel boeken uit. Dan zat ik op de grond in de bieb. Ik heb de hele bieb leeg gelezen. Ik heb vroegel heel veel gelezen. Ik was niet zo’n buitenspeelkind. Naast lezen was ik ook veel met mijn handen bezig. Ik knutselde, tekende, maakte kleren, maakte muziek. Ik heb geen favoriete boeken, ik begon gewoon met Oki en Doki en eindigde bij duizend boeken over Arendsoog.

Lees je recensies over je boeken?

Meestal vindt mijn man recensies op internet en dan lees ik ze ook. Dat zijn vooral recensies van kinderen. Mijn boeken worden helaas weinig door de vakpers gelezen.

Ik vind het erg leuk om van mijn lezers te horen wat ze van mijn boeken vinden. Soms moet ik kinderen teleurstellen, bijvoorbeeld als ze vragen of ik bij ze langs kan komen. Ik vind het erg leuk om te horen dat kinderen mijn boeken leuk vinden en met plezier lezen.

Ik ben trots dat ik regelmatig mailtjes krijg van ouders die vertellen over hun dat lezen niet zo leuk vond, of erg moeilijk, en dat ze door mijn boeken daar toch plezier in hebben gekregen. Ik schrijf mijn boeken voor mezelf, omdat ik allemaal ideeën heb waarover ik wil schrijven, maar ik vind het erg leuk om te horen dat ik hiermee kinderen een plezier doe.

Is er nog iets wat je wilt vertellen wat ik niet heb gevraagd?

Iedereen moet Dirkje Bakkes lezen!

Over Tosca Menten

boeken op Ikvindlezenleuk | website

De foto is door mijzelf gemaakt