boekomslag Tosca Menten - Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl (Dummie de mummie 8)

Dummie doet namens Klaas stiekem mee met een pizzawedstrijd. Als Klaas wint met zijn oer-Hollandse broccolipizza, is hij natuurlijk apetrots, tót blijkt dat er een reis naar Rome aan de winst vastzit. Dummie is niet meer tegen te houden en natuurlijk vertrekken Klaas, Goos en Dummie naar Rome. In Rome bezoeken ze alle Romeinse hoogtepunten, daarbij geholpen door de kleine, trotse Rafael, zoon van de pizzabakker. Die vertelt hen vol vuur over alle geheimen uit de Oudheid. Over ondergrondse gangen. En over keizer Nero, die het liefst naar de gladiatorenspelen keek door een enorme, geslepen, koninklijke smaragd… uit Egypte! Opeens is Dummie door het dolle heen. Die koninklijke smaragd kan zomaar de steen zijn die hij ooit aan zijn moeder heeft gegeven op het feest voor de Nijl. Aangewakkerd door Rafael begint Dummie een koppige zoektocht naar die geheimzinnige steen. Een superspannend reisverhaal met een onverwachte ontdekking.

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Gino (10-12 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★★
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, fascinerend, geheimzinnig, grappig, interessant, leuk, mooi, ontroerend, spannend, verrassend, vrolijk
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Gemaakt door Elly Hees. Ze zijn mooi en grappig. Ook goed nagemaakt van echte dingen
7. Wat vind je leuk aan het boek?
De pizza broccolini Klaashi Maashi of: Arie van Detsie. Uitdrukkingen die Dummie gebruikt
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Datvhet zo snel uit was
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Dummie en de familie Romano. Zeker oom Gino, mijn naam genoot. Ik zou ook naar de catacombe willen en pizza bakken. Of met ze naar de camping
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?

Recentie – Dummie de Mummie en de smaragd van de Nijl

In het nieuwste boek van Dummie de Mummie wint Klaas met hulp van Dummie een pizzabakwedstrijd. Ze winnen een reis naar Rome. Daar ontdekt Dummie dat Rome vol staat met dingen uit zijn land (Egypte). Zoals Obelisken. Doordat Dummie dit allemaal ziet krijgt hij dromen. Hij droomt over de smaragd die hij aan zijn moeder heeft gegeven. In Rome zijn ze gast bij de famile Romano (van de pizzeria’s). Oom Gino en Rafael Romano helpen Dummie met zijn zoektocht naar de smaragd. Lukt het hun hem te vinden?

Het boek is spannend, leuk en grappig. Het is spannend omdat Dummie met Goos en Rafael op zoek gaan naar de smaragd van de Nijl. Ze komen ’s nachts in de donkere en verlaten catacombe om daar naar de smaragd te zoeken. Het is leuk en grappig omdat Herman (de buurman van Dummie, Goos en Klaas) een grappig muziekdoosje heeft en Klaas een Wc-rol in zijn broek stopt (op de camping). Natuurlijk zijn ook Dummie zijn uitspraken weer erg leuk. ‘De Pizza broccolini Klaashi Maashi’

Ik vond het ook heel leuk om op deze manier meer over Rome te lezen. Tosca schrijft op een leuke manier over veel bezienswaardigheden. Ik zou ook graag naar Rome willen.

Gino

11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Jongens en meisjes vanaf 8 jaar