In ‘Missie Red de dieren’ staan vijf spannende verhalen over dieren in nood: een ijsbeer, een tijger, een gorilla, een zeeschildpad en een olifant. De rangers proberen de dieren met man en macht te hulp te schieten. En dat valt niet mee! Je volgt de spannende reddingsacties op de voet, zowel vanuit het zicht van de rangers als ook van de bedreigde dieren.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Haar voeten voelen fijn in het zand. Ze voelt de warme zeebries op haar gezicht. Hier kan ze haar problemen achterlaten, de armoede, de schulden en het verdriet om haar overleden moeder. Hier is ze vrij. Mia duikt het water in. Het water is aangenaam, niet te warm, niet te koud. Het voelt alsof ze vliegt. Ze opent haar ogen. Alles is wazig, snel knippert ze een paar keer om het water uit haar ogen te krijgen. Dan ziet ze wat ze zocht. Ze knijpt haar ogen weer dicht en steekt haar hand uit. Iets zachts botst tegen haar hand. Ze opent haar ogen opnieuw en ziet een prachtige zeeschildpad. Mia kijkt naar het litteken op het schild. Hallo Cameo, je wond is goed geheeld, denkt ze. De schildpad is tegen de schroefbladen van de motor van een schip gekomen en daardoor brak zijn schild. Mia heeft hem gered en verzorgd. Ook heeft ze de schildpad een naam gegeven, Cameo. Mia zwemt even naar boven om adem te halen. (blz. 9)

Mia woont samen met haar vader. Ze geniet de hele dag van de natuur om haar heen. Ze vindt het heerlijk om met Cameo te zwemmen.

Cameo ziet Mia als snel aankomen. Mia en hij zwemmen door het water. Het is heerlijk om zo rustig samen te zwemmen. Zo verschillend als ze zijn, zo goed kunnen ze met elkaar overweg. Cameo is blij dat hij door Mia gered is. (blz. 13)

Op een dag ontmoet ze drie rangers van het Wereldnatuurfonds (WNF). Zij doen onderzoek naar zeeschildpadden.

Ranger Daan wijst naar iets in de verte. Het is een zeeschildpad! Blij zwemmen ze dichterbij. ‘Maar wat zwemt ernaast?’ vraagt Finn verbaasd. Ze kunnen het niet goed zien. Dan wordt duidelijk wat het is. Ze schrikken. Er zwemt een meisje naast de schildpad! Het meisje aait de schildpad zachtjes over zijn schild. Het dier lijkt helemaal niet bang te zijn voor het meisje. Daan denkt na. Is het wel goed als mensen wilde zeeschildpadden aanraken. Hij denkt van niet. Hij gebaart naar haar en het meisje kijkt verbaasd op. (blz. 13)

Mia vertelt hoe ze Cameo heeft gered, en over een klein schildpadje dat ze de vorige dag heeft gered. De rangers willen graag het kleine schildpadje zien. Mia neemt hen mee naar waar ze woont. Wat vinden de rangers van het schildpadje? Waarom doen ze onderzoek naar zeeschildpadden?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, realistisch, spannend, verrassend, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Er staan tekeningen in die door Lian Kandelaar zelf zijn gemaakt. Het zijn dieren die de hoofdpersoon in een verhaal zijn

illustratie uit Lian Kandelaar - Missie Red de dieren

7. Wat vind je leuk aan het boek?
In het boek staan 5 verhalen en in elk verhaal staat een bedreigde diersoort centraal. Het zijn verhalen die spannend, grappig en zielig zijn
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Lian was 10 jaar toen ze dit boek schreef. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar het Wereldnatuurfonds. Tijdens het lezen van de verhalen heb ik niet gemerkt dat ze door zo’n jonge schrijver zijn geschreven. Ik ben erg benieuwd naar een volgend boek van haar…
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van dieren