Simone de Jong – Het geheim van meneer Hartjes (1e recensie)

boekomslag Simone de Jong - Het geheim van meneer Hartjes

Mara is vaak ziek. Ze moet dan alleen thuisblijven en uitrusten, terwijl haar vader gaat werken. Saai! Bij toeval komt ze er op een dag achter dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken. Integendeel, ze proberen eenzame, zieke of ongelukkige mensen te helpen door bij hen in te breken als ze niet thuis zijn. Ze maken het leven van de bewoners aangenamer door ongemerkt kleine dingen te veranderen. Mara wil natuurlijk ook lid van de club worden …

kno meer info over boek

Over het verhaal

Ik werd wakker op de bank. Ziek. Alweer. Papa was naar z’n werk en alles aan mij voelde slap. Ik miste de klas en Saar. Ik miste papa. Mama kon ik moeilijk missen, want die heb ik nooit gekend. Ze had mij geboren laten worden en toen was ze verdwenen. Ze was altijd al zo snel als de wind, zie pap. Maar hij was dubbel blij met mij en had talent voor baby’s. Hij was een vader en moeder in één. Ik heb nooit een andere vader gezien die zo goed kan verzorgen. Jammer genoeg kan hij geen huisman zijn (dat zou gezellig zijn!), want je moet geld hebben. Anders komen we niet langs de kassa in de super, zegt hij altijd. Dus.
Ik lag hier van de saaiheid te balen. Straks na school zou Saar bellen. Saar is de leukste. Maar ziek zijn snapt ze niet echt. Dit is mijn dag als ik ziek ben: opstaan, naar de spiegel lopen, zien of ik ziek ben of niet, zien dat ik ziek ben, ontbijten met papa en gekke bekken trekken samen omdat ik ziek ben, op de bank gaan liggen en papa gedag zeggen, tv-kijken, lezen, in slaap vallen, brood eten en naar buiten kijken, aan m’n huiswerk snuffelen, verzameling bekijken, lezen, tv-kijken, wachten tot ik de sleutel in de deur hoor – yes! Papa thuis, Saar belt, alles oké. Spannend, hé? Misschien krijg ik binnenkort een leraar thuis, want anders gaat het later ook nog mist met mij. Ziek en dom is erger dan alleen maar ziek.
Ik lag hier dus en miste… iets. Alles. Ik kan het niet uitleggen. Sorry. (blz. 7)

Mara is vaak ziek en dat vindt ze niet leuk. Ze wil graag naar school, want ziek thuis zijn is saai. Op een dag, als ze op de bank tv ligt te kijken, staat er opeens een oudere dame in de woonkamer. Mara weet zeker dat de deuren op slot zitten, dus hoe is deze mevrouw binnen gekomen? De mevrouw doet alsof ze dement is en niet meer weet waar ze is, maar Mara heeft haar door. Geertje, de oude mevrouw, geeft toe dat ze doet alsof ze oud is. Ze vertelt dat Mara haar niet had mogen zien.

In de dagen erna zag ik Geertje veel. We speelden spelletjes en ik mocht tegen haar aan vechten als ik boos was. We waren blij dat we elkaar gewoon konden blijven zien en eindelijk kwam ik meer te weten over de club. Hij bestond uit alleen maar oude dames en was een nepbreiclub. Daarom hadden ze altijd allemaal een breiwerkje bij zich. Ze deden alsof ze slecht ter been waren. ‘Naar oude, beverige mensen kijkt niemand om,’ zei Geertje. Ze kwamen bij mensen in huis als die niet thuis waren. Mensen die alleen woonden en weinig vrienden hadden, en mensen die ziek waren. Ze hielden de boel in de gaten en probeerden hen stiekem te helpen. Ieder had zijn vaste huizen, allemaal in de buurt. Geertje had nog maar net mijn huis gekregen, toen ik haar ontdekte. Ze wist nog net dat ik vaak ziek was, toen. Ze had van de Administratie doorgekregen dat ik vaak alleen thuis was na school, omdat mijn vader steeds moest werken. Ze wilden dat mijn huis gecheckt zou worden. Ze had een keer opgeruimd, frisse lucht gespoten en een klein dingetje voor m’n verzameling achtergelaten. Een goudkleurig slotje, voor m’n deur. (blz. 38)

Mara wil meer weten over de nepbreiclub en Geertje neemt haar mee naar een bijeenkomst. De andere dames vinden het erg leuk om ook eens een jonger iemand te zien. Ze besluiten dat Mara lid mag worden. Maar daarvoor moet ze wel een examen afleggen. Zal het Mara lukken om het examen te halen? Hoe kan Mara de nepbreiclub helpen? Zal Mara nog lang ziek zijn?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, ontroerend, verrassend, vrolijk, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Er staan zwartwit illustraties in het boek. Ze zijn gemaakt door Joke Eikenaar. Ze laten zien wat Mara doet met de geheime breiclub
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een grappig verhaal over een meisje dat ziek is. Ze komt er achter dat er een geheime breiclub is en daar wil ze ook wel bij horen. Dan heeft ze het gevoel dat ze niet alleen maar een ziek meisje is
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat Mara ziek is. Daardoor kan ze niet vaak naar school en kan ze niet de dingen doen die ze wil doen
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de dames van de breiclub ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 9 jaar