boekomslag Tosca Menten - Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl (Dummie de mummie 8)

Dummie doet namens Klaas stiekem mee met een pizzawedstrijd. Als Klaas wint met zijn oer-Hollandse broccolipizza, is hij natuurlijk apetrots, tót blijkt dat er een reis naar Rome aan de winst vastzit. Dummie is niet meer tegen te houden en natuurlijk vertrekken Klaas, Goos en Dummie naar Rome. In Rome bezoeken ze alle Romeinse hoogtepunten, daarbij geholpen door de kleine, trotse Rafael, zoon van de pizzabakker. Die vertelt hen vol vuur over alle geheimen uit de Oudheid. Over ondergrondse gangen. En over keizer Nero, die het liefst naar de gladiatorenspelen keek door een enorme, geslepen, koninklijke smaragd… uit Egypte! Opeens is Dummie door het dolle heen. Die koninklijke smaragd kan zomaar de steen zijn die hij ooit aan zijn moeder heeft gegeven op het feest voor de Nijl. Aangewakkerd door Rafael begint Dummie een koppige zoektocht naar die geheimzinnige steen. Een superspannend reisverhaal met een onverwachte ontdekking.

knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Gerrianne (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, eng, geheimzinnig, grappig, leuk, spannend
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De tekeningen zijn gemaakt door Elly Hees. Ze zijn mooi en passen bij de tekst. Ik vond vooral de tekeningen van de fonteinen en andere bezienswaardigheden in Rome mooi. Zo konden we gelijk zien waar ze het nou precies over hadden in het boek.
7. Wat vind je leuk aan het boek?
De taal van Dummie is erg grappig. Hij verandert vaak woorden in iets anders.
“‘Ghallo Pizza Ria, ghier is Dharwishi in telefoon. Maar jij twee pizza’s voor Klaas en Ghoos? … Klaas wil pizza met rare naam van ghroente en Ghoos wil dubbelgevouwen van kale zonen. Ik gheb vraagje, kan ook beetje Maashi erin? … Die is Italiaanse kaashi, jij weet wel? … Nee, is niet ghrap. Kaashi Maashi!'”
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Wat er uiteindelijk met de Smaragd van de Nijl gebeurde…
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Dummie wel eens in het echt willen ontmoeten. Ik hoop dat ik dan niet van hem schrik.
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik heb op mijn eigen blog ook een recensie over het boek geschreven. http://leesdan.blogspot.nl/2016/11/dummie-de-mummie-en-de-smaragd-van-de.html
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongens en meisjes vanaf ongeveer 10 jaar. Voorlezen kan al veel eerder. Ik heb het boek bijvoorbeeld aan mijn zoontje van toen nog 5 voorgelezen. We hebben er samen erg om gelachen!