Kerntitels kinderboekenweek 2016

geplaatst in: overzicht | 0

logo kbw 2016Volgende week is het alweer tijd voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is de Kinderboekenweek van 5 t/m 16 oktober. Het thema is ‘Voor altijd jong’. De organisatie heeft 20 boeken uitgekozen die volgens hen heel goed bij dit thema passen. Hieronder vind je een overzicht met deze boeken.

 

Kerntitels voor groep 1 & 2

Stefan Boonen – Met opa in het donker
Clavis 2011, 26 bladzijden, illustraties van Marja Meijer, 6-
Alle zeven kleinkinderen logeren een nachtje bij opa en oma. Opa brengt hen naar bed. Maar eerst wordt er nog uitgebreid verstoppertje gespeeld en een verhaaltje voorgelezen.

Alice Hoogstad – Mijn oma is een ooievaar
Lemniscaat 2016, 32 bladzijden, illustraties van Alice Hoogstad, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Mijn opa is een tijger, mijn oma is een olifant, mijn tante is een olijger en mijn mama is een tjjgofant.

Ted van Lieshout  – Boer Boris gaat naar oma
Gottmer 2016, 26 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit? ‘We gaan ermee,’ zegt Boris Boer, ‘naar Oma in Den Haag Die bakt van appels taarten en van peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap.’ En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag. Als ze eenmaal aangekomen zijn, blijkt Oma niet het lieve oude vrouwtje dat de lezer had verwacht!

Jan Paul Schutten – De beste geweldigste meest fantastische opa’s ter wereld
Gottmer 2012 (met als titel “Is dat alles?”), 32 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Dirk logeert bij zijn opa’s, maar hij moet wel gewoon naar school. Zijn opa’s hebben daarom eigenhandig een fiets voor hem in elkaar gezet. En terwijl Dirk bedenkt hoe hij op die krakkemikkige fiets naar school moet, scheppen de opa’s op over de ontberingen die zíj in hun tijd moesten ondergaan op weg naar school.

Harmen van Straaten – Zing mee met opa & oma
Rubinstein 2015, 44 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 6-
Teksten van veertig bekende kinderliedjes, zoals Zakdoekje leggen en Zagen, zagen, wiedewiedewagen. Op de cd zingt Karin Bloemen met enige instrumentale begeleiding 86 traditionele kinderliedjes.

 

Kerntitels voor groep 3 & 4

Annemarie Bon – Op avontuur met oma
Zwijsen 2016, 136 bladzijden, illustraties van Heleen Brulot, 8+
De oma van Marloes is met pensioen. Nu heeft ze tijd om alles te doen waar ze zin in heeft. En Marloes doet mee. Niets is te gek! En steeds meer kinderen willen meedoen.

Vivian den Hollander – Pas op, opa!
Van Holkema & Warendorf 2016, 30 bladzijden, illustraties van Saskia Halfmouw, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Tom en Mila gaan belletje trekken. Maar dan doet er ineens een oude man open met een woeste baard en raar haar. Thuis heeft mama nieuws: er komt een nieuwe oppas. Het is de oude man!

Sibylle Rieckhoff – Mijn oma is opeens heel anders
De Vries-Brouwers 2007, 26 bladzijden, illustraties van Jürgen Rieckhoff, vertaald door Ineke Ris, 6-
Paulien heeft de liefste oma van de wereld; maar dan moet oma naar het ziekenhuis. Daarna is oma heel anders.

Aag Vernelen – Een kus van mij
Zwijsen 2015, 18 bladzijden, illustraties van Ivan & Ilia, 6+
Maan is de zus van Fee. En het kind van mam en van pap. Samenleesboek voor kleuters om in aanraking te komen met woorden en letters. Met eenvoudige informatie over famlies en hun stamboom.

Jeska Verstegen – Op pad met Prins Opa
Leopold 2016, illustraties van Jeska Verstegen, 6+
Prinses Keteltje wil bij Doffie spelen. Maar de koets mist een wiel en de auto start niet. Dan ziet Prins Opa een lege bus staan. Zou hij die kunnen besturen?

 

Kerntitels voor groep 5 & 6

Roald Dahl – Joris en de geheimzinnige toverdrank
De Fontein 1981, 94 bladzijden, illustraties van Quentin Blake, vertaald door Huberte Vriesendorp, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Joris woont op een boerderij, ver bij alles vandaan. Op een zaterdagochtend moet hij in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar Joris haat zijn grootmoe, dat akelige, hekserige ouwe wijf. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Er gaat van alles in. Kanariezangzaad, varkenstabletten, motorolie en nog veel meer. Grootmoe drinkt het drankje en ze groeit en groeit. Ze gaat door het plafond en zelfs door het dak heen! Wanneer Joris en zijn vader, meneer Krakeel, besluiten nog meer toverdrankjes te maken, gebeuren de vreemdste dingen…

Hans Hagen – Jubelientje en de hoed van Oma Blootje
Querido 2016, 134 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 6+
Samen met oma bezoeken Jubelientje en Dirk-Jan wel zes musea. Jubelientje wil ook een museum beginnen, voor dingen op je hoofd. Misschien mogen ze een hoed van koningin Máxima lenen?

Mieke van Hooft – De verdwenen oma
Holland 2009, 80 bladzijden, illustraties van Marja Meijer, 8+
Kiek en Zus komen vaak bij oma Pleun. Hun moeder vindt dat oma naar een verzorgingshuis moet. Maar dan is oma opeens verdwenen.

Mieke van Hooft – Oma verdacht
Holland 2011, 94 bladzijden, illustraties van Els Vermeltfoort, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kiek en Zus ontdekken dat hun oma regelmatig bij de bakker taartjes zit te eten. Terwijl ze tegen hen steeds zegt dat ze niet zoveel mogen snoepen. Dat oma een beetje jokt vinden ze raar, maar gekker is dat ze oma op de meest vreemde plaatsen tegenkomen: wat doet ze bijvoorbeeld in die zwarte taxi en waarom doet ze net of ze Kiek en Zus niet herkent?

Marc ter Horst – De oma van de oma van mijn oma
Gottmer 2016, 90 bladzijden, illustraties van Eliane Gerrits, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jouw oma doet boodschappen bij de supermarkt. De oma van jouw oma ging naar de kruidenier. De oma van de oma van jouw oma kocht alles op de markt. Aan de hand van honderden oma’s en opa’s duikt Marc ter Horst de geschiedenis in. Van theekransje tot Facebook, van paard tot elektrische fiets en van ganzenveer tot smartphone. Een vrolijk geschiedenisboek voor nieuwsgierige kinderen.

Enne Koens – Sammie en opa
Moon 2013, 144 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

 

Kerntitels voor groep 7 & 8

Caja Cazemier en Martine Letterie – Familiegeheim
Ploegsma 2011, 188 bladzijden, 10+
Eva is een vrolijke meid van dertien. Ze heeft weinig nagedacht over het feit dat haar moeder haar ouders vrijwel nooit ziet en dat zij haar familie van moederskant daarom niet kent. Maar Eva’s nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd als ze naar de begrafenis van opa gaan. Wat was er eigenlijk aan de hand met haar grootouders en waarom wil haar moeder nooit over vroeger vertellen? Tot haar grote vreugde ontmoet Eva een nichtje van haar leeftijd, Annefloor. Samen duiken ze in de familiegeschiedenis. Ze komen er achter dat hun grootvader in de Tweede Wereldoorlog SS’er was. Hun overgrootvader was NSB’er van het eerste uur en leidde het dorpshotel, waar ook de partijvergaderingen werden gehouden. Het hotel is nog steeds in de familie en wordt inmiddels gerund door de moeder van Annefloor. De familiegeschiedenis is pijnlijk en heeft tot verwijdering tussen hun moeders geleid. Kunnen Eva en Annefloor daar nog iets aan veranderen?

Gertrud Jetten – Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd
Kluitman 2016, 150 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het leven van Isa staat plotseling helemaal op z’n kop. Alles waar ze van houdt, lijkt ze zomaar opeens kwijt te raken: de gezellige boerderij van haar oma, de paarden waar Isa zo gek op is, en Omi zelf, op wie ze altijd kon rekenen. Isa wil het liefst troost zoeken bij dat ene paard waarmee ze een bijzondere band voelt: Randalin. Maar ook die lijkt haar te worden afgenomen. Voor Isa goed en wel beseft wat er gebeurt, reist ze met haar oma door het wilde, ongerepte IJsland, op zoek naar een geheim uit oma’s verleden. Maar is haar oma nog wel in staat om een dergelijke reis te maken? Zullen ze vinden wat ze zoeken? En hoe zal Isa’s leven eruitzien als ze thuiskomen?

Sjoerd Kuyper – De rode zwaan
Leopold 1996 (tegenwoordig uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat), 200 bladzijden, 10+
Jakob en zijn grootvader knappen diens geboortehuis op zodat hij er weer kan wonen. Jakob luistert ademloos naar opa’s verhalen en gaat ze soms zelfs meebeleven.

Tosca Menten – De wraak van Knor
Van Goor 2010 , 124 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Worstjes groeien niet aan een boom of ergens onder de grond. Worstjes worden gemaakt van varkens. Dat is nu eenmaal zo. Dit boek gaat over kampioensworstjes. Het gaat ook over een vergeten opa, een gemene slager, het lieve varkentje Knor en de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als je niet van worst houdt, kun je het beter niet lezen. En als je wel van worst houdt, eigenlijk ook niet… Of juist wel? ‘Geef hier dat vlees! Hier, zeg ik je!’ ‘Dat is geen vlees! Dat is Knor!’ schreeuwde Bette Babs.

Maria Parr – Tonje en de geheime brief
Lannoo 2010, 254 bladzijden, illustraties van Heleen Brulot, vertaald door Bernadette Custers, 8+
Tonje woont in het Glimmerdal in Noorwegen. In de winter probeert ze salto’s te skieën en probeert ze nieuwe sleeën uit. Dan ondekt ze dat haar beste vriend, de oude Gunnvald, een geheim heeft.

 

 

Koop, luister of leen het boek via onderstaande links
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van de kinderboekenweek

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie