Maandag 26 september 2016

interview Isol
op de foto met Isol

Het is al een tijdje geleden, maar in september mocht ik Isol (haar volledige naam is Marisol Misenta) interviewen. Isol is een illustrator uit Argentinië. Ze maakt bijzondere prentenboeken. In 2013 won ze de Astrid Lindgren Memorial Award. Ze was een paar dagen in Nederland om haar boek ‘De Kleine’ te promoten mijn recensie). Het interview was op de mooie zolderverdieping van uitgeverij De Harmonie.

Interview

Hoe kom je aan inspiratie voor je boeken? 

Dat is voor elk boek anders. Ik ben een illustrator en ik denk in illustraties. Meestal begint een boek met een paar tekeningen en wat regels tekst.De wereld is mijn inspiratie. Ik hou er van om te tekenen en te schrijven zonder er over na te denken. Gewoon observeren en niet nadenken over een lezer.

Ik begin een boek meestal met een illustratie. Dit leidt tot tekst en dat leidt weer tot meer tekeningen. In al mijn boeken hoort de tekst bij de illustraties. Het verhaal is niet te begrijpen zonder mijn illustraties. Voor ‘Nocturno’ wilde ik heel graag iets doen met glow-in-the-dark-verf. Het idee voor de droomrecepten kwam pas later.

In dit boek (‘De Kleine’) heb ik meer tekst gebruikt dan in mijn vorige boeken. In de tekst wordt De Kleine beschreven. Voor dit boek was mijn baby mijn inspiratie. Ik vind het leuk om de dingen om me heen te zien alsof ik een vreemdeling of buitenaards wezen ben.

Maak je een verhaalplanning?

Ja, ik maak aantekeningen. Die aantekeningen werk ik uit in tekeningen en tekst. ‘De Kleine’ is mijn langste verhaal, 58 bladzijden. In mijn hoofd zat het beeld van een kleine jongen die naar een baby kijkt en zich afvraagt hoe hij was toen hij nog baby was. Hij bedenkt hoe bijzonder het is om op te groeien.

Schrijf je elke dag?

Ik heb twee kinderen en daarom is het lastig om een vaste routine te hebben. Naast prentenboeken maken doe ik ook andere dingen, zoals zingen, illustraties voor posters maken. Ik werk het liefste in de middag. Ik vind het fijn om afwisseling in mijn werkzaamheden te heden. Hierdoor is werken minder saai en leer ik steeds weer nieuwe dingen.

Hoe lang duurt het om een boek te schrijven?

Normaal gesproken doe ik een jaar over een boek. ‘De Kleine’ kostte meer tijd. Ik begon met sketchen toen mijn zoon een jaar was. Het duurde uiteindelijk twee jaar voordat het boek klaar was.

Hoe maak je de illustraties?

Ik vind het fijn om met de hand te werken, dus ik gebruik de computer alleen voor het toevoegen van kleuren. Ik maak een sketch en meestal maak ik daarna de definitieve versie van de illustratie. Ik wil niet teveel veranderen.

Laat je je boek aan andere mensen zien als het nog niet af is? 

Ik laat het boek zien aan een aantal vrienden. Soms weet ik niet meer hoe ik verder moet en daar kunnen zij mij bij helpen. Ik heb een kunstopleiding gedaan, en mijn vrienden hebben ook zo’n opleiding gedaan of zijn veel met kunst bezig. Ze houden van prentenboeken. Verder laat ik het boek zien aan mijn redacteur. Ik luister naar alle opmerkingen, maar uiteindelijk besluit ik zelf of ik iets wil veranderen aan het boek of niet.

Waarom ben je prentenboeken gaan maken?

Ik hou van stripverhalen en prentenboeken. Ik hou ook van schilderijen die een verhaal vertellen. Ik vind het leuk om een verhaal te vertellen en dat kan ik het beste doen met tekst en illustraties. Ik vind het ontzettend leuk om te doen.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Mijn zoon is een van de personages. Ik vind het leuk om te zien hoe hij is en hoe hij past bij het personage van De Kleine.

Wat voor boeken las je vroeger?

Ja! Ik heb heel veel gelezen. Bij ons thuis was een grote bibliotheek en daarin stond van alles. Boeken zoals stripverhalen, korte verhalen met illustraties, sprookjesboeken, detectiveverhalen. In Argentinië worden veel stripverhalen gemaakt en ik vond het heerlijk om ze te lezen. Door de sprookjesboeken heb ik veel geleerd over verschillende culturen. Mijn favoriete stripverhaal was Mafalda, over een meisje van 6 jaar die de wereld om haar heen bekijkt (wikipedia). Eén van mijn favoriete boeken was Niels Holgerssons wonderlijke reis. Ik hou van het lezen van verschillende dingen. Vroeger vond ik het lastig om sociaal te zijn en daarom las ik veel. Er waren weinig kinderen om me heen die ook van lezen hielden. Thuis hadden we geen televisie, dus ik had veel tijd om te lezen en te tekenen.

Lees je boeken van andere schrijvers?

Ja, en niet alleen omdat ik nu kinderen heb. Maar sinds ik kinderen heb weet ik wel alles over dinosaurussen. Ik hou van prentenboeken. Ik hou van de manier hoe illustratoren een verhaal vertellen. Veel van mijn vrienden zijn illustrator.  Mijn favoriete illustratoren zijn Wolf Erlbruch (Duitsland), Anne Herbauts (België), Oliver Douzou (Frankrijk), Beatrice Alamagna (Italië), Shaun Tan (Australië).

Vind je het leuk om reacties van je lezers te krijgen?

Ja, dat vind ik erg leuk. Het is wel lastig om iedereen te beantwoorden, want ik krijg veel berichten en dat kost tijd. Ik vind het leuk om te horen dat leerkrachten mijn boeken op school gebruiken. Ik lees ook recensies over mijn boeken. Soms ben ik het er mee eens, en soms niet.

uitgeverij De Harmonie
lekkere stoelen voor het interview
interview Isol
megaboekenkast op de zolderverdieping

Na het interview ben ik naar de OBA (hoofdvestiging van Openbare Bibliotheek Amsterdam) geweest, want daar was een tentoonstelling met illustraties van Isol.

jeugdafdeling bij OBA
illustraties uit ‘De Kleine’
illustraties uit ‘Mijn moeder is een stekelvarken’
illustraties uit ‘Nocturno’
overzicht met boeken van Isol

Over Isol

boeken op Ikvindlezenleuk | website

Met dank aan uitgeverij De Harmonie en Isol voor het interview. De foto’s zijn door mijzelf gemaakt

Geef een antwoord