Stukjes hemelblauw vertelt het verhaal van Zac en Ira die zonder vader en moeder opgroeien. Daardoor verhuizen ze steeds van het ene pleeggezin naar het andere tot ze plotseling, als ze zeven en negen jaar oud zijn, naar een kindertehuis worden gebracht. Stilaan raken de twee kinderen gehecht aan de mensen in hun nieuwe huis. De vriendelijke Silas, de prachtige Hortense, de pesterige Jimmy en zelfs aan de griezelige mevrouw Clanks. Na de nodige verwikkelingen en avonturen gaat uiteindelijk hun diep gekoesterde wens in vervulling: ze mogen bij Martha komen wonen, de vrouw bij wie ze twee onvergetelijke vakanties hebben doorgebracht en die hen, tot hun eigen stomme verbazing, in haar hart blijkt te hebben gesloten.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Dit is het verhaal over hoe mijn leven op een keer helemaal op zijn kop kwam te staan. Niet dat het eerst gewoon rechtop stond, maar opeens had het wel een tijd lang wel wat van dat moment dat je naar een clown zit te kijken die met borden jongleert en dat hij alle borden in de lucht heeft en je alleen maar je adem kunt inhouden en hopen dat ze niet naar beneden komen kletteren.
Ik heb voor dit verhaal stukken uit de dagboeken gehaald die ik bijhield toen Zac en ik klein waren. Daar schreef ik in omdat we ons bijna onzichtbaar voelden en ik ervoor wilde zorgen dat ons verhaal verteld werd, en ook omdat ik hoopte dat het leven beter zou worden voor het kleine ongeliefde meisje dat ik toen was en mijn nog kleinere ongeliefde broertje. En als het leven dan niet beter werd, of in elk geval interessanter, dan zou ik het zelf wel verzinnen – dan zou ik er heksen en kastelen en ritjes in snelle auto’s in stoppen. Maar dat hoefde niet. Het leven had mijn hulp helemaal niet nodig om spannend te worden. (blz. 5)

Ira en Zac wonen al hun hele leven bij pleegouders. Ze hebben geen herinneringen aan hun echte ouders. Ze wonen nu bij een ouder echtpaar, maar daar kunnen ze niet blijven. Ze worden naar kindertehuis Skilly gebracht.

We hadden die middag de tuin helemaal voor onszelf. We wisten toen nog niet dat ze dat met alle nieuwe kinderen doen. Ze laten ze in hun eentje in de tuin spelen. In het begin wilde Zac mijn hand niet loslaten, maar toen vond hij een stok en begon hij de boom te slaan. Stukjes schors vlogen in het rond. Ik zei niets. Ik liep gewoon weg. En toen draaide ik net zo langs in het rond tot ik duizelig was en moest gaan liggen, en toen ik daar lag liet ik de blauwe lucht mijn hoofd vullen en hoefde ik niet meer te schreeuwen. Zo gaat dat met de lucht. Hoe akelig het ook is, je kunt altijd omhoogkijken naar de lucht en dan voel je je beter. (blz. 16)

Ira en Zac krijgen samen een kamer, op zolder. Vanuit het raam kijken ze op de grote boom die in de tuin staat. Het duurt even tot ze hier gewend zijn, maar dan maken ze vrienden in Skilly. Soms verdwijnt er een vriendje, omdat die geadopteerd worden. Maar er komt helaas niemand voor Ira en Zac. Op een dag vindt Ira een brief…

Er is vandaag iets wonderbaarlijks gebeurd! Ik ga het aan niemand vertellen, want het is mijn geheim. Ik ben zo blij dat ik er bijna van ga dansen, want toen Zac me zag, vroeg hij: ‘Wat heb jíj dan?’ en ik ga niemand vertellen wat ik heb.
Dit gebeurde er.
Ik liet mijn potlood naast mijn bed vallen en toen ik eronder kroop om het te pakken bewoog er een vloerplank. En daaronder lag een brief! Ik heb sinds mijn negende boven een brief geslapen en ik wist het niet eens! Ik dacht alleen maar aan de vogels op het dak. De brief zat in een envelop waar sterren op getekend waren en er stond op geschreven: Aan wie dit leest, wat betekent dat de persoon die hem geschreven heeft de naam niet wist van de persoon voor wie hij was. (blz. 51)

Wat staat er in de brief en van wie is de brief? Wat gaat Ira met deze brief doen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
ontroerend, verrassend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Aan het begin van elk hoofdstuk staat een zwartwit illustratie. Ze zijn vooral bedoeld als versiering, maar er zit wel een detail in van wat in het hoofdstuk voorkomt. De illustraties zijn gemaakt door Katie Harnett

illustratie uit Sue Durrant - Stukjes hemelblauw

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een lief, maar ook zielig verhaal over twee kinderen die in een weeshuis wonen
Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Ira & Zac ontmoeten, en Martha, en dan lekker in de tuin zitten van Martha en thee drinken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het omslag van dit boek is erg mooi. Het heeft een dubbele laag waardoor je het gevoel hebt dat je door een raam naar buiten kijkt. Het buitenste omslag zit los waardoor het tijdens het lezen af en toe verschuift. Dat is niet zo handig.
Ik moest huilen bij het einde van het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar