Veronica Roth – Opstand (1e recensie)

Na de gruwelijke gebeurtenissen tijdens haar Inwijdingsdag vlucht Tris weg uit Onverschrokkenheid. Gevoelens van rouw en schuld over de dood van Will en haar ouders achtervolgen haar. Ondertussen woedt er een oorlog tussen de facties. Binnen het hoofdkwartier van Eruditie vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats. In de andere facties heerst verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Terwijl ze strijdt tegen Eruditie, neemt Tris grote risico's om haar dierbaren te redden. Met de keuzes die ze maakt, zet ze haar relatie met Tobias en haar eigen leven op het spel. Door ingrijpende ontdekkingen moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen.

Boekinformatie
Schrijver: Veronica Roth
Titel: Opstand
Serie: Divergent #2
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2012
Bladzijden: 368
Vertaler: Maria Postema
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Ik word wakker met zijn naam op mijn tong.
Will.
Voor ik mijn ogen opendoe, zie ik hem weer op de keien in elkaar zakken. Dood.
Door mij.
Tobias gaat op zijn hurken voor me zitten en legt zijn hand op mijn linkerschouder. De wagon bonkt over het spoor en Marcus, Peter en Caleb staan in de deuropening. Ik adem diep in en houd de lucht vast in mijn longen om de druk op mijn borst wat te verlichten.
Een uur geleden voelden alle gebeurtenissen nog heel onwerkelijk.
Nu niet meer.
Ik adem uit, maar de druk blijft.
‘Kom op, Tris,’ zegt Tobias, terwijl hij onderzoekend in mijn ogen kijkt. ‘We moeten springen.’
Het is te donker om te kunnen zien waar we zijn, maar als we de trein uit moeten, zijn we waarschijnlijk vlak bij het hek. Tobias helpt me overeind en loodst me naar de deur. (blz. 7)

Tris zit in een trein, met Tobias, Marcus, Peter en Caleb. Ze zijn ontsnapt aan Onverschrokkenheid en nu onderweg naar de rand van de stad. Tris is gewond geraakt. Bij de aanval van Onverschrokkenheid zijn veel doden gevallen, waaronder de ouders van Tris. De onverschrokkenen waren onder de invloed van Eruditie. Tris en Tobias willen tegen Eruditie vechten, maar niet alle facties willen meewerken. Daarom probeert Tris een bondgenootschap te sluiten met Marcus, de vader van Tobias.

‘Ik kan je helpen,’ zeg ik.
Marcus trekt zijn bovenlip op. ‘Je moest eens weten hoe belachelijk dat klinkt,’ bijt hij me toe. ‘Dat je de aanvalsimulatie hebt kunnen stopzetten was pure mazzel, meisje, dat had niets met slimheid te maken. Ik denk niet dat jij je ooit nog weer nuttig kunt maken: ik zou een hartaanval krijgen van schrik.’
Dit is de Marcus die Tobias kent. Degene die precies weet waar hij moet slaan om de meeste schade aan te richten.
Mijn lichaam beeft van woede. ‘Tobias had gelijk over jou,’ zeg ik. ‘Je bent een arrogante, leugenachtige rat.’
‘Heeft hij dat gezegd?’ Marcus trekt zijn wenkbrauwen op.
‘Nee,’ zeg ik. ‘Hij heeft het te weinig over jou om dat soort dingen te zeggen. Daar ben ik helemaal zelf achter gekomen.’ Ik knars met mijn tanden. ‘Jij betekent vrijwel niets voor hem. En dat wordt alleen maar minder de tijd.’
Marcus geeft geen antwoord en draait zich weer om naar de waterzuiveringsinstallatie. Ik blijf nog een ogenblik triomfantelijk staan terwijl het geluid van het ruisende water samensmelt met de hartslag in mijn oren. Dan loop ik het gebouw uit, en pas als ik halverwege het grasveld ben, besef ik dat ik niet heb gewonnen. Marcus heeft gewonnen. (blz. 38)

Het lukt Tris niet om Marcus te overtuigen. Ze krijgt ruzie met Tobias omdat ze achter zijn rug met zijn vader heeft gepraat. Tobias heeft een hekel aan zijn vader, omdat die hem zijn hele jeugd mishandeld en gekleineerd heeft. Zal het hen lukken om bondgenoten te vinden in hun strijd tegen Eruditie? Zal het lukken om Eruditie te verdrijven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een toekomstroman
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Trish en Four ontmoeten en zien hoe hun omgeving er uit ziet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel uit de Divergent-serie
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 15 jaar

Geef een antwoord