Reggie Naus – De pakjespiraat (1e recensie)

Waarom timmert de familie Donderbus het hele huis dicht zodra Sinterklaas weer in het land is? En waarom krijgen ze eigenlijk nooit cadeaus? Michiel vindt het maar vreemd. Dan bewijst Opa Donderbus weer eens dat hij een echte piraat is. Op Pakjesavond gaat hij op rooftocht, verkleed als Sinterklaas. Michiel en Billy proberen hem tegen te houden, wat niet zo gemakkelijk blijkt. Maar gelukkig is de echte Sinterklaas er ook nog…

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Het is gewoon te koud om mensetende monsterhaaien te lokken,’ zei Billy Donderbus teleurgesteld.
Michiel Brugman zei niets. Hij begreep niet waarom je monsters zou lokken die jou als een lekker hapje zagen.
De jongens liepen door de duinen. Ze hadden de hele middag op het strand gespeeld. Billy had woorden als ‘bloed’ en ‘vlees’ en ‘biefstuk’ naar de zee staan roepen. Volgens hem zouden daar die haaien op af komen, maar het was niet gelukt. Gelukkig. Nu gingen ze naar huis. (blz. 7)

Billy en Michiel hebben het koud en gaan weer op weg naar huis. Het wordt al donker. Het is koud, maar Michiel vindt dat niet erg. Hij vindt deze tijd van het jaar, zo vlak voor Sinterklaas, erg leuk. Billy vindt er niets aan, hij vertelt dat hij ook nooit cadeautjes krijgt. Dat is best raar.

Billy bonsde op de deur. Van binnen uit hoorden ze een hele reeks sloten die open werden gemaakt. De deur ging op een kier open en het hoofd van mevrouw Donderbus verscheen om de hoek. ‘Klaar?’ vroeg ze. ‘Kom dan gauw binnen. Het is bijna donker.’
‘We moeten het gereedschap nog naar binnen brengen,’ zei Billy.
‘Snel dan,’ zei mevrouw Donderbus. ‘En pas op dat er niemand binnenkomt. Ik moet terug naar boven, mijn kwallentaart brandt aan.’ Ze keek nog even speurend de straat rond. Toen draaide ze zich om en liep de trap op.
Billy en Michiel raapten de stukken gereedschap op en smeten ze door de deuropening naar binnen.
‘Wat doet je moeder vreemd, zeg,’ zei Michiel.
‘Pakjesavond,’ mompelde Billy. ‘Elk jaar hetzelfde. Ze blijven de hele nacht op, met de wapens in de hand. Elke kier houden ze in de gaten. En ze hebben een kanon op de open haard gericht.‘ (blz. 21)

De ouders van Billy doen hun best om het huis helemaal dicht te timmeren. Maar zo kan Sinterklaas toch geen cadeautjes komen brengen? Blijkbaar is er ooit iets gebeurd tussen Sinterklaas en opa Donderbus. Billy en Michiel snappen er niets van. Maar op pakjesavond blijkt opa verdwenen te zijn. Even later komen de andere buren vertellen dat ze een heel rare Sinterklaas op bezoek hadden. Hij heeft hen beroofd en wilde rum drinken. Het lijkt wel alsof ze het over opa Donderbus hebben. Wat is er toch aan de hand?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, grappig, realistisch, verrassend
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De zwart-wit illustraties zijn van Mark Janssen. Ze passen goed bij het verhaal en laten stukjes uit het verhaal zien
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een Sinterklaasverhaal, maar anders dan anders. Er staat ook een leuke uitleg in over waarom Pieten zwart zijn. Het verhaal is ook actueel, want er komen zelfs actievoerders (zowel voor- als tegenstanders van zwarte Piet) in het boek voor.
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Sinterklaas natuurlijk
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 6 jaar. Ik denk dat het ook een leuk boek is voor oudere kinderen om een daarna een discussie te houden over Pieten