boekomslag Tosca Menten - Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl (Dummie de mummie 8)

Dummie doet namens Klaas stiekem mee met een pizzawedstrijd. Als Klaas wint met zijn oer-Hollandse broccolipizza, is hij natuurlijk apetrots, tót blijkt dat er een reis naar Rome aan de winst vastzit. Dummie is niet meer tegen te houden en natuurlijk vertrekken Klaas, Goos en Dummie naar Rome. In Rome bezoeken ze alle Romeinse hoogtepunten, daarbij geholpen door de kleine, trotse Rafael, zoon van de pizzabakker. Die vertelt hen vol vuur over alle geheimen uit de Oudheid. Over ondergrondse gangen. En over keizer Nero, die het liefst naar de gladiatorenspelen keek door een enorme, geslepen, koninklijke smaragd… uit Egypte! Opeens is Dummie door het dolle heen. Die koninklijke smaragd kan zomaar de steen zijn die hij ooit aan zijn moeder heeft gegeven op het feest voor de Nijl. Aangewakkerd door Rafael begint Dummie een koppige zoektocht naar die geheimzinnige steen. Een superspannend reisverhaal met een onverwachte ontdekking.

knop meer info over boek

Over het verhaal

‘Darwishi! Word wakker!’
Darwishi deed zijn ogen open en keek recht in het gezicht van hogepriester Hepsetsoet.
‘Ga je wassen. We gaan.’
Met een ruk zat Darwishi overeind. Opgewonden kroop hij achter zijn oude vriend aan de tent uit en waste zich in de Nijl. Boven hem schitterenden miljoenen sterren en behalve het kabbelende water was er geen geluid.
Hij was ver van huis, bij de steengroeves van Soe-joene onder Wasset. Daar kwam het rode graniet vandaan voor hun zuilen en sarcofagen. Als zoon van een farao moest hij weten wat daar gebeurde, en daarom had Hepsetsoet hem meegenomen op zijn reis over de Nijl.
Darwish had al heel veel geleerd. Hij had gezien hoe mannen reuzenblokken steen uithakten, hoe ze die met houten sleden voorttrokken en hoe ze de langste stenen tussen twee boten in het water lieten zakken.
Gisteren waren er een paar boten met zulke zware lading vertrokken.
Darwishi had de roeiers uitgezwaaid. ‘Over een paar weken zijn jullie thuis!’ riep hij, en stiekem had hij wel meegewild.
Maar hun eigen boot was niet meegevaren, want Hepsetsoet wilde hem nog iets laten zien.
Darwishi liep terug naar de tent. Daar bonden mannen zakken eten en water aan de ezels.
‘Het wordt een lange rit,’ zei Hepsetsoet. ‘Heb je er nog zin in?’
‘Natuurlijk,’ zei Darwishi.
Ze stapten op hun ezels en reden naar de heuvels. Het pad maakte een bocht en Darwishi keek om. De veilige Nijl was nergens meer te bekennen. Opeens een beetje ongerust reed hij de donkere woestijn in, op weg naar de mijnen van Wadi-boedoe. (blz. 9)

In de mijnen van Wadi-boedoe vindt Darwishi een grote groene smaragd. Die geeft hij aan zijn moeder, de vrouw van de farao. Zij zal de smaragd doorgeven aan haar dochter, en die weer aan haar dochter…

Het is zomervakantie. Dummie en Groos vinden het niet leuk dat Klaas chagrijnig is. Hij is ziek en baalt ervan.

Dummie en Goos fietsten van het veldje naar huis.
‘Zou Klaas nog in bed liggen?’ vroeg Goos, toen ze het erf op reden.
‘Ik denk wel. Ghij doet niet pittesik al ghele week,’ zei Dummie.
‘Omdat hij ziek is, hoor,’ zei Goos.
‘Omdat ghij ghrote chagrijn,’ snoof Dummie.
Goos zette zijn fiets tegen het huis en grinnikte. Dummie had wel gelijk. Net nou het vakantie was, had zijn vader de chagrijnigste week van zijn leven. Zijn vriendin Sayenne was voor zes weken naar haar familie in Jamaica en dat vond hij helemaal niks. Niet dat Klaas mee had gewild, want dan had hij in zo’n eng vliegtuig gemoeten. Maar hij miste haar heel erg,, zie hij, en ze kon niet eens op zijn verjaardag zijn. Tot overmaat van ramp was Klaas ziek geworden. En nu lag hij al vier dagen met een rood hoofd op bed en had nergens zin in. (blz. 16)

Ze proberen een leuk cadeau voor zijn verjaardag te bedenken, maar ze hebben maar weinig geld. Tussen de reclamefolders zit ook een folder van de pizzeria. De pizzeria heeft een pizzareceptwedstrijd. Dummie lijkt het wel een leuk idee om hier aan mee te doen, in de naam van Klaas. Als hij wint is dat een bijzonder verjaardagscadeau.

Het recept dat Dummie en Goos hebben ingestuurd heeft de wedstrijd gewonnen. Een pizza met bloemkool, gehaktbal en appelmoes. Nu maakt deze pizza ook kans op een Europese prijs. Ze worden door Alfonso uitgenodigd om naar Rome te komen.

Toen iedereen in het restaurant een groene pizza met een gehaktbal voor zijn neus had, kwam Alfonso bij hen aan tafel zitten.
‘Hoe smaakt het?’ vroeg hij.
‘Heerlijk,’ zei meester Krabbel en hij gaf Klaas een por.
‘Ja, lekker,’ zei Klaas kort.
‘Prima,’ zei Alfonso. ‘Ik zal het nog even uitleggen. Ik snap dat het allemaal wat onverwacht kwam. Maar u bent in Rome straks in uitstekend gezelschap. We hadden in andere landen ook fantastische winnaars. Der Fritz uit Oostenrijk met een Pizza Schnitzeloni. De Duitse Heino met zijn Bratwurstpizza. Die vind ik trouwens niet heel lekker, maar de Duitsers wel, heb ik begrepen, dus die heb ik ook laten winnen. En de Noorse Karl met zalm. Ik vlieg op dit moment heel Europa door voor deze stunt en ik ontmoet alleen maar pizzakampioenen.’
‘Ja, maar meneer…’
‘Zeg maar Alfonso. Kijk eens om u heen. Iedereen eet met smaak uw pizza. Bent u niet blij?’
‘Nee. Ik moet u teleurstellen. Ik ga niet naar Rome.’
‘Maar waarom dan niet?’
‘Ghij is bange watje van vliegen,’ zei Dummie.
‘O, is dat het?’ zei Alfonso opgelucht. ‘Dat snap ik helemaal. U hoeft ook niet te vliegen. Geen enkel probleem. U komt gewoon met de auto.’
‘Nee. Ik wil ook niet met de auto. Dat is veel te ver rijden.’
‘Prima. Dan regel ik een autoslaaptrein. Dan gaat u lekker slapen, en als u wakker bent, bent u in Italië?’
‘Maar ik wil helemaal niet naar een grote stad. Ik hou van Polderdam. Met al zijn gras en natuur.’
‘Prima! Dan gaat u kamperen. Ik weet een mooie camping vlak bij Rome. Zeg het maar. Wat wilt u nog meer?’ (blz. 46)

Alfonso lukt het om Klaas om te praten. Een paar weken later gaan Klaas, Goos en Dummie naar Rome. Hier komen ze ook Egyptische overblijfselen tegen, die door de Romeinen in Egypte zijn gestolen. Als ze een obelisk tegenkomen herinnert Dummie zich opeens dat hij in de smaragdmijnen is geweest, en daar een smaragd voor zijn moeder heeft gevonden. Ook heeft hij haar kleinere smaragden gegeven voor op haar obelisk. Is een van de obelisken in Rome van zijn moeder geweest? Vinden ze in Rome de pizza van Klaas ook lekker? Vinden Klaas, Goos en Dummie het leuk om in Rome te zijn?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend, vrolijk, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Er staan veel zwartwit tekeningen in, gemaakt door Elly Hees. De tekeningen zijn een aanvulling op de tekst en laten stukjes uit het verhaal zien

illustratie uit Tosca Menten - Dummie de mummie en de Smaragd van de Nijl

7. Wat vind je leuk aan het boek?
Klaas, de vader van Goos, heeft dankzij Dummie een pizzawedstrijd gewonnen. Ze winnen een vakantie in Rome.
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het zielig dat Dummie zijn moeder zo mist
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil Dummie en Goos ontmoeten
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het 8e boek over Dummie de mummie. Dit is het 3e boek van Dummie die ik heb gelezen en ik vond dit het leukste en meest fascinerende verhaal. Ik heb veel geleerd over de verhouding tussen de Egyptenaren en Romeinen. Ik ben benieuwd naar meer avonturen van Dummie en Goos
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 8 jaar