Yvonne Deinert – Rauw (1e recensie)

Met de sportschool, school, zijn vrienden en zijn vriendin is het leven van de negentienjarige Bram best oké, tot in een klap alles anders wordt. Sporten, stappen, examens en feesten krijgen ineens een rauwe rand. Maar ondanks zijn woede, twijfels en verdriet gaat hij door.

Boekinformatie
Schrijver: Yvonne Deinert
Titel: Rauw
Uitgeverij: Letterrijn
Jaartal: 2016
Bladzijden: 138
Genre: zonder genre
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

De lente begon slecht.
‘Als het aan jou ligt, spreken we nooit wat af,’ zei Iris. ‘Altijd gaan je vrienden voor. Net als dat overdreven sporten. Als ik niet belangrijk ben, zeg het me dan gewoon. Dan kappen we ermee.’
Toen ik niet meteen reageerde, schreeuwde ze: ‘Hallo! Luister je? Hoor je me?’
‘Ja, natuurlijk luister ik,’ antwoordde ik. ‘Wanneer wil je afspreken?’
Iris draaide met haar ogen. ‘Dat heb ik al tig keer gezegd. En ik heb het je gisteren geappt.’
‘Sorry. Ja, ik weet het. Je wilt naar de film. Zo’n romantische toch?’
‘Precies. Acht uur vanavond.’
‘Maar je weet dat ik vanavond…’
‘Ja, en? Je weet ook wat ik wil.’ Ze nam haar haren bij elkaar en bond ze tot een slordige, maar strenge knot. ‘En je ziet niet eens dat ik naar de kapper ben geweest.’
‘Jawel, je ziet er super uit, maar je geeft me de tijd niet om er iets van te zeggen. Vanavond gaan we naar de film. Ik regel het met de jongens.’ Ik was op haar afgelopen, legde mijn handen op haar kont en trok haar tegen me aan. ‘Vergeef me.’ Zachtjes beet ik in haar oorlelletje, daar had ze de laatste keer zo van genoten. Ze lachten en gaf me een oneindige zoen. Happend naar lucht zei ze: ‘Vanavond. Je laatste kans.’ Daarna maakte ze zich los uit mijn omhelzing, pakte haar fiets en verdween. (blz. 7)

Bram heeft een afspraak om te trainen op de sportschool vanavond. Dit wil hij eigenlijk niet afzeggen. Zijn tweelingbroer Tim stelt voor om in Brams plaats met Ilse naar de film te gaan. Dat vindt Bram een goed plan. Als Bram ‘s avonds van de sportschool komt staat er een politieauto bij zijn ouders voor de deur. In de bioscoop is er een luidspreker naar beneden gevallen, precies op Tim. Tim is dood…

Het huis is leeg. Leger dan leeg. Kouder dan koud. Bram is geneigd de verwarming aan te zetten, hoe belachelijk het ook is. Bij het vertrek van pap en mam gaf de kamerthermostaat al 24 graden aan. Hij zweet zoals zijn moeder tijdens een opvlieger, maar hij blijft het koud hebben. Normaal zou hij gedacht hebben griep te krijgen, maar dat is het niet. Dit is geen virus. Dit is de dood, de dood die in hem kruipt. Ieder een eigen leven, prima, maar doodgaan zouden ze samen doen. Het is onmenselijk een tweeling apart dood te laten gaan. Ze zijn niet voor niets tegelijk geboren. Ja, oké, Tim was een paar minuten eerder. Dat had met doodgaan ook best zo mogen zijn, een paar minuten zonder Tim was hem wel gelukt. Dit niet. Nu is een onzichtbare dood in hem gekropen, waar hij misschien wel tachtig mee wordt. Of honderd. Of hij wil of niet, hij moet door. Sommigen beweren dat het ooit weer de moeite waard wordt. (blz. 25)

Bram voelt zich vreselijk. Hij vindt dat hij zijn broer heeft vermoord. Iris wil hij niet meer zien. Naar de sportschool gaat hij wel, want daar kan hij zijn agressie kwijt. Als hij door zijn vrienden meegesleept wordt naar een feestje wordt hij door een meisje aangezien voor Tim. Bram speelt het mee, want hij durft haar niet te vertellen dat hij Tim vermoord heeft. Het voelt goed dat een meisje hem leuk vindt. Maar hoe kan hij nu een meisje leuk vinden terwijl hij verdriet heeft? Mag hij nog wel leuke dingen doen? Of staat zijn leven nu ook stil, net als dat van Tim?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb het boek van de uitgever gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, zielig
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
7. Wat vind je leuk aan het boek?
Je leeft mee met Bram die door het overlijden van zijn broer Tim geen tweeling meer is
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
xx
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik denk dat het herkenbaar is dat je heel verdrietig bent als iemand is overleden, maar dat je ook heel blij kunt zijn over andere dingen die gebeuren
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 14 die houden van realistische verhalen