icoontje voor sprookjesmaandIn januari zal het voor het 3e jaar sprookjesmaand zijn bij Ikvindlezenleuk. De afgelopen twee jaar was dit in december, maar daar had ik dit jaar geen tijd voor. Ik vind sprookjes lezen goed passen bij de wintermaanden. Het is namelijk ‘s avonds vroeg donker, er branden kaarsjes in huis en dan is het heerlijk om met een dekentje op de bank te zitten met een leuk boek.

Ik heb besloten om dit jaar ongelezen boeken uit mijn eigen boekenkast te lezen. Deze boeken hebben iets met sprookjes te maken of vallen volgens de bibliotheek onder het genre ‘sprookjes’.

 

Deze boeken wil ik lezen

John Boyne – Noah Barleywater gaat ervandoor
Boekerij 2010, 224 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Elinor Fuchs, 15+
De achtjarige Noah lijkt beter met zijn problemen om te kunnen gaan als hij ze zo veel mogelijk vermijdt. Dus gaat hij er op een dag vandoor, weg van huis, over een moeilijk begaanbaar paadje door het bos.Na enige tijd komt hij bij een winkel. Maar het is geen gewone winkel; het is een speelgoedzaak, vol bijzonder, prachtig, wonderlijk en magisch speelgoed. En de eigenaar is een heel bijzondere speelgoedmaker. De speelgoedmaker vertelt Noah een verhaal over avonturen, wonderen en verbroken beloftes. Hij neemt Noah mee op reis. Een reis die zijn leven zal veranderen.

Dave Eggers – Max (en de wild things)
Lebowski 2010, 240 bladzijden, vertaald door Irving Pardoen, 15+
Grotendeels gebaseerd op het boek en de film is Max (en de Wild Things) toch ook weer 100% een roman van Dave Eggers, en gaat over de verwarring van een jongetje, Max geheten, die zijn weg probeert te vinden in een wereld die hij niet onder controle heeft. Zijn vader is ervandoor, zijn moeder brengt haar tijd door met haar nieuwe (jongere) vriend, en zijn tienerzus heeft andere zaken aan haar hoofd. Max ontdekt dat hij in staat is tot verbazingwekkende transformaties: hij draagt zijn wolvenpak, bijt zijn moeder en kan zijn uitbarstingen niet altijd controleren. Na een ruzie ontvlucht hij het ouderlijk huis en verdwijnt in een bos waar hij een boot vindt, instapt en de open zee op vaart, met onbekende bestemming. Hij belandt op het eiland van de Wild Things, en wordt al snel gekroond tot koning. Maar Max realiseert zich al snel dat de Wild Things – manisch-depressieve dieren met vaste gewoontes en een ongepolijst temperament – net zoveel van hem willen als hij van hen…

Tamara Geraeds – Nergens. Een onbekende wereld
Kluitman 2012, 224 bladzijden, 12+
Audrey en Nathalie komen beiden in Nergens terecht, een wereld waarvan niemand weet waar hij ligt. Het is een veilige plek waar je alleen belandt als je situatie uitzichtloos is, maar je toch nog hoop hebt. Samen met hun nieuwe vrienden verkennen ze dit vreemde land en gaan ze op zoek naar de oplossing van hun problemen.

Thijs Goverde – Meesterdief trilogie
Holland 2015, 280 bladzijden, 10+ | bevat “De wraak van de Meesterdief”, “De jacht op de Meesterdief”, “De hand van de Meesterdief”
Falco vertelt het verhaal van zijn leven: hoe hij werd geboren in de stad Duim, die zo ver weg ligt dat ze er nog nooit van auto’s of computers hebben gehoord. Hoe hij gestolen werd door een kinderdief en toch wist te ontsnappen. Hoe hij zo stinkend rijk is geworden. Maar ook hoe hij ruzie kreeg met Ekster, de dief der dieven. Een ruzie met een ongelofelijke afloop…

Li Lefébure & Esther Walraven – Het magische wereldfeestenboek
Clavis 2014, 128 bladzijden, illustraties van Iris Compiet, 8+
Olivier en Zeger vinden een bijzonder boek: Wereldfeesten. Als ze de pagina over Halloween bekijken, worden ze het boek in getrokken. Letterlijk: ze belanden in Amerika, midden in het griezelfeest. Zo start een doldwaze reis van het Surinaamse Keti-koti naar het Indiase Divali tot het Chinese Drakenbootfeest.

Astrid Lindgren – De gebroeders Leeuwenhart
Ploegsma 1974, 208 bladzijden, illustraties van Ilon Wikland, vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur, 10+
De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?

Anne Provoost – De roos en het zwijn
Querido 1997, 112 bladzijden, 15+
Van Rosalena wordt gezegd dat ze de mooiste vrouw ter wereld is. Ze heeft rode lippen, een sneeuwwitte huid en handen als kostbare schelpen. Thybeerts gezicht is verminkt. Hij heeft een bochel. De vingers van zijn rechterhand zijn afgehakt zodat de hand op een hoef lijkt. Nog nooit heeft Rosalena een lelijker man ontmoet; en dat terwijl veel mannen om haar liefde kwamen vragen. Maar als Thysbeert Rosalena op een dag uitnodigt met hem te dineren stemt zij toe. Ze kan niet anders; ze heeft immers nog wat goed te maken… De Roos en het Zwijn is geïnspireerd op De Schone en het Beest, een sprookje dat in de zestiende eeuw werd opgetekend door Gianfresco Straparola.

J.K. Rowling – Harry Potter and the philosopher’s stone (Harry Potter 1)
Bloomsbury (GB) 1997, 228 bladzijden, 10+
Harry Potter is an ordinary boy who lives in a cupboard under the stairs at his Aunt Petunia and Uncle Vernon’s house, which he thinks is normal for someone like him who’s parents have been killed in a ‘car crash’. He is bullied by them and his fat, spoilt cousin Dudley, and lives a very unremarkable life with only the odd hiccup (like his hair growing back overnight!) to cause him much to think about. That is until an owl turns up with a letter addressed to Harry and all hell breaks loose! He is literally rescued by a world where nothing is as it seems and magic lessons are the order of the day. Read and find out how Harry discovers his true heritage at Hogwarts School of Wizardry and Witchcraft, the reason behind his parents mysterious death, who is out to kill him, and how he uncovers the most amazing secret of all time, the fabled Philosopher’s Stone! All this and muggles too. Now, what are they?

Ellen van Velzen – Jonge Vlieger
Lemniscaat 2013, 224 bladzijden, 12+
Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers, die dag en nacht in de lucht worden gehouden door twee mysterieuze vliegeraars: Oude Vlieger en Nieuwe Vlieger. Zij beschermen het dorp van oudsher tegen duistere krachten uit het woud, maar in het dorp worden ze niet meer helemaal serieus genomen. Want wie gelooft nou nog echt in het grote kwaad dat het dorp bedreigt? Als Jani wordt verkozen tot Jonge Vlieger, en door de twee vliegeraars wordt ingewijd in de geheimen van de vliegers, begrijpen zijn leeftijdsgenoten nog maar weinig van hem. Hij wordt het mikpunt van spot, tot de dreiging uit het woud opdoemt.

 

 

Lees jij ook mee met sprookjesmaand? Laat dan een reactie onder dit bericht achter. Ik hoop dat we veel leuke boeken gaan lezen. Fijne sprookjesmaand!

Bekijk hier welke boeken er gelezen worden voor sprookjesmaand.

 

 

Icoontje komt van de website van Flaticon