Op bezoek bij een drukkerij

Vandaag mocht ik mee op excursie naar drukkerij Wilco in Amersfoort. In februari komt bij uitgeverij Lemniscaat een nieuw boek uit van Marco Kunst. Het boek heet “De Waterwaack van Natterlande”.

Over het boek:

De tweeling Toffee en Gum vertellen samen over hun waanzinnige avonturen in de Zomp. Want het zal je maar gebeuren dat je ouders – die altijd een wedstrijdje doen wie het meeste geld verdient – opeens een brief krijgen waarin staat dat je de moeder de wettige erfgename is van haar bet-bet-bet-betachter-achterachterachterneef en dus aanspraak mag maken op de Zomp en het Waterwaackhuis. Die ouders ruiken natuurlijk meteen geld: zo’n zomp kun je mooi volbouwen. Dus Toffee en Gum én hun au-pairs Limona en Vanilla worden meegesleept naar het Waterwaackhuis. Maar daar blijken ze niet de enigen te zijn die denken dat ze de Zomp kunnen erven. En die Zomp wil niet zomaar worden volgebouwd. In de vochtige, zompige omgeving vinden vreemde gebeurtenissen plaats – en Toffee en Gum gaan op onderzoek uit om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is. Maar steken ze hun neus niet in zaken die hen niet aangaan?

Marco Kunst en Marieke Nelissen

De drukkerij bestaat uit een aantal hallen waar grote machines staan. Hieronder zie je een drukpers. Aan de ene kant gaan er grote vellen papier in. Deze vellen papier gaan langs een rol vol inkt en dan langs een rol waar een metalen plaat op zit met daarop de tekst van het boek. Het vel papier wordt aan beide kanten bedrukt en dan staan er maximaal 32 bladzijden op.

drukpers

De bedrukte vellen papier gaan naar een vouwmachine. Hier worden de vellen papier tot een klein boekje gevouwen. Dit wordt een katern genoemd. Daarna worden de bladzijden losgesneden. Een boek bestaat uit meerdere katernen. Hieronder zie je bladzijden uit het prentenboek “De ijsbeer”, dat in februari bij uitgeverij Lemniscaat zal verschijnen.

bladzijden uit “De ijsbeer”

De drukkerij heeft veel papier nodig. Hieronder zie je een stukje van het papiermagazijn. Het papier dat je op de foto ziet is genoeg voor een week ofzo…

pallets vol papier

In het filmpje hieronder zie je een kleine drukpers. Deze drukpers wordt gebruikt om omslagen te drukken.

 

Voor gekleurde bladzijden zijn er vier drukplaten nodig. Op elke drukplaat zie je een maar één kleur van de illustratie. De vier drukplaten zijn voor zwart, blauw, geel en rood. Hieronder zie je de blauwe drukplaat voor het omslag van “De Waterwaack van Natterlande”.

drukplaat voor omslag

Tijdens onze wandeling door de drukkerij kwamen we ook delen van het nieuwe prentenboek van Mark Janssen tegen. Dit boek kun je in het nieuwe jaar in de winkels vinden.

bladzijden uit prentenboek van Mark Janssen

Op de foto hieronder zie je allemaal pallets met katernen van boeken.

pallets vol gedrukte boekonderdelen

De katernen van een boek worden met een sorteermachine verzameld. De katernen moeten daarna aan elkaar vastgemaakt worden. Sommige boeken worden met lijm aan elkaar geplakt, en bij andere boeken worden de katernen aan elkaar genaaid. Zo’n machine zie je hieronder.

bindmachine

Na de rondleiding en lunch met lekkere broodjes was het tijd voor het boek van Marco Kunst. Tijdens de lunch waren Marco en Marieke al bij de drukpers geweest voor de drukproef van het omslag. Eerst werden een paar bladen met het omslag gedrukt. De originele tekening werd er naast gelegd zodat gekeken kan worden of de kleuren op de drukpers goed ingesteld staan. De originele illustratie zie je rechts op de foto.

drukproef voor omslag

Daarna was het tijd voor de drukproef van de eerste bladzijden. Ook hiervoor werden een paar bladen gedrukt en bekeken of de illustratie de juiste kleur heeft gekregen.

drukproef voor binnenwerk wordt gekeurd
binnenwerk

En nu kan het drukken van het boek beginnen. Het maken van een boek kost ongeveer 15 werkdagen, 3 weken dus. “De Waterwaack van Natterlande” ligt vanaf begin februari in de boekwinkels. Als je het boek graag met een handtekening wilt, dan kun je op zondag 5 februari naar de boekpresentatie bij boekhandel Scheltema in Amsterdam.

 

Nieuwsgierig naar het boek? Bekijk dan de boektrailer

 

 

 

Ik vond het erg leuk dat ik hier vandaag van uitgeverij Lemniscaat bij mocht zijn.

 

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt