boekomslag Bette Westera - Oma's rommelkamer

Sofia is dol op oma en oma is dol op haar. Als Sofia bij oma komt logeren, mag ze in de rommelkamer slapen en soms ook bij oma in bed. Met kerst hebben ze samen een verrassing voor de rest van de familie. Maar mama schrikt van de verrassing. Ze vindt dat oma rare dingen doet en steeds vergeetachtiger wordt. Sofia begrijpt mama niet – oma houdt gewoon niet zo van nieuw en opgeruimd, maar van oud en rommelig. Is dat nou zo erg?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het is kerstvakantie en Sofia mag bij oma logeren. Helemaal alleen. Papa en mama brengen haar weg en gaan dan een paar dagen samen naar een hotelletje in de Ardennen.
Sofia is nog nooit in een hotelletje geweest. Maar dat geef niet. Want met papa en mama in een hotelletje slapen kan nooit zo leuk zijn als helemaal alleen logeren bij oma. (blz. 7)

Sofia mag bij oma logeren. Dat vindt ze altijd erg leuk en gezellig. Oma is de laatste tijd wat vergeetachtig. De ouders van Sofia zijn bang dat oma vergeet om de kerstboodschappen te doen en daarom hebben ze die voor haar besteld. Oma wil zelf zorgen voor een kalkoen voor Eerste Kerstdag. Ze vraagt of Sofia haar helpt onthouden. Oma en Sofia willen de kerstboom versieren, maar oma kan de boom niet vinden. Ze weet zeker dat ze er een gekocht heeft. Even later wordt er aangebeld en staat er een jongen voor de deur met een kerstboom. Oma’s had inderdaad een kerstboom gekocht, maar ze was vergeten dat hij bezorgd zou worden. Ze versieren samen de boom. Daarna maken ze samen een puzzel en drinken ze warme chocolademelk.

Na de warme chocolademelk gaat Sofia naar bed. Helemaal uit zichzelf. Ze doet een plas, wast haar handen, trekt haar pyjama aan en poetst haar tanden. Dan gaat ze nog even naar beneden.
‘Ik ga naar bed,’ zegt ze. ‘Welterusten.’
Oma geeft geen antwoord. Ze zit op de bank met de puzzel van Sneeuwwitje op haar schoot en staart naar de regendruppels die langs het donkere raam naar beneden biggelen.
‘Oma?’ zegt Sofia voorzichtig.
Oma kijkt op.
Sofia kruipt naast haar op de bank en legt haar hoofd tegen haar schouder.
Oma zucht.
‘Wat is er?’ vraagt Sofia.
‘Ik ben verdrietig,’ zegt oma.
‘Waarom dan?’
‘Om de stukjes die kwijtraken,’ antwoordt oma.
Sofia kijkt oma verbaasd aan. ‘We kunnen toch een nieuwe kopen?’
‘Een nieuwe wat?’
‘een nieuwe puzzel. Van Sneeuwwitje. Of van Winnie de Poeh.’
‘Ik heb het niet over Sneeuwwitje en Winnie de Poeh,’ zegt oma. ‘Ik heb het over mezelf. Ik voel me net een oude puzzel waar steeds meer stukjes van kwijtraken. Soms word ik wakker en dat weet ik niet meer wat voor dag het is. Dan ga ik naar de bakker om een halfje bruin te halen en dan is de winkel dicht. Dan ben ik vergeten dat het zondag is. Of ik koop ‘s morgens een kerstboom en ik weet daar ‘s middags niets meer van.’
‘Wel waar,’ zegt Sofia. ‘U wist het nog wel. U zei dat het een mooie, grote boom was, dat weet ik nog.’
‘Zei ik dat echt?’
Sofia knikt.
‘Toch was ik het vergeten.’
‘Omdat de bloemenman hem nog moest brengen. Je kunt toch niet weten dat je een boom hebt gekocht als je hem nergens ziet?’ (blz. 43)

Wordt oma echt vergeetachtiger? Kan Sofia oma hierbij helpen? Denken Sofia en oma er aan om op tijd de kalkoen op te halen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, ontroerend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De illustraties zijn van Joanne Lew-Vriethoff. De illustraties zijn in kleur en ze laten zien wat Sofia en haar oma samen doen en meemaken

illustratie uit Bette Westera - Oma's rommelkamer

Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een lief verhaal over een oma die steeds vergeetachtiger wordt. Sofia, haar kleindochter, vindt het vooral erg gezellig bij oma.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat oma zo vergeetachtig wordt
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil oma ontmoeten, want volgens mij is het een lieve oma
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 6 jaar die misschien ook zo’n vergeetachtige oma of opa hebben, omdat het herkenbaar is. Maar eigenlijk is het een leuk verhaal voor alle kinderen

Geef een antwoord