Deze maand staan de leden van de Bieb-bende voor hun zwaarste opgave tot nu toe. De oplossing ligt opnieuw in het verleden, waar ze in drie verschillende tijdperken kistjes moeten bemachtigen. Die zijn nodig om George Hill, de Man met de Bijl, eindelijk een halt toe te roepen. Maar ze worden bewaakt door de afschrikwekkende Schatbewaarders. Geen wonder dat het nog nooit iemand gelukt is de kistjes te veroveren… In dit meeslepende vijfde deel worden de kinderen niet alleen door oude bekenden bijgestaan, maar krijgen ze hulp uit een wel heel onverwachte hoek. Ze ontmoeten de beroemde schrijfster Hildegard Bovenwijn, die meer met de legende te maken heeft dan ze dachten. Wie is zij en hoe nauw is haar leven met het lot van de Bieb-bende verbonden?

kno meer info over boek

Over het verhaal

De spitse hakken van de pumps bleven om de meter in de modder steken. Een slanke vrouw met een knalrode jurk, overdreven veel make-up op en gitzwart haar dat met stokjes in een knotje was gevormd, trok zich aan een boom omhoog.
Angelique van Voort haalde een paar keer diep adem. Ze had een missie en die wilde ze koste wat het kost afmaken.
Toen ze de top van de heuvel bereikte, die in het noordoosten van Zuidbaai stond en volledig genegeerd werd door het volk, liep ze met een kromme rug naar het lelijkste landhuis dat ze ooit had gezien.
Die rommel moet maar meteen weg.
Het had veel weg van een verlaten huis uit een horrorfilm, vanwege het ingestorte dak, de gaten waar ooit ramen hadden gezeten en de deur die uit het kozijn was gerukt. Zo’n huis waarin zich een gruwelijk beest schuilhield.
En ik ken dat beest, ik weet wat zich hier in de heuvel verschuilt. Deze plek heeft zoveel van mij afgenomen.
Vlak voor het huis bleef ze staan. Ze zette haar handen in haar zij en probeerde rechtop te gaan staan. Er ging een pijnscheut door haar heen en ze vertrok haar gezicht. Boven haar donderde het. Donkere wolken pakten zich samen en lieten regen los. Al snel voelde Angelique hoe de stokjes bovenop haar hoofd loslieten en haar haar naar beneden ging hangen.
Zij hebben hier genoeg geheimen ontdekt, dus ik moet en zal alles ontrafelen. Jaren waren ze ermee bezig. Jaren van hun leven hebben ze weggegooid om die vervelende legende op te doeken. (blz. 11)

Angelique is de bibliothecaris van Zuidbaai. Ze heeft een hekel aan de kinderen van de Bieb-bende. Ze werkt dan ook samen met George. George probeert te voorkomen dat de Bieb-bende de Hemelrijders op tijd kan bevrijden. Inmiddels zijn er vier Hemelrijders bevrijd. Wie zal de vijfde Hemelrijder zijn? De kinderen krijgen aanwijzingen en komen zo in contact met meneer Vonk. Hij heeft een antiekwinkel in Zuidbaai en helpt de kinderen met het ontcijferen van de aanwijzingen. De kinderen twijfelen of het ze deze keer wel zal lukken om de Hemelrijder te helpen.

‘Liefje toch, jullie zijn juist hartstikke goed bezig. Jullie kunnen je niet voorstellen hoe vreselijk fout de dingen in het verleden zijn gegaan. Eigenlijk had ik gedacht dat dit jaar nooit zou aanbreken.’
‘Waarom niet? Wat is er zo bijzonder aan dit jaar?’
‘Dit jaar moet alles opgelost worden. Jullie zijn de sleutel tot alles. Het zegt toch eigenlijk al genoeg dat jullie de vloek hebben opgeheven, waardoor ik niet meer gevangen word gehouden in dat hoekhuis?’
‘We hadden niet echt een keus.’
‘Soms lijkt dat inderdaad zo. Wat jullie niet beseffen is dat jullie ongelooflijk veel op eigen gevoel doen. Jullie denken nauwelijks ergens over na. Integendeel: jullie gaan gewoon het avontuur tegemoet. Dat is een belangrijke reden waarom juist kinderen deze queeste moeten volbrengen.’
Bij het woord queeste moest Roy aan grote veldslagen denken, zoals hij wel eens in films had gezien. Dat paste toch helemaal niet bij hen? (blz. 28)

Wat is het geheim van Angelique? Hoe moeten ze de vijfde Hemelrijder bevrijden? Wat zal George allemaal doen om hen dwars te zitten? Wat is de schat die in de titel van het boek genoemd wordt?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, romantisch, spannend
Hoe kom je aan het boek?
ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van de schrijver. Het boek komt in het najaar uit
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal waarin de kinderen van de Bieb-bende een opdracht proberen uit te voeren.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Bieb-bende ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is deel 5 uit de serie over de Bieb-bende. In totaal komen er 12 delen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar, die de vorige delen van de Bieb-bende al gelezen hebben