boekomslag Claertje Frieke - Taal als een jas

Carlijn houdt van knutselen en zit vaak met haar ouders alleen. Tot ze ’s zomers ontdekt dat ze ook met taal kan knutselen. Voor ze het weet heeft ze de G-krachtclub opgericht met drie andere kinderen. Ze beleven nog veel meer dan het achtbaanavontuur waar het allemaal mee begon. Als ze ‘taal als een jas’ aandoen, neemt opeens het hele dorp hen bloedserieus, en waar dat op uitloopt …

knop meer info over boek

Over het verhaal

Tot die krokusvakantie had ik geen vrienden. Ik kende de vrienden van mijn ouders, waar ik logeerde. Voordat ik mijn eigen vrienden tegenkwam, verveelde ik me enorm. Vooral de avond voordat ik ze ontmoette, wilde ik opeens heel hard gaan rennen, dat moment weet ik nog goed. (blz. 7)

Carlijn logeert bij vrienden van haar ouders. Ze gaan een dagje naar het pretpark. Als Carlijn in de achtbaan zit blijft het treintje plotseling stil staan. Gelukkig zijn er andere kinderen om de tijd mee door te brengen tot ze bevrijd worden uit de achtbaan. De kinderen blijven met elkaar in contact door brieven en in de vakantie mogen ze allemaal bij de vrienden van Carlijns ouders komen logeren. Zal het een leuke vakantie worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Heb je het boek uitgelezen?
Ja
2. Als je het boek niet hebt uitgelezen: waarom niet? Wat vond je niet leuk aan het boek?

3. Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆
4. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
5. Welke steekwoorden passen bij het boek?
lang, saai, vrolijk
6. Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
De illustraties zijn gemaakt door Rick de Jongh. Ze worden voornamelijk als versiering gebruikt

illustratie uit Claertje Frieke - Taal als een jas

7. Wat vind je leuk aan het boek?
Ik vind het leuk dat de kinderen een actie bedenken om geld in te zamelen voor een motor met zijspan
8. Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind de taaluitleg in de kaders niet leuk. Er wordt informatie gegeven, maar het is mij niet duidelijk wat je er als lezer mee kan of moet doen. Het heeft volgens mij ook weinig met het verhaal te maken. Hierdoor is het voor mij niet duidelijk of dit boek een leesboek is of een studieboek. Het is ook onduidelijk voor welke leeftijd het boek bedoeld is. Soms lijkt het een verhaal voor 8-jarigen, en op andere momenten meer voor 10-jarigen.
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
10. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind het verhaalidee leuk (dat Carlijn met haar nieuwe vrienden logeert bij vrienden van haar ouders en geld gaat inzamelen voor een motor met zijspan), maar het wordt langdradig uitgewerkt. Het is onduidelijk of het verhaal als leesboek of als informatief boek bedoeld is. Het lijkt soms meer op een schoolboek. Er wordt ook weinig uitleg gegeven. Op een gegeven moment lees je dat de kinderen een concert geven. Dat ze daar plannen voor hadden had ik gelezen, maar dat ze het ook gingen doen was mij niet duidelijk. In het begin van het verhaal staat dat Carlijn nog nooit bij vriendinnen heeft gelogeerd. Er wordt verder geen enkele uitleg hierover gegeven. Daardoor lijkt het alsof er uit de tekst dingen zijn geknipt waardoor het verhaal niet meer helemaal klopt.
11. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
12. Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
13. Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar