Met Dummie de Mummie naar een snoepfabriek

Ik kreeg een paar weken geleden een mailtje of ik mee wilde met Tosca Menten en Dummie de Mummie naar een snoepfabriek. Zoals jullie weten is Dummie erg nieuwsgierig en hij wilde graag een snoepfabriek van binnen zien. En dat mocht dus! Ik wilde heel graag mee. Ik ben ook erg benieuwd hoe het is in een snoepfabriek.

We moesten er ‘s morgens vroeg zijn. Toen ik vanaf de bus naar de fabriek liep rook ik het al. Het rook naar snoep! Bij de fabriek werden we ontvangen door mensen van de snoepjesfabriek. We moesten allemaal een dunne witte jas over onze kleren aantrekken. We moesten ook een haarnetje op, en Dummie kreeg ook een netje over zijn kin. Het leek wel alsof hij een baard had…

20160914 - 8
Tosca Menten en Dummie de mummie

We gingen eerst naar de onderzoeksafdeling. Hier worden bijvoorbeeld nieuwe smaken voor de snoepjes bedacht. Nieuwe smaken kunnen natuurlijk niet zomaar in de grote fabriek gemaakt worden. Eerst moet er gekeken worden hoe de kleur gaat worden en of de smaak wel lekker is. Dat gebeurt op deze afdeling. We mochten eerst snoepjes met kersensmaak proeven. Daarna werd uitgelegd hoe deze snoepjes worden gemaakt. Het maken van de snoepjes begint met een witte pasta.

20160914 - 20
uitleg over het maken van snoep

Daarna gaan er natuurlijke smaak- en kleurstoffen bij deze pasta. Er is een grote mixer die de kleurloze pasta mengt met de smaak- en kleurstoffen.

20160914 - 26
Dummie bekijkt de kleurstof voor het snoep

De pasta is nu een grote roze bol deeg geworden. Daar kun je nog geen snoepjes van maken. Met een deegroller wordt het deeg plat gemaakt. En als het deeg plat genoeg is, gaat het door een soort pastamachine. Het deeg wordt nog iets dunner, maar er worden ook vormpjes, kleine rondjes, in het deeg gedrukt. Deze rondjes worden later de snoepjes. Gelukkig mogen wij alvast een stukje proeven…

20160914 - 41
Dummie en Tosca willen graag proeven

Het deeg moet nu eerst drogen. Als het deeg hard is geworden wordt het in grote stukken gebroken. Om te laten zien hoe de snoepjes ontstaan doet onze gids een paar grote stukken in een pan. Ze doet het deksel erop en begint heel hard met de pan te schudden. Even later doet ze de pan open en laat ze zien dat er allemaal bolletjes in de pan zitten. Door het schudden zijn de bolletjes los gekomen.

20160914 - 18
een bak vol snoepjes

Nu we weten we hoe de snoepjes gemaakt worden is het tijd om de grote fabriek in te gaan. Hier staan allemaal machines die nodig zijn voor het maken van de snoepjes.

20160914 - 44
de rondleiding begint

We beginnen bij de machine waar alle ingrediënten worden gemengd. Het deeg komt als een grote slang uit de machine.

20160914 - 57
alle ingrediënten worden gemengd

Het deeg wordt steeds smaller en smaller gemaakt totdat het platgewalst kan worden. Er worden nu ook bolletjes in het deeg gedrukt.

20160914 - 56
Dummie kijkt hoe deze rol steeds smaller wordt

 

In het filmpje zie je hoe het deeg er uit ziet met de afdruk van de bolletjes.

 

Het deeg met de afdruk van de bolletjes gaat nu een machine in waarin het deeg in stukken wordt gebroken. Hierdoor worden de bolletjes losgemaakt. De bolletjes gaan daarna in een soort centrifuge. De bolletjes worden hierin rondgedraaid en alle scherpe stukjes deeg worden er af gehaald.

 

De losse bolletjes komen in een grote bak terecht. De snoepjes zijn nu nog niet klaar. In een andere machine komt er nog een glad laagje omheen.

20160914 - 88
snoepjes

Als de snoepjes klaar zijn gaan ze naar een andere afdeling. Hier staat een machine waarmee de snoepjes worden ingepakt. De snoepjes worden opgezogen door een grote slang en gaan dan de machine in. Aan een andere kant van de machine worden kleine doosjes gevouwen. De snoepjes worden in de doosjes gezogen en de doosjes worden daarna dichtgeplakt. Aan het einde van de machine komen er allemaal doosjes met snoepjes uit.

20160914 - 100
Dummie heeft zin in snoep

De snoepjes zitten nu in doosjes. Deze kleine doosjes worden in grotere dozen gedaan en dan gaan ze naar het distributiecentrum. Dit is een heel grote hal vol met stellingen waar dozen op staan. In al deze dozen zit snoep 🙂 De dozen staan te wachten tot ze met een vrachtwagen naar de winkel worden gebracht.

20160914 - 106
allemaal dozen met snoep

Dummie vond het ontzettend leuk om te zien hoe snoep gemaakt wordt. En ik vond het erg leuk dat ik mee mocht met Tosca en Dummie.

20160914 - 114
op de foto met Tosca Menten en Dummie de mummie

 

 

Met dank aan de snoepfabriek voor de leuke rondleiding, aan Sandra van De gouden zebra dat ik mee mocht en natuurlijk aan Tosca Menten en Dummie de mummie